Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa18 març 2024Representation in Spain – Barcelona2 min read

La Comissió proposa una revisió d’aspectes concrets de la Política Agrària Comuna per ajudar els pagesos de la UE

 

En compliment del compromís assumit de reduir la càrrega administrativa dels pagesos de la UE, la Comissió Europea ha proposat de revisar algunes disposicions de la Política Agrària Comuna (PAC) per simplificar els tràmits sense renunciar a una política sòlida, sostenible i competitiva per al sector agroalimentari de la UE.

Aquestes propostes, relatives a la condicionalitat i els plans estratègics de la PAC, pretenen reduir la càrrega pel que fa als controls per als pagesos europeus i donar-los més flexibilitat a l’hora de complir determinades condicionalitats ambientals. Les administracions nacionals també podran gaudir de més flexibilitat en l’aplicació de determinades normes.

La proposta legislativa d’avui és una resposta directa als centenars de sol·licituds que hem rebut de les organitzacions que representen els pagesos i dels estats membres, i complementa les mesures a curt termini de la Comissió que ja s’estan duent a terme per ajudar a reduir la càrrega administrativa dels pagesos.

Aquesta proposta assoleix un equilibri adequat entre la necessitat de mantenir el paper de la PAC de suport en la transició de l’agricultura europea cap a un model més sostenible, les expectatives dels pagesos i dels estats membres, i l’objectiu d’arribar a un acord entre el Parlament Europeu i el Consell amb celeritat. S’ha calibrat i valorat detingudament perquè la CAP actual preservi un nivell elevat d’ambició mediambiental i climàtica.

A fi de respondre a totes les preocupacions que s’han expressat en les últimes setmanes, la Comissió també enviarà al Consell i al Parlament Europeu un document de reflexió que presenta diverses mesures per millorar la posició dels pagesos en la cadena agroalimentària. La llista de possibles mesures es debatrà amb els ministres d’Agricultura a la propera reunió del Consell.

El paquet de mesures de suport als pagesos de la UE que presentem avui deriva de les últimes conclusions del Consell Europeu que exhortaven la Comissió i el Consell a donar resposta a les dificultats amb què topa el sector agrari de la UE.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha declarat: «La Comissió actua amb celeritat i fermesa per ajudar els nostres pagesos en un moment en què han de bregar amb un gran nombre de dificultats i preocupacions. La proposta d’avui, que hem elaborat en estreta col·laboració amb els pagesos, les principals parts interessades, els nostres estats membres i eurodiputats, ofereix flexibilitat en aspectes concrets per ajudar els pagesos a fer la seva feina, tan essencial, amb més confiança i certesa. Enviem el missatge inequívoc que la política agrària s’adequa a una realitat canviant i alhora mantenim la prioritat clau de protegir el medi ambient i adaptar-nos al canvi climàtic. La Comissió continuarà fermament al costat dels nostres pagesos, que sustenten la seguretat alimentària de la UE i es troben a la primera línia de la nostra acció climàtica i mediambiental.»

Detalls

Data de publicació
18 març 2024
Autor
Representation in Spain – Barcelona