Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article13 gener 2022Representation in Spain – Barcelona2 min read

La Comissió presenta tres documentals sobre projectes catalans que contribueixen al Pacte verd europeu

Els vídeos se centren en l’arribada del llop als boscos catalans, la producció de blat de proximitat a Santa Coloma de Queralt i l’eficiència energètica dels edificis del Pirineu de Lleida.

Pa de mestral

La Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha produït tres documentals breus sobre sengles projectes que es duen a terme en diferents punts del territori català i que repercuteixen positivament en la lluita contra el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat de manera que contribueixen al Pacte verd europeu, la principal prioritat de la Comissió von der Leyen.

Aquest dijous la Comissió publica el primer dels vídeos, titulat «El pa de Mestral. Blat de proximitat», un projecte que s’està duent a terme a Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) i que és un bon exemple de l’estratègia «Del camp a taula» de la Comissió Europea encaminada a obtenir un sistema alimentari més just, saludable i sostenible. El projecte del pa de Mestral vol posar en contacte els pagesos que conreen blat i els forners per recuperar un blat de proximitat que permeti als forners elaborar un pa que compleixi els seus estàndards de qualitat.

 

Xavier Pàmies, forner de Reus; Jaume Sendra, pagès; Josep Maria Compte, moliner; i Albert Domingo, responsable d’Innovació Tecnològica de la Generalitat de Catalunya són els protagonistes d’aquest documental. Tots ells participen en el projecte del pa de Mestral amb l’objectiu promoure el desenvolupament rural i revitalitzar el territori a través de la producció d’un pa de qualitat i de proximitat. A més, la Unió Europea ha cofinançat amb el Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER) i a través del consorci LEADER de Desenvolupament Rural del Camp el projecte del Museu de la Farinera per valoritzar el producte de proximitat i el paisatge del cereal.

El proper dijous es publicarà el vídeo sobre l’arribada del llop als Pirineus catalans i la solució que s’hi està aplicant per permetre la convivència del depredador amb l’activitat ramadera de la zona a través d’un projecte europeu que promou la formació dels desapareguts “gossos de guarda”, que protegeixen els ramats dels atacs del llop.

Finalment, el dijous 27 de gener es presentarà el darrer dels tres vídeos, centrat en la implicació dels alumnes de primària de l’escola pública de Llavorsí en el projecte europeu Forest4local, que té l’objectiu de fomentar l’eficiència energètica de 26 edificis públics del Pirineu lleidatà, entre els quals hi ha la mateixa escola, amb biomassa procedent dels boscos públics.

 

Més informació

Vídeo «El pa de Mestral. Blat de proximitat»

Pacte verd europeu

Objectiu 55

Estratègia del Camp a Taula

Estratègia sobre biodiversitat per al 2030

YouTube de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona

Detalls

Data de publicació
13 gener 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona