Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa30 setembre 20213 min read

La periodista Maria Altimira guanya un premi Lorenzo Natali pel seu reportatge sobre l’explotació laboral dels migrants

La Comissió Europea ha anunciat avui les tres guanyadores del Premi de Periodisme Lorenzo Natali de 2021: Pari Saikia, pel seu treball sobre la difícil situació dels rohingyes, Maria Altimira, pel seu treball sobre l’explotació laboral de migrants, i Srishti Jaswal, per posar l’accent sobre la fam a l’Índia. Des de fa gairebé trenta anys aquest premi reconeix el periodisme valent parant atenció especial a reportatges convincents i compassius que fan emergir històries rellevants per als reptes mundials a què s’enfronta la societat.

La comissària d’Associacions Internacionals, Jutta Urpilainen, ha lliurat els premis a les guanyadores en la cerimònia celebrada avui i ha declarat: «El Premi de Periodisme Lorenzo Natali d’enguany reconeix tres periodistes excepcionals, el treball de les quals és un exemple de valor, integritat i dedicació a l’equitat mundial. Com a periodistes compromeses amb el desenvolupament, contribueixen al canvi, lluitant contra les desigualtats, protegint els drets humans universals i reaccionant davant l’amenaça existencial del canvi climàtic».

Les guanyadores del premi de 2021, seleccionades pel Gran Jurat d’entre més de 1 100 candidatures de tot el món, són les que figuren a continuació.

 

Gran Premi:

Pari Saikia de Vice Media India, per

«Rohingya Brides Thought They Were Fleeing Violence. Then They Met Their Grooms» (Les núvies rohingyes creien que fugien de la violència, fins que van conèixer els seus nuvis).

El reportatge de Pari Saikia sobre l’explotació de les refugiades rohingyes destapa les motivacions i els mètodes del tràfic de dones a la regió.

 

Premi Europa:

Maria Altimira del diari Ara, per

«Abusos als camps de maduixes».

En aquest reportatge, Maria Altimira posa al descobert els abusos laborals i sexuals soferts per treballadors agrícoles i intenta mostrar la responsabilitat dels organismes de supervisió pels abusos que es produeixen sota la seva vigilància.

 

Premi al millor periodista emergent:

Srishti Jaswal, de Stories Asia, per

«The Global Hunger Index Reveals India’s Ignored Hunger Crisis» (L’Índex Mundial de la Fam revela la fam desconeguda de l’Índia).

La recerca de Srishti Jaswal revela la crisi oculta de fam a l’Índia i la infravaloració del nombre de morts declarades per aquesta causa.

Les guanyadores van ser triades per un jurat d’experts en l’àmbit del periodisme i el desenvolupament, format per:

•         Diana Moukalled (Daraj.com)

•         Sulemana Braimah (Media Foundation for West Africa)

•         Jana Ciglerová (Denik N)

•         Zuliana Lainez (Federació Internacional de Periodistes)

•         Steve Sapienza (Centre Pulitzer).

Totes les candidatures van passar per una fase inicial de preselecció que van dur a terme quatre escoles de periodisme: Vesalius College (Brussel·les), Universidade Católica Portuguesa (Lisboa), Universidad de Navarra (Pamplona) i Université Saint Joseph (Beirut).

 

Rerefons

El Premi de Periodisme Lorenzo Natali, creat el 1992 per la Comissió Europea, s’atorga en memòria de Lorenzo Natali, antic comissari de Desenvolupament i Cooperació, que va ser un ferm defensor de la llibertat d’expressió, la democràcia, els drets humans i el desenvolupament.

El premi reconeix la valentia i la qualitat de la tasca periodística sobre problemes tan candents com el canvi climàtic, els drets de les dones, la desigualtat, l’assistència sanitària, la democràcia i els drets humans.

Les tres categories del Premi el 2021 han estat les següents:

  • Gran Premi: per a reportatges publicats per un mitjà de comunicació amb seu en un dels països socis de la Unió Europea.
  • Premi Europa: per a reportatges publicats per un mitjà de comunicació amb seu a la Unió Europea.
  • Premi al millor periodista emergent: per a reportatges elaborats per periodistes de menys de trenta anys i publicats en un mitjà de comunicació amb seu a la Unió Europea o en un dels seus països socis.

 

Més informació

Pàgina web del Premi de Periodisme Lorenzo Natali

Comissió Europea: Direcció General d’Associacions Internacionals

Detalls

Data de publicació
30 setembre 2021