Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article16 abril 20213 min read

La Representació de la Comissió Europea a Catalunya i les Illes Balears celebra 30 anys

capture_35.png
© EU
El proper diumenge, 18 d’abril de 2021, la Representació de la Comissió Europea a Catalunya i les Illes Balears celebrarà els seus 30 anys d’història. La Representació és el punt de contacte i la cara visible de la Comissió Europea amb els ciutadans, les institucions i els representants de la societat civil en aquests territoris.

L’any 1991 l’aleshores president de la Comissió Europea, Jaques Delors, va inaugurar la Representació de Catalunya i les Illes Balears a la 18a planta de l’edifici del Banc Atlàntic a l’avinguda Diagonal amb el carrer Balmes. L’any 2002 la Representació va canviar d’adreça per ubicar-se a Passeig de Gràcia, on encara hi manté la seu. La Representació comparteix espai amb l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, que s’inaugurà al 1999

Les Representacions de la Comissió Europa

La Comissió Europea compta amb una Representació en cada estat membre i en alguns estats, com és el cas d’Espanya, hi ha una representació regional. França, Itàlia, Alemanya i Polònia són els altres estats de la UE que compten amb Representacions regionals: a Marsella, Milà, Munic, Bonn i Breslau.

L’objectiu principal de les Representacions de la Comissió Europea és el de ser a prop de la ciutadania, entre les seves funcions s’hi troben les de crear relacions amb les autoritats locals, regionals i nacionals, organitzar visites dels comissaris, fer anàlisi política, mantenir les relacions amb els mitjans de comunicació i comunicar amb els ciutadans i altres audiències.

La resolució Reding i la necessitat de comunicar en català

El Parlament Europeu va aprovar, l'11 de desembre de 1990, una resolució  sobre la  situació de la llengua catalana. El text és conegut com la 'resolució Reding', perquè la llavors eurodiputada luxemburguesa Viviane Reding en va ser la ponent. En aquesta resolució, aprovada amb 3 abstencions i cap vot en contra, s'aposta per reforçar la comunicació en català de les institucions europees cap als ciutadans.

L’oficina de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha treballat des del seu naixement per respectar aquest mandat del Parlament Europeu. Per això, malgrat que el català no sigui una llengua oficial de la UE, des de la Representació es comunica en aquesta llengua a través de la web, les xarxes socials,  publicacions en paper, notes de premsa i altres documents.

 

Més de 29.000 seguidors a les xarxes socials

La Comissió Europea també comunica en català a les xarxes socials a través dels comptes de la Representació de Barcelona. En totes les xarxes on és present Twitter, Facebook, Instagram i Youtube suma un total de més de 29.000 seguidors, sent així la Representació regional de la Comissió Europea amb un número més alt de seguidors.

Des d’aquestes plataformes s’han dut a terme campanyes o accions que han assolit un gran èxit com ara #AdolescentsUE que vam fer amb col·laboració amb adolescents.cat i que va aconseguir explicar les principals polítiques i iniciatives de la UE a més de 400.000 joves.

A tot el territori

Una de les iniciatives més reeixides i ben rebudes de la Representació en els seus darrers anys d’activitat han estat els diàlegs ciutadans. Promoguts per l’antic director Ferran Tarradellas, que va visitar més de 60 municipis de Catalunya i les Illes Balears amb l’objectiu d'apropar la UE als pobles i ciutats de Catalunya i les Illes Balears i recollir les idees i opinions de la gent del territori sobre el futur de la UE.

Un nou director

L’aniversari coincideix amb el nomenament de Manuel Szapiro com a nou director de la Representació. Szapiro compta amb més de vint anys d’experiència en afers de la UE, especialment lligats als camps de l’elaboració de polítiques, la diplomàcia, les finances i els recursos humans. És també un negociador experimentat i ha representat la Comissió en negociacions internacionals. Ja ha treballat amb anterioritat a la Representació de la Comissió Europea a Barcelona com a analista polític. També va ajudar a establir l’empresa comuna «Fusion for Energy» (ITER Europe) com a conseller del director executiu. La data en què prendrà possessió del seu càrrec es determinarà més endavant.

 

Detalls

Data de publicació
16 abril 2021