Anar al contingut principal
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
  • Comunicat de premsa
  • 4 juny 2025
  • Representation in Spain – Barcelona
  • Lectura de 6 min

La Comissió proposa una via europea previsible i comuna per als refugiats ucraïnesos a la UE

Avui, la Comissió ha establert una via europea comuna per al futur dels refugiats ucraïnesos a la UE. Això garantirà l’estabilitat i la continuïtat de la protecció, alhora que obrirà el camí per poder deixar enrere la protecció temporal quan es donin les condicions necessàries. D’aquesta manera, la Comissió referma el seu compromís incondicional de donar suport a Ucraïna el temps que calgui.

La presidenta Von der Leyen ha declarat: «D’ençà de 2022 hem proporcionat protecció als que fugen de la guerra d’agressió de Rússia contra Ucraïna i en continuem oferint. I juntament amb Ucraïna obrim la via perquè la gent pugui tornar i reconstruir casa seva quan sigui segur.»

Atès que Rússia continua els atacs il·legals i que la situació a Ucraïna encara és volàtil, la Comissió proposa prorrogar la protecció temporal de les persones que fugen de l’agressió de Rússia contra Ucraïna un any més, fins al 4 de març de 2027. Això proporcionarà seguretat jurídica als que gaudeixen de protecció temporal i als estats membres, ja que es continuaran aplicant les mateixes normes de protecció a tota la UE. També aportarà tranquil·litat a les persones desplaçades d’Ucraïna, que no caldrà que sol·licitin protecció internacional.

Per oferir una perspectiva més estable i duradora, la Comissió també proposa als estats membres que es preparin per deixar enrere de manera coordinada la protecció temporal mitjançant una Recomanació del Consell. Les mesures proposades aborden les necessitats de les persones que resideixen a la UE, així com la necessitat que Ucraïna reconstrueixi el país, en particular fomentant els retorns i la reintegració segurs, voluntaris i dignes.

La Recomanació del Consell inclou les següents mesures:

  • Promoure i facilitar la transició a altres estatus jurídics: molts dels beneficiaris de protecció temporal s’han integrat a la seva societat d’acollida i n’han après la llengua, hi han trobat feina o hi estan cursant estudis. Cal que tinguin la possibilitat de passar a estatus jurídics nacionals o de la UE que reflecteixin la seva nova situació de manera més exacta. Es pot tractar de permisos de residència per raó de feina, estudis, recerca o un estatus nacional de resident de llarga durada.
  • Obrir la via per a un retorn gradual i una reintegració sostenible a Ucraïna, tenint en compte les necessitats i la capacitat del país: permetre visites exploratòries a Ucraïna podria ajudar els qui es plantegen de tornar a casa a prendre decisions informades. Els estats membres també han d’establir programes de retorn voluntari en estreta coordinació amb les autoritats ucraïneses a fi de permetre un retorn gradual a casa quan finalitzi la protecció temporal.
  • Millorar la informació sobre les opcions disponibles: la Comissió dona suport a la creació de Centres d’Unitat als estats membres, en col·laboració amb les autoritats ucraïneses. Els Centres d’Unitat serviran com a centres d’informació polivalents tant per a la integració de les persones desplaçades a les societats d’acollida com per al retorn a Ucraïna. Es poden finançar amb l’ajuda del finançament de la Comissió en el marc del Fons d’Asil, Migració i Integració (FAMI). Per donar suport als estats membres, la Comissió també nomenarà un enviat especial per als ucraïnesos a la UE.
  • Coordinació i intercanvi d’informació entre els estats membres i Ucraïna: l’intercanvi d’informació entre els estats membres ha de continuar tant a través de la Plataforma de Solidaritat com amb l’actualització oportuna de les dades que consten a la Plataforma de Registre de Protecció Temporal. La Xarxa del Pla Rector de Preparació i Gestió de Crisis Migratòries de la UE, centrada en Ucraïna, i la Plataforma de Solidaritat amb Ucraïna seguiran proporcionant un coneixement comú de la situació i una resposta coordinada.

 

Pròxims passos

Ara correspon al Consell adoptar formalment la proposta de la Comissió de prorrogar un any la protecció temporal així com la proposta de Recomanació del Consell.

 

Rerefons

Des de l’inici de la guerra d’agressió de Rússia contra Ucraïna, més de 4,3 milions de desplaçats ucraïnesos han trobat seguretat, refugi i oportunitats arreu de la UE. Els estats membres i els seus ciutadans han enviat un potent missatge de solidaritat cap a Ucraïna i els ucraïnesos que fugen de la guerra i els han ofert protecció i ajuda immediates, entre d’altres en l’accés a l’habitatge, l’assistència sanitària, l’educació i l’ocupació.

L’activació de la Directiva de protecció temporal va establir un plantejament comú de la UE i va aportar previsibilitat i seguretat jurídica tant als ucraïnesos desplaçats com als estats membres. Ha proporcionat protecció immediata i alhora evita afegir pressió a uns sistemes nacionals d’asil que estan sobrecarregats. Així, doncs, la protecció temporal, que actualment està en vigor fins al març de 2026, ha demostrat ser una resposta eficaç i proporcionada a les circumstàncies excepcionals. Si les circumstàncies canvien a Ucraïna i permeten un retorn gradual i una reintegració sostenible, la Comissió pot presentar una proposta al Consell per suspendre la protecció temporal abans de la data prevista de finalització.

 

Més informació

Comunicació de la Comissió al Parlament Europeu i al Consell sobre «Una via europea previsible i comuna per als ucraïnesos a la UE»

Proposta de la Comissió de Decisió d’Execució del Consell sobre la pròrroga de la protecció temporal

Proposta de la Comissió de RECOMANACIÓ DEL CONSELL relativa a un plantejament coordinat per deixar enrere la protecció temporal de les persones desplaçades procedents d’Ucraïna

Protecció temporal per als qui fugen de la guerra d’agressió de Rússia contra Ucraïna: un any després

Solidaritat amb Ucraïna

 

Declaracions

Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, ha declarat: «D’ençà de 2022 hem proporcionat protecció als que fugen de la guerra d’agressió de Rússia contra Ucraïna i en continuem oferint. I juntament amb Ucraïna obrim la via perquè la gent pugui tornar i reconstruir casa seva quan sigui segur.»

Henna Virkkunen, vicepresidenta executiva de Sobirania Tecnològica, Seguretat i Democràcia, ha declarat: «El compromís i el suport d’Europa a Ucraïna parteixen del nostre compromís compartit amb la democràcia i la seguretat del nostre continent. Estendre la protecció temporal és un pas vital i una prova més de la nostra solidaritat. Alhora, ens hem de preparar per a la transició cap a altres estatus jurídics i per al retorn gradual i la reintegració sostenible quan deixin d’aplicar-se mesures temporals. Amb les propostes d’avui proporcionem estabilitat davant de la incertesa als qui són a la UE, però també oferim l’oportunitat d’un retorn segur a casa als que decideixin tornar. En tot el que fem serem al costat d’Ucraïna tant de temps com calgui».

Magnus Brunner, comissari d’Afers d’Interior i Migració, ha declarat: «Milions de persones desplaçades d’Ucraïna han trobat seguretat, refugi i oportunitats arreu de la UE gràcies a la protecció temporal. Atès que la situació a Ucraïna continua sent precària, allargarem aquesta protecció un any més, alhora que prepararem el camí per poder deixar enrere la protecció temporal de manera fluïda, entre d’altres amb suport a retorns segurs i dignes tant ara com en el futur. El que més necessita Ucraïna és la seva gent, i hem d’ajudar els ucraïnesos a prendre decisions informades sobre el seu futur, ja sigui per tornar a casa o per continuar ajudant Ucraïna des d’aquí de moment. Per avançar cap a aquest objectiu, proporcionarem tot el nostre suport a la iniciativa ucraïnesa dels Centres d’Unitat».

 

IP/25/1391

Detalls

Data de publicació
4 juny 2025
Autor
Representation in Spain – Barcelona