Skip to main content
European Commission logo
català
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa11 octubre 2021

La Comissió proporcionarà 60 000 bitllets de tren a joves europeus

La Comissió proporcionarà bitllets de tren gratuïts a 60 000 europeus d’entre 18 i 20 anys gràcies a DiscoverEU.

El període de presentació de sol·licituds començarà demà, 12 d’octubre, a les 12 del migdia i acabarà el 26 d’octubre, també a les 12 del migdia, per viatjar al llarg del 2022, que serà l’Any de la joventut europea.

«Els últims divuit mesos, amb un autèntic esperit de solidaritat, el nostre jovent ha sacrificat moments de la seva vida ben valuosos i determinants. Em fa molt feliç que la Comissió ofereixi avui un esclat de mobilitat amb els 60 000 bitllets de tren. Aquest esclat europeu de mobilitat i d’oportunitats es reforçarà encarà més amb Erasmus+ i moltes més iniciatives que vindran amb l’Any europeu de la joventut el 2022», ha declarat avui el vicepresident per a la Promoció de l’Estil de Vida Europeu, Margaritis Schinas.

«És un plaer obrir aquesta nova edició de DiscoverEU per donar a 60 000 joves l’oportunitat de descobrir la riquesa del nostre continent. Amb el mateix esperit amb què la Comissió ha designat el 2022 Any europeu de la joventut torna DiscoverEU, més ambiciós que mai, amb noves oportunitats perquè els joves pugin al tren, eixamplin el seu món, ampliïn el seu aprenentatge, enriqueixin les seves vivències i coneguin altres europeus tot viatjant amb tren a partir del març del 2022», ha declarat avui la comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel.

Aquesta edició està oberta als joves europeus nascuts entre l’1 de juliol de 2001 i el 31 de desembre de 2003. Excepcionalment també hi poden participar els joves de 19 i 20 anys, ja que les seves edicions es van ajornar a causa de la pandèmia de covid-19.

Els candidats seleccionats podran viatjar durant trenta dies entre el març del 2022 i el febrer del 2023. Com que no podem saber com evolucionarà la pandèmia, s’oferirà a tots els viatgers una reserva flexible mitjançant un nou bitllet mòbil. La data del viatge es podrà canviar fins el mateix moment de la sortida. Els bitllets mòbils tenen una validesa d’un any. La Comissió aconsella als viatgers que consultin les eventuals restriccions de mobilitat a ReopenEU.

S’anima especialment els joves amb necessitats especials a participar a DiscoverEU. La Comissió els proporcionarà informació i consells i assumirà les despeses de l’assistència especial, com ara un acompanyant, un gos d’assistència, etc.

Els candidats seleccionats podran viatjar sols o en un grup de fins a cinc persones (sempre que totes estiguin dins del rang d’edats del programa). A fi de promoure la mobilitat sostenible i d’aquesta manera contribuir al Pacte verd europeu, els participants de DiscoverEU viatjaran principalment amb tren. No obstant això, per tal de garantir l’accés generalitzat per a tota la UE, els participants també podran emprar altres modes de transport, com ara l’autobús, el ferri o, de manera excepcional, l’avió. Això garantirà que els joves que viuen en zones remotes o en illes puguin participar-hi.

S’assignarà un nombre de bitllets a cada estat membre en funció de la seva població en proporció a la població total de la Unió Europea.

Rerefons

La Comissió va posar en marxa DiscoverEU el juny del 2018 arran d’una proposta del Parlament Europeu. S’ha integrat formalment en el nou programa Erasmus+ 2021-2027.

DiscoverEU connecta milers de joves i d’aquesta manera construeix una comunitat per tot Europa. Participants que no es coneixien entre ells es van connectar en les xarxes socials, van intercanviar consells i van compartir el seu coneixement local, van formar grups per anar d’una ciutat a una altra i van estar-se a casa d’altres participants.

En l’edició del 2018-2019, 350 000 candidats van sol·licitar un dels 70 000 bitllets disponibles: per al 66 % dels participants era la primera vegada que viatjaven amb tren fora del seu país de residència. Per a molts també era la primera vegada que viatjaven sense pares ni altres adults i la majoria va manifestar que els havia fet més independents. L’experiència DiscoverEU els va permetre entendre més bé altres cultures i la història d’Europa. També els va fer millorar el seu nivell d’idiomes. Dos terços van afirmar que sense DiscoverEU no s’haurien pogut permetre de pagar el bitllet.

Des de 2018 els viatgers passats i futurs de DiscoverEU conformen un comunitat diversa i activa que es reuneix tant en línia com presencialment per compartir les seves vivències.

S’anima els participants a esdevenir Ambaixadors de DiscoverEU i promoure la iniciativa. També se’ls anima a comunicar-se amb la resta de viatgers en el grup oficial DiscoverEU en línia per compartir les seves vivències i intercanviar consells, en especial pel que fa a experiències culturals i sobre com viatjar de manera digital i sostenible.

Per tal de presentar una sol·licitud, els candidats que compleixin els requisits han de respondre un qüestionari de cultura general amb preguntes d’elecció múltiple sobre la Unió Europea i altres iniciatives de la UE adreçades al jovent. Una última pregunta els convida a fer una estimació de quantes sol·licituds hi haurà en aquella edició. Com més s’acosti l’estimació a la resposta correcta, més punts rebrà el candidat. Això permet establir una classificació dels candidats, que marca l’ordre en què la Comissió els ofereix els bitllets fins que se n’esgoten les existències.

Més informació

DiscoverEU

Portal europeu de la joventut

Detalls

Data de publicació
11 octubre 2021