Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article23 gener 2023Representation in Spain – Barcelona3 min read

La UE dona suport al primer test de sang per detectar l’Alzheimer de manera precoç

Està previst que el sistema que desenvoluparà la catalana ADmit Therapeutics arribi al mercat a finals d’aquest any i és un gran pas en la lluita contra la malaltia.  

Marta Barrachina
Marta Barrachina, directora general i cofundadora d'Admits Thrapeutics

Més de 700.000 persones a Espanya pateixen Alzheimer i es calcula que es podria arribar a dos milions de casos al 2050 i a 132 milions a tot el món segons el Pla Integral d’Alzheimer i altres demències del ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. Aquesta malaltia, a més, suposa un esforç econòmic important per a les famílies. La Confederació Espanyola d’Alzheimer apunta que el cost mig de les cures a una persona en aquesta situació és de 31.000 euros anuals.  

 

Malgrat el seu gran impacte, encara no hi ha cap cura i el percentatge de fracàs en els assajos clínics és de gairebé el 100%. Els científics actuals se centren en pacients amb símptomes primerencs i per provar l’eficiència d’un fàrmac és clau detectar amb fiabilitat aquelles persones que desenvoluparan la dolència en el futur.

 

“Potser hi ha fàrmacs que funcionen, però no s’ha pogut demostrar la seva eficiència perquè els pacients que han format part  d’estudis, o bé estaven en etapes avançades de la malaltia o bé no l’haurien desenvolupat” declara Marta Barrachina, directora general i cofundadora d’ADmit Therapeutics, que ha creat el primer test basat en l’anàlisi de l’ADN d’una simple mostra de sang per a la detecció precoç de la malaltia.  

“Hem desenvolupat un algoritme predictiu que, després de purificar l’ADN, processar-lo al laboratori i seqüenciar-lo, permet definir el percentatge de desenvolupament de la malatia en pacients en etapes inicials amb un diagnòstic de deteriorament cognitiu lleu”, explica Barrachina.

El sistema que ha desenvolupat ADmit Therapeutics arribarà previsiblement al mercat a finals d’any i suposarà un pas de gegant en la lluita contra l’Alzheimer. Per una banda ofereix a la persona afectada una informació molt rellevant, per l’altra serà clau per trobar un tractament que curi la malaltia permetent seleccionar els pacients adequats per als assajos clínics.

 

 

Un projecte viable gràcies al finançament de la UE

El desenvolupament d’aquest test ha estat possible gràcies al suport de la UE, més concretament de l’Accelerador del Consell Europeu d’Innovació (CEI): “és gràcies a la Unió Europea que estem on estem. Sense el suport de la UE no hauria estat possible seguir endavant”, subratlla Barrachina, i afegeix: “l’obtenció de l’ajuda és un procés complex i molt competitiu, però molt gratificant”

Marta, com va viure l’equip la notícia que havíeu aconseguit finançament europeu pel projecte?

Va ser una alegria indescriptible, enorme. Ens trobàvem en un punt d’inflexió. Per seguir avançant necessitàvem 4 milions d’euros i el nostre projecte era d’altr risc. Estàvem en una fase molt inicial i sempre hi ha molta por al voltant de tot allò relacionat amb l’Alzheimer per l’índex de fracassos en aquetes inversions. A més, nosaltres hem desenvolupat una eina de diagnòstic abans que hi hagi una cura per la malaltia... tot plegat era complicat. El nostre era un dels projectes que necessita aquest tipus d’ajuts.

Com va fer avançar el projecte?

Ens va permetre créixer i professionalitzar-nos: vam passar de ser un equip emprenedora un equip professional, amb projecció internacional, vam començar a tenir el perfil d’un equip industrial amb el segell de qualitat que t’ofereix la Unió Europea.

Com beneficien a la societat projectes com el vostre?

Nosaltres som els primers que entenem que és un risc invertir en aquest tipus de projectes, però si acabes tenint èxit, tot el que la societat ha invertit en tu, li tornes multiplicat per molts dígits.

Podries donar quatre consells per a qualsevol empresa que es plantegi obtenir aquests ajuts?

  1. Redactar la sol·licitud de finançament amb tot l’equip: des de l’àrea tecnològica a la comercial
  2. Tenir una base tecnològica-científica rigorosa i coherent
  3. Ser resilient. Nosaltres ho vam aconseguir a la primera, però no és gaire freqüent.
  4. Integrar els comentaris dels avaluadors si la sol·licitud no surt a la primera.

Detalls

Data de publicació
23 gener 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona