Anar al contingut principal
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
  • Comunicat de premsa
  • 14 maig 2025
  • Representation in Spain – Barcelona
  • Lectura de 8 min

La Comissió simplifica la política agrària comuna per ajudar els pagesos i reforçar la competitivitat

Brussel·les, 14 de maig de 2025

Amb l’objectiu de simplificar la política agrària comuna (PAC) i d’impulsar la competitivitat de les explotacions agràries, la Comissió Europea ha presentat avui un ampli paquet de mesures que incideixen en la càrrega administrativa, els controls, l’aplicació, la resposta a les crisis i les necessitats d’inversió del sector. Aquestes modificacions podrien suposar un estalvi anual de fins a 1 580 milions d’euros per als pagesos i 210 milions d’euros per a les administracions dels estats membres, alhora que farien més flexible i més fàcil la gestió dels pagaments, determinats requisits i les eines de crisi. Aquesta iniciativa, que forma part d’una tasca més àmplia de simplificació en consonància amb la Brúixola per a la Competitivitat de la UE, , fomenta la competitivitat, la resiliència i la digitalització del sector agrícola, i ajuda els pagesos joves i l’agricultura ecològica en particular.

Arreu de la UE els pagesos han de complir uns requisits burocràtics feixucs que sovint no reflecteixen la realitat que hi ha sobre el terreny. Aquesta càrrega normativa demana molt de temps i genera costos tant per als pagesos com per a les administracions dels estats membres. Tot plegat dificulta l’acceptació de les obligacions i també pot desincentivar la inversió.

Per afrontar aquests reptes, la Comissió proposa ara solucions específiques mitjançant un conjunt de canvis legislatius concrets que sorgeixen de l’experiència operacional i dels comentaris aportats per les parts interessades i els estats membres.

Règim de pagament simplificat per als petits agricultors

Perquè sigui més atractiu, s’apujarà el límit anual del pagament a tant alçat —és a dir, un únic desemborsament anual— per als petits agricultors, que passarà de 1 250 euros a 2 500 euros. La finalitat d’aquests pagaments per als petits agricultors és fomentar una distribució més equilibrada de l’ajuda, reforçar la vitalitat de les zones rurals en què les explotacions petites tenen un paper econòmic clau i reduir la càrrega administrativa tant per als pagesos com per a les administracions. Aquests agricultors també estaran exempts de determinades normes ambientals (condicionalitat), per bé que poden beneficiar-se de pagaments que recompensen l’agricultura ecològica (ecorègims).

Requisits i controls ambientals simplificats

El paquet de simplificació busca adaptar més bé les diverses pràctiques agràries i les condicions locals, alhora que es redueix el solapament amb les normes nacionals existents.

Per exemple, es considerarà que les explotacions ecològiques certificades compleixen automàticament alguns dels requisits ambientals de la UE per obtenir finançament.

Per a alguns dels requisits més exigents, els agricultors poden beneficiar-se d’incentius per protegir les torberes i les zones humides, tal com s’estableix a la norma 2 de les bones condicions agràries i mediambientals (BCAM 2). Aquest suport també els ajudarà a complir les normes nacionals que van més enllà de les normes de la UE, de manera que puguin obtenir una compensació justa pels seus esforços.

Per reduir la càrrega administrativa dels controls, aquests es racionalitzaran gràcies a l’ús de satèl·lits i eines tecnològiques. A més, s’introduirà un nou principi: un únic control in situ l’any per explotació.

Reforç de la gestió de crisi i simplificació dels procediments per a les administracions nacionals

Els pagesos de la UE afectats per catàstrofes naturals o malalties animals rebran més ajuda gràcies als nous pagaments de crisi que preveuen els plans estratègics de la PAC i a eines de gestió de riscos més flexibles i accessibles.

Els estats membres podran gaudir de més flexibilitat a l’hora d’adaptar els seus plans estratègics de la PAC, i només caldrà l’aprovació prèvia de la Comissió en cas de modificacions estratègiques. Això repercutirà positivament en els pagesos, que es podran beneficiar dels canvis introduïts més ràpidament.

Millora de la competitivitat i digitalització

Per als petits agricultors serà més fàcil obtenir ajuda financera amb una nova opció de finançament simple que ofereix una quantitat a tant alçat de fins a 50 000 euros per ajudar a millorar la competitivitat de les explotacions.

Es continuarà animant les administracions dels estats membres perquè desenvolupin sistemes digitals interoperables. En aplicació del principi de «recollir dades una vegada, fer-les servir diverses vegades», l’objectiu és que els pagesos només hagin de presentar les seves dades un cop, a través d’un únic sistema, de manera que s’estalviï temps, es redueixin els costos administratius i es millori la gestió de les explotacions.

Pròxims passos

Ara aquesta proposta legislativa es presentarà als estats membres, al Parlament Europeu i al Consell perquè hi sigui aprovada.

Juntament amb els canvis en les principals normes de la PAC, la Comissió també proposarà a finals d’enguany noves mesures de simplificació, també en àmbits diferents de l’agricultura, destinades a reduir la càrrega d’informes i controls i a facilitar l’adopció de les noves flexibilitats que ofereix el paquet òmnibus de simplificació de la PAC. Aquests passos es descriuen en un full de ruta.

Rerefons

En l’actual legislatura la Comissió està abordant, amb caràcter prioritari, les normes superposades, innecessàries o desproporcionades que suposen una càrrega indeguda per a les empreses de la UE i frenen el desenvolupament. La Comissió posa un nou rumb cap a la simplificació de les normes de la UE perquè l’economia de la Unió sigui més competitiva i pròspera. La Comissió té l’objectiu clar de dur a terme una tasca de simplificació sense precedents mitjançant la reducció d’almenys un 25 % de les càrregues administratives —i d’almenys un 35 % per a les pimes— abans no acabi la legislatura actual, sense perjudicar els objectius de les polítiques públiques pertinents. El primer paquet «Òmnibus», que es va adoptar el passat mes de febrer, va introduir una simplificació profunda pel que fa a la presentació d’informes sobre finances sostenibles, la diligència deguda en matèria de sostenibilitat, el mecanisme d’ajust en frontera per carboni, la taxonomia i els programes europeus d’inversió.

En l’àmbit agrari, suposa reforçar la competitivitat de les explotacions de la UE alhora que es redueix la càrrega burocràtica tant dels pagesos com de les administracions públiques, i sense oblidar la diversitat pel que fa a les situacions i necessitats dels pagesos de la UE.

El paquet agrari que presentem avui continua el camí marcat per les mesures de simplificació que ja va introduir la Comissió Europea el 2024. Forma part d’un procés més ampli que continuarà a finals d’aquest any amb un paquet de simplificació legislativa transversal relatiu a altres polítiques que afecten els pagesos, les empreses agroalimentàries i les administracions.

El paquet de simplificació és un dels resultats principals de la visió per a l’agricultura i l’alimentació que la Comissió va presentar el febrer de 2025.

 

Mes informació

Preguntes i respostes sobre el paquet de simplificació de la política agrària comuna

Paquet de simplificació de la política agrària comuna

Full de ruta per simplificar el marc jurídic de la PAC a fi de reduir la càrrega als pagesos i les administracions nacionals

Document de treball dels serveis de la Comissió que acompanya el paquet de simplificació de la política agrària comuna

Estudi sobre la simplificació i la càrrega administrativa dels pagesos i altres beneficiaris en l’àmbit de la CAP

Mesures de la UE per donar resposta a les preocupacions dels pagesos - Comissió Europea

La Comissió presenta el seu full de ruta per un sector agrari i agroalimentari pròsper a la UE - Comissió Europea

 

Declaracions

«El paquet que presentem avui obre noves oportunitats per als pagesos. El nostre objectiu és intervenir en la programació actual per assolir resultats concrets en poc temps. Volem actuar de manera immediata, amb determinació i eficàcia. Estem escoltant les necessitats del sector agrari i responem a les seves demandes amb concreció per tal que puguin tenir les millors condicions de treball, per reforçar la competitivitat del sector i per brindar a la ciutadania europea una agricultura moderna i eficient centrada en el producte, no en la burocràcia.»

Raffaele Fitto, vicepresident executiu de Cohesió i Reformes 

 

«Aquest paquet global de mesures de suport al sector agrari europeu és un altre pas important per fer efectiu el nostre programa de simplificació. Cal que ajudem els pagesos europeus amb normes més simples, proporcionades i més ben adaptades a les seves necessitats. Les nostres mesures contribuiran a estalviar gairebé 1 600 milions d’euros l’any als pagesos europeus, alhora que faran que sigui més fàcil entendre la normativa i les ajudes. Reduir la burocràcia permetrà centrar l’atenció en el que és més important: l’agricultura, no els impresos.»

Valdis Dombrovskis, comissari d’Economia i Productivitat, Aplicació i Simplificació 

 

«Estem recuperant el pragmatisme a la política agrària comuna. Les nostres propostes d’avui estableixen un equilibri entre la necessitat de tenir una política adaptada a les realitats que hi ha sobre el terreny i una certa estabilitat per a totes les parts interessades del sector agrari. La Comissió està al costat dels pagesos i fem tot el possible per reduir la burocràcia per tal que puguin centrar-se en el que saben fer més bé: produir aliments per a tots nosaltres i alhora protegir els nostres recursos naturals. Confio que aquestes mesures donaran resultats concrets sobre el terreny. Demano als col·legisladors que adoptin aquesta proposta abans de finals d’any perquè els pagesos ja es puguin beneficiar dels canvis el 2026.»

Christophe Hansen, comissari d’Agricultura i Alimentació 

 

Material audiovisual

Concurs fotogràfic de la DG Agricultura i Desenvolupament Rural (1) 2013

 

IP/25/1205

Detalls

Data de publicació
14 maig 2025
Autor
Representation in Spain – Barcelona