Aquest 27 setembre torna un esdeveniment amb jocs, tallers i espectacles per a gent de totes les edats amb l’objectiu de ressaltar l’impacte de la recerca científica en el nostre dia a dia.
Des de fa 5 anys, el programa Horizon Europe celebra anualment La Nit Europea de la Recerca, unes jornades que es duen a terme a més de 30 països europeus per acostar la recerca i la innovació a la ciutadania i posar-les en valor. Investigadors i investigadores de més de 50 entitats científiques oferiran xerrades, tallers, jocs, experiments i moltes altres activitats gratuïtes per a tots els públics.A Catalunya s’hi celebren més de 200 activitats repartides en 14 poblacions: Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Bellaterra, Berga, Caldes de Montbui, l’Hospitalet, Manlleu, Manresa, Mataró, Reus, Tortosa i Vic. D’altra banda, a les Illes Balears s’han preparat diversos actes a Palma.
Aquest esdeveniment se celebra l’últim divendres de setembre de cada any, però gràcies a la seva popularitat s’ha allargat durant els dies previs, el cap de setmana i durant gran part de la tardor.
Més de 200 activitats
Totes la províncies catalanes acullen un gran nombre d’activitats. Començant per Girona, avui mateix pel matí #LaRecercaVaAlMercat, a la plaça Salvador Espriu on tothom qui hi passi podrà preguntar als investigadors com treballen i quines coses permeten millorar les nostres vides. A més a més, durant la tarda hi haurà una vintena d’activitats familiars, on infants i adults resoldran preguntes sobre el que els envolta amb jocs i tallers.
Destaquem que també a Barcelona, a més de noranta escoles i instituts s’hi faran activitats enfocades a entendre el nostre cervell, el mètode científic, com la qualitat de l’aire és crucial per al nostre organisme o l’ús especial que els metges li donen a la llum per diagnosticar diferents malalties. Addicionalment, als Centres Cívics Sant Josep, Vil·la Urània i Casa Golferichs; la biblioteca Gabriel García Márquez de Sant Martí i la Montblau-Albert Pérez Baró; l’Auditori Barradas de l’Hospitalet del Llobregat; i el TecnoCampus Mataró-Maresme també faran activitats.
A la Catalunya central, s’han dut a terme activitats al llarg de tota la setmana, i encara n’hi haurà més. Per exemple al Claustre de Sant Francesc de Berga durant tot el dia hi ha activitats pels joves centrades en temes d’energia, tecnologia i sostenibilitat. També, des del Grup de Recerca GREIA de la Universitat de Lleida coordinen avui a la nit múltiples activitats gratuïtes arreu del campus. A Tarragona des d’aquest divendres fins el següent, més d’una cinquantena d’esdeveniments s’hi celebraran. Per tancar la setmana, el divendres 4 d’Octubre a la Plaça d’Espanya de Tortosa hi ha un extens programa de tallers i jocs científics.
Si vols assabentar-te de tots els actes programats a Catalunya pots consultar-los aquí.
Al Port Vell de Palma, la Universitat de les Illes Balears té planificat un extens programa orientat a la innovació científica, incloent-hi experiments i xerrades en directe.
Una celebració per tot el continent
En el conjunt d’Europa, els actes atrauen a més d’un milió de participants. De fet, si estàs fora viatjant, aquí pots trobar els esdeveniments més propers a tu.
La iniciativa s’emmarca dins d’Horitzó Europa, el programa de la UE per finançar projectes de recerca que forma part d’un extens pla d’inversió de la Comissió, que va començar el 2021 i continuarà fins el 2027. Té un pressupost total de 93.500 milions d’euros destinats exclusivament a temes de recerca i innovació, com per exemple; com abordar el canvi climàtic, aconseguir els SDG de l’ONU i impulsar la competitivitat i desenvolupament econòmic de la UE.
Les jornades que celebrem adrecen un aspecte clau de Horizon Europe, fomentar i desenvolupar l’interès de les persones en el coneixement i les tecnologies.
Detalls
- Data de publicació
- 27 setembre 2024
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona