Skip to main content
Logotipo de la Comisión Europea
español
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicado de prensa16 de junio de 2022Representación en España – Barcelona

La UE adjudica el contracte del supercomputador de primer nivell de Barcelona

Avui l’Empresa Comuna d’Informàtica d’Alt Rendiment Europea (EuroHPC) ha anunciat que Bull SAS (Atos) ha guanyat la licitació d’un nou supercomputador europeu de primer nivell.

El MareNostrum 5 estarà ubicat a les instal·lacions del Barcelona Supercomputing Center (BSC) i serà accessible per als investigadors i empreses europeus el 2023. Tindrà capacitat per processar almenys 314 petaflops —o 314 000 bilions de càlculs per segon—, cosa que el situa entre els cinc primers supercomputadors a nivell mundial.

El nou contracte suposa una inversió total de més de 151 milions d’euros en concepte d’adquisició i manteniment del sistema, dels quals el 50 % provenen de la UE i el 50 % l’aporta un consorci encapçalat per Espanya. El MareNostrum 5 es dedicarà específicament a reforçar la investigació mèdica europea mitjançant la recerca farmacològica, el desenvolupament de vacunes i la simulació de propagació de virus, així com la intel·ligència artificial i les aplicacions de tractament de dades massives. També contribuirà a d’altres aplicacions tradicionals de la supercomputació, com ara la recerca climàtica, l’enginyeria, la ciència dels materials i les ciències de la terra.

La potència de càlcul del MareNostrum 5 complementarà la dels altres supercomputadors de l’Empresa Comuna EuroHPC: el Discoverer, a Bulgària; el MeluXina, a Luxemburg; el Vega, a Eslovènia; el Karolina, a Txèquia; i, des d’aquest dilluns 13 de juny, també el LUMI, a Finlàndia. A més, s’estan desenvolupant dos supercomputadors més: el LEONARDO, a Itàlia, i el Deucalion, a Portugal.

A començaments de setmana, l’EuroHPC va anunciar cinc noves ubicacions de la nova generació de supercomputadors europeus: a Alemanya, Irlanda, Grècia, Hongria i Polònia. Les seus estaran connectades i disponibles per donar servei a un ampli ventall d’usuaris europeus de la comunitat científica així com a les empreses, en particular les pimes, i el sector públic d’arreu de la UE i els països participants.

Podeu trobar-ne més informació en aquest comunicat de premsa de l’Empresa Comuna EuroHPC. 

(Per a més informació: Johannes Bahrke – Tel.: +32 229 58615; Marietta Grammenou – Tel.: +32 229 83583)

Detalles

Fecha de publicación
16 de junio de 2022
Autor
Representación en España – Barcelona