La Generalitat de Catalunya ha subscrit un conveni amb la Secretaria General d’objectius i Polítiques d’Inclusió i Previsió Social per a realitzar un projecte d’inclusió social relacionat amb l’Ingrés Mínim Vital (IMV) i la reducció de la pobresa energètica, en el marc del Component 23 “Noves polítiques públiques per a un mercat de treball dinàmic, resilient i inclusiu”, Inversió 7 “Foment del Creixement Inclusiu mitjançant la vinculació de les polítiques d’inclusió sociolaboral a l’Ingrés Mínim Vital” del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. En total, la Generalitat rebrà 11.000.000 euros per portar-lo a terme.
Aquest conveni forma part d’un conjunt de projectes pilot subvencionats per tal de portar a terme una avaluació sobre la cobertura, l’efectivitat i l’èxit dels règims de renda mínim. La publicació d’aquesta avaluació inclourà recomanacions específiques per a millorar la taxa d’accés a la prestació i millorar l’eficàcia de les polítiques d’inclusió social.
L’objectiu és instrumentar una subvenció directa per a la realització de projectes pilot innovadors per al desenvolupament d’itineraris d’inclusió social i la seva avaluació, amb la finalitat de contribuir a la promoció de la igualtat, la inclusió social i la lluita contra la pobresa, millorant la taxa d’accés a l’IMV i incrementant l’efectivitat de l’IMV a través de les polítiques d’inclusió.
Concretament, es pretén avaluar l’impacte en la reducció de la pobresa energètica, combinant inversions físiques de millora de l’eficiència energètica en habitatges de titularitat pública amb un assessorament molt focalitzat. El programa busca avaluar com les polítiques públiques poden actuar davant de les causes generadores de la pobresa energètica, com són per una banda, la ineficiència energètica dels habitatges i, per altra, les dificultats de les persones d’adaptar el consum a les seves necessitats.
Amb aquest programa es pretén avaluar si els processos de formació i assessorament en hàbits de consum energètic domèstic i les inversions de millora de l’eficiència energètica en habitatges són suficients i com influeixen per a reduir la pobresa energètica o si, al contrari, són més efectives si les inversions en habitatge es complementen amb accions d’assessorament i acompanyament.
El projecte finançat estarà format per un pilot d’itineraris d’inclusió social, així com la seva posterior avaluació, dissenyats entre la Generalitat de Catalunya i l’Administració General de l’Estat.
Seran col·lectius en situació de risc o exclusió social prioritaris la infància i la joventut, les persones grans, les persones amb discapacitat, les persones migrants, les dones víctimes de violència de gènere i víctimes de tràfic d’éssers humans i explotació sexual, les persones víctimes de discriminació, les persones sense llar, les persones procedents de minories ètniques, les persones trans, les persones recluses i ex recluses, les persones amb problemes d’addicció i altres persones en situació de risc o exclusió social.
Més informació:
Detalls
- Data de publicació
- 11 gener 2023
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona