Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article16 febrer 20212 min read

La UAO CEU presenta la seva Càtedra Jean Monnet en un moment clau del procés d'integració europea

img_9419.jpg
© EU
La Universitat Abat Oliba CEU (UAO CEU) ha presentat públicament la seva nova Càtedra Jean Monnet en Integració Fiscal a la UE (EUFIS). Ha estat en un acte celebrat en la seu de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.

La presentació ha comptat amb la participació del director de la Representació de la Comissió Europea a Espanya, Francisco Fonseca. Aquest ha pronunciat unes paraules en què ha subratllat la seva satisfacció pel naixement d'una càtedra dedicada a la integració fiscal, ja que, segons ha expressat, "és el pas que ens falta".

Per part seva, el rector de la UAO CEU, Rafael Rodríguez-Ponga, s'ha referit a la vocació europeista de la universitat que dirigeix i al fet que la nova càtedra permetrà "aprofundir en els estudis internacionals".

Finalment, el director de la Càtedra EUFIS, Juan Corona, ha defensat la pertinència d'escometre una harmonització fiscal entre els estats europeus, de manera que la divergència entre sistemes impositius no generi "distorsions" en el funcionament del mercat únic. En aquest sentit, ha argumentat que l'harmonització és necessària perquè "no pot ser que hi hagi moviments de capitals motivats per les diferències en els règims de fiscalitat".

Corona considera que han de ser les institucions les que agafin les regnes del procés d'integració. L'experiència demostra que la dinàmica del mercat "no harmonitza per si sola" la fiscalitat dels diferents països membres. "Han d'intervenir les institucions europees". I, a parer seu, han de fer-ho no a través de recomanacions sinó d'una forma imperativa: mitjançant l'aprovació de directives, encara que ha reconegut que l'aprovació d'una norma d'aquest rang sobre la matèria comporta grans dificultats.

Càtedra Jean Monnet

La nova càtedra s'associa al segell 'Jean-Monnet', en haver l'Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA), de la Comissió Europea, entre les 1447 sol·licituds vàlides rebudes.

A través d'aquesta Càtedra, la UAO CEU desenvoluparà activitats de recerca, docència i divulgació de temes relacionats amb la Unió Europea. Durant els pròxims tres anys, comptarà per a això amb finançament procedent de fons competitius europeus, obtinguts en la convocatòria Erasmus+ d'activitats Jean Monnet de 2020.

En el projecte es planteja un triple objectiu: transmetre als estudiants un coneixement profund del sistema europeu; desenvolupar projectes de recerca que permetin l'especialització en els estudis europeus; i actuar com a vehicle de transmissió de coneixements sobre la integració europea a alumnes de batxillerat, elits polítiques locals i regionals i societat civil en general.

El moment de la integració fiscal

Dins d'aquest propòsit europeista general, se centrarà més concretament en l'àmbit de la integració fiscal entre els països de la UE, fonamentalment entre els membres de l'Eurogrup.

Consideren els promotors de la Càtedra que la integració fiscal és un dels grans reptes que té davant si la Zona Euro després d'haver escomès la unió monetària. A més, apunten que la resposta de la UE a la crisi derivada de la pandèmia ha inclòs decisions que marquen fites rellevants en aquesta direcció. L'augment del pressupost comunitari i l'aprovació, per primera vegada, d'instruments de deute mancomunat entre els estats són passos qualitatius que podrien marcar una etapa de major i més ràpida integració fiscal.

Detalls

Data de publicació
16 febrer 2021