Anar al contingut principal
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
  • Comunicat de premsa
  • 17 juliol 2024
  • Representation in Spain – Barcelona
  • Lectura de 2 min

La UE inverteix la xifra rècord de 7 000 milions d’euros en infraestructures de transport sostenibles, segures i intel·ligents

793 milions d’euros aniran a Espanya on es finançaran infraestructures com ara la implantació del subministrament elèctric als vaixells del Port de Barcelona

 

La Comissió ha seleccionat 134 projectes de transport que rebran més de 7 000 milions d’euros en subvencions de la UE provinents del Mecanisme «Connectar Europa» (MCE), l’instrument de la UE per a la inversió estratègica en infraestructures. Es tracta de la convocatòria més gran de l’actual programa MCE Transport.

Aproximadament el 83 % del finançament es destinarà a projectes relatius als objectius climàtics de la UE per millorar i modernitzar la xarxa ferroviària, les vies fluvials i les rutes marítimes de la xarxa transeuropea de transport (XTE-T). Els projectes ferroviaris rebran el 80 % dels 7 000 milions d’euros. D’altra banda demà, 18 de juliol, entrarà en vigor el Reglament XTE-T revisat.

 

Les subvencions es destinaran a grans projectes de millora de les connexions ferroviàries transfrontereres a la xarxa bàsica XTE-T: als estats membres bàltics (Rail Baltica), entre França i Itàlia (Lió-Torí) i entre Dinamarca i Alemanya (túnel de Fehmarnbelt).

 

Una vintena de ports marítims d’Irlanda, Espanya, Finlàndia, Països Baixos, Alemanya, Malta, Lituània, Xipre, Croàcia, Grècia i Polònia rebran finançament per millorar les infraestructures, per exemple per proveir subministrament elèctric als vaixells o transportar energia renovable.

 

Per últim, alguns dels projectes permetran ampliar la capacitat dels corredors solidaris UE-Ucraïna que es van obrir per facilitar la importació i exportació entre Ucraïna i la Unió Europea. Aquest projectes engloben: millores de les infraestructures de transport viari en els punts fronterers entre Ucraïna, Moldàvia i Romania; treballs per augmentar la capacitat del punt fronterer ferroviari entre Hongria i Ucraïna; un nou tram de via a Polònia que arribarà fins a la frontera amb Ucraïna; així com estudis i treballs per integrar el sistema ferroviari ucraïnès a la UE.

 

A partir de demà, 18 de juliol, l’actualització del Reglament XTE-T reforçarà la labor per crear una xarxa de transport sostenible i resilient a la UE. Aquest text fomenta els modes de transport sostenibles, la digitalització i la multimodalitat alhora que aborda els reptes climàtics i la mobilitat militar.

 

Projectes amb impacte a Catalunya

 

Fases 1 i 2 del Pla d'implantació del subministrament elèctric als vaixells del Port de Barcelona

Import: 15.182.390 d’euros

El projecte pretén desplegar una xarxa de subministrament elèctric que permeti la connexió directa dels vaixells a la xarxa elèctrica general. El resultat principal en serà un port més sostenible que ofereixi electricitat als vaixells i redueixi la contaminació atmosfèrica.

 

Ampliacions AP-7 

Import: 4.001.711

El projecte contempla la construcció d’unes 200 noves places d'aparcament situades al Pont de Molins a la xarxa TEN-T, en el tram de l’A-7 que connecta Espanya (Girona) amb França (Perpinyà). El principal benefici en serà un transport per carretera més segur i la millora de les condicions per als conductors professionals.

Podeu trobar tots els projectes aquí.

Detalls

Data de publicació
17 juliol 2024
Autor
Representation in Spain – Barcelona