Avui la Comissió publica unes directrius interpretatives revisades sobre els drets dels passatgers aeris que facilitaran el compliment de la normativa i n’harmonitzaran l’aplicació per part dels organismes nacionals. D’ençà del 2016 la Comissió ha proporcionat directrius per donar resposta a les qüestions que plantegen més habitualment els organismes nacionals encarregats d’aplicar la normativa, els passatgers i les associacions de consumidors, i els representants del sector. Val a destacar que la revisió que presentem avui té en compte les sentències del Tribunal de Justícia des del 2016 que aclareixen determinades disposicions i que d’aquesta manera fan possible una aplicació més eficaç i coherent de les normes. També s’hi ha afegit una nova secció sobre grans pertorbacions de la mobilitat.
Igualment, s’han publicat unes directrius interpretatives revisades sobre els drets de les persones amb discapacitat i amb mobilitat reduïda en els viatges en avió.
Els drets dels passatgers que es defineixen a nivell de la UE els han d’aplicar les empreses de transport, i les administracions nacionals vetllen pel seu compliment. El fet que hi hagi disparitat en les pràctiques a nivell nacional pot generar confusió entre els passatgers que topen amb dificultats durant el viatge, especialment si van més enllà de les fronteres de la UE. Als passatgers també els pot resultar difícil entendre els passos que han de seguir i trobar l’ajuda adequada. Les directrius d’avui ajudaran a millorar l’aplicació de la normativa i complementaran la feina que fa la Comissió per augmentar la conscienciació sobre els drets dels passatgers, per exemple amb campanyes periòdiques de sensibilització en línia, així com mitjançant el web La teva Europa i una aplicació mòbil sobre els drets dels passatgers.
Els passatgers necessiten més informació sobre els seus drets
Les directrius d’avui es publiquen al mateix temps que una nova enquesta de l’Eurobaròmetre, que palesa que la majoria dels europeus encara troben que no tenen prou informació sobre els seus drets com a passatgers, si bé la conscienciació ha augmentat respecte d’ara fa cinc anys.
Els resultats indiquen que els enquestats es consideraven més ben informats sobre els drets dels passatgers per viatjar amb tren (33 %), seguit de l’avió (30 %), autocar (27 %) i després vaixell/ferri (16 %). L’enquesta també mostra que el 84 % dels qui van sol·licitar ajuda per a persones amb discapacitat o mobilitat reduïda van estar satisfets amb la resposta.
El 35 % dels viatgers ha vist informació sobre els drets dels passatgers, 13 punts percentuals més que el 2019. El lloc on això es va donar amb més freqüència van ser les estacions de tren (9 %, +5 pp). El 75 % dels passatgers aeris va rebre, abans de viatjar, informació sobre els seus drets, en comparació amb el 61 % en el cas del tren, el 51 % de l’autocar i el 54 % del vaixell/ferri. La conscienciació continua sent molt important.
La satisfacció amb com es van gestionar les pertorbacions significatives és més alta per als vols (66 %, +12 pp), seguit del vaixell/ferri (53 %, -3 pp), el tren (52 %, +8 pp) i l’autocar (50 %, +8 pp).
L’ús del bitllet senzill per als viatges multimodals es manté en l’11 % (sense canvis), i les combinacions més habituals són tren/autocar (39 %, +9 pp) i avió/tren (25 %, +1 pp). El 32 % (+7 pp) dels enquestats va patir alguna incidència, el 13 % (+4 pp) va estar a punt de perdre una connexió i l’11 % (+3 pp) la va perdre.
Propers passos
Ara els operadors i els organismes nacionals responsables d’aplicar la normativa poden fer servir aquestes directrius. A més, tant els resultats de l’enquesta de l’Eurobaròmetre com les directrius estan a disposició dels colegisladors, que estan estudiant les dues propostes de la Comissió de novembre de 2023 sobre l’observança dels drets dels passatgers i sobre els drets dels passatgers en el context dels viatges multimodals, així com la proposta legislativa de 2013 de la Comissió sobre els drets dels passatgers aeris.
Rerefons
La UE és l’única zona del món on els passatgers estan protegits per un ampli conjunt de drets, ja viatgin en avió, tren, vaixell o autobús i autocar. Els drets dels passatgers s’assenten en tres pilars: no-discriminació; informació precisa, oportuna i accessible; i assistència immediata i proporcionada. Aquesta protecció és única al món.
L’Eurobaròmetre és l’instrument de sondeig que fan servir les institucions i agències de la UE per fer un seguiment periòdic de l’estat de l’opinió pública a Europa sobre qüestions relacionades amb la Unió Europea, així com les actituds sobre temes de caràcter polític o social. Aquesta enquesta de l’Eurobaròmetre es va dur a terme entre el 12 de gener i el 4 de febrer de 2024, amb entrevistes a 26 601 ciutadans.
Més informació
Comunicació a la Comissió sobre els drets dels passatgers aeris
Directrius interpretatives revisades sobre els drets dels passatgers aeris
Resultats: Eurobaròmetre especial 543
La informació sobre els drets dels passatgers de la UE està disponible en totes les llengües oficials de la UE al web La teva Europa i a través de l’aplicació Drets dels passatgers de la UE.
Wopke Hoekstra, comissari d’Acció Climàtica, responsable de l’àmbit de Transports
La UE és l’única zona del món on els passatgers estan protegits per un ampli conjunt de drets; d’això en podem estar ben orgullosos. Amb les directrius d’avui continuem donant suport a les autoritats nacionals i als operadors de transport, especialment pel que fa als drets de les persones amb discapacitat i amb mobilitat reduïda. De retruc, això ajudarà els ciutadans, ja que l’Eurobaròmetre d’avui mostra que no sempre són coneixedors dels seus drets. El novembre passat la Comissió va proposar que els proveïdors informessin els passatgers dels seus drets i que s’abordessin els drets en el cas dels viatges multimodals. Demano al Parlament i al Consell que acordin ràpidament aquestes noves normes sobre viatges multimodals per protegir més bé els europeus, viatgin amb el mitjà que viatgin.
Detalls
- Data de publicació
- 22 juliol 2024
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona