Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa22 juny 2023Representation in Spain – Barcelona3 min read

La UE inverteix 6 200 milions d’euros en infraestructures de transport sostenibles, segures i eficients

La Comissió ha seleccionat 107 projectes d’infraestructures de transport que rebran més de 6 000 milions d’euros en subvencions de la UE provinents del Mecanisme «Connectar Europa» (MCE), l’instrument de la UE per a la inversió estratègica en infraestructures de transport.

Més del 80 % dels fons finançaran projectes destinats a fer més eficients, més verdes i més intel·ligents la xarxa ferroviària, les vies fluvials i les rutes marítimes de la xarxa transeuropea de transport (XTE-T). D’altra banda, els projectes reforçaran els corredors solidaris UE-Ucraïna, que es van crear per facilitar les importacions i exportacions d’Ucraïna.

També s’ha donat prioritat al finançament de les principals connexions ferroviàries transfrontereres al llarg de la xarxa bàsica XTE-T. Es tracta, per exemple, del túnel de base de Brenner (que uneix Itàlia i Àustria), Rail Baltica (que connecta els tres estats bàltics i Polònia amb la resta d’Europa) i el tram transfronterer entre Alemanya i els Països Baixos (Emmerich-Oberhausen), entre d’altres.

Ports marítims d’Irlanda, Grècia, Espanya, Letònia, Lituània, Països Baixos i Polònia obtindran finançament per electrificar el port a fi de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle provinents de les embarcacions que hi estan amarrades.

Per ajudar a l’adequació del transport fluvial per al futur, es modernitzaran les infraestructures de les vies navegables transfrontereres Sena-Escalda entre França i Bèlgica. També s’efectuaran millores als ports interiors de les conques del Danubi i del Rin, com ara Viena i Andernach.

A fi de reforçar la seguretat i la interoperabilitat del transport ferroviari de la UE, s’instal·larà el Sistema Europeu de Gestió del Trànsit Ferroviari (ERTMS, per les seves sigles en anglès) en trens i vies ferroviàries de Txèquia, Dinamarca, Alemanya, França, Àustria i Eslovàquia. Pel que fa a les carreteres, diversos estats membres de la UE desplegaran serveis i sistemes de transport intel·ligents (STI), en particular STI cooperatius (STI-C) per fomentar un transport més segur i més eficient. Diversos estats membres obtindran ajuts per a projectes europeus de gestió del trànsit aeri amb vista a augmentar l’eficiència del transport aeri i crear un cel únic europeu.

Rerefons

Els 107 projectes han estat triats d’entre els 353 que es van presentar arran de la convocatòria de propostes que es va publicar el 2022.

El finançament de la UE tindrà forma de subvencions, que serviran per cofinançar el cost total dels projectes.

El programa de Transport del MCE per al període 2021-2027 disposa de 25 800 milions d’euros en subvencions per cofinançar projectes de la XTE-T en els estats membres de la UE. D’ençà del 2014, el MCE ha donat suport a gairebé 1 300 projectes amb un total de 29 400 milions d’euros en el sector dels transport (sense comptar la selecció que es proposa avui).

MCE Transport ofereix altres oportunitats de finançament, com ara la convocatòria en matèria de mobilitat militar de 2023, que està oberta fins al proper 21 de setembre, i les convocatòries del Mecanisme d’infraestructures per als combustibles alternatius, obertes fins al 7 de novembre d’enguany. Les properes convocatòries de propostes del MCE Transport s’obriran a finals del mes de setembre de 2023.

Més informació

Llista de projectes subvencionats

Preguntes i respostes sobre els resultats de la convocatòria de propostes de 2022

 

Avui destinem 6 200 milions d’euros a projectes d’arreu d’Europa que ens acostaran a completar la xarxa transeuropea de transport, XTE-T, el pal de paller de l’economia de la UE. Em complau especialment que es dediquin 250 milions d’euros a millorar les connexions transfrontereres entre Ucraïna, Moldàvia i els seus veïns de la UE, Romania, Hongria, Eslovàquia i Polònia. Aquests projectes facilitaran el transport de mercaderies entre la UE i Ucraïna, cosa que reforçarà els corredors solidaris.

Adina Vălean, comissària de Transports - 22/06/2023

 

IP/23/3436

Detalls

Data de publicació
22 juny 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona