Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article2 juny 20213 min read

La UE premia el projecte LIFE Reusing Posidònia per construir habitatge social sostenible a Formentera

Carles Oliver
© EU
Avui en el marc de la EU Green Week ( ) , l’esdeveniment mediambiental més important d’Europa, s’han donat a conèixer els guanyadors del programa LIFE de la UE.  El premi a la categoria de Medi Ambient ha anat a parar  al projecte Reusing Posidònia de construcció social sostenible a les Illes Balears.  A més, el projecte valencià Life LowCarbon Feed ha quedat entre els 15 finalistes en la categoria d’Acció climàtica per implementar noves pràctiques agrícoles de baixes emissions.

Els premis LIFE reconeixen els projectes més innovadors, inspiradors i efectius del programa LIFE de la UE en tres categories: protecció de la natura, medi ambient i acció climàtica. Un jurat expert independent  examinar els 15 projectes finalistes i va triar els tres guanyadors, que han contribuït notablement en la implementació de millores ambientals, socials i econòmiques. També es va valorar el seu impacte, possibilitat de ser replicats en d’altres indrets, rendibilitat i cooperació transfronterera.

Frans Timmermans, vicepresident Executiu de la Comissió Europea i responsable del Pacte verd europeu ha declarat: “el repte doble del canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat és més presenta que mai, però els finalistes dels projectes LIFE d’aquest any aporten solucions prometedores i demostren que Europa està preparada per assumir la transició verda. No hem de passar per alt la conservació dels hàbitats naturals i la protecció de la natura: són un element essencial de la nostra recuperació ecològica i del viatge cap a la neutralitat climàtica”.

Virginijus Sinkevičius, comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca de la Comissió Europea ha dit: “voldria felicitar a tots els guanyadors i finalistes dels premis LIFE 2021. Els projectes LIFE són un exemple estel·lar de gent que treballa conjuntament cada dia per oferir solucions a alguns dels reptes globals més importants als quals hem de fer front com ara el canvi climàtic o la pèrdua de biodiversitat. Els projectes LIFE combinen tecnologia, innovació, experiència i cooperació; però sobretot molta dedicació per aconseguir solucions intel·ligents”.

Els guanyadors

Premi LIFE per a la Protecció de la natura

 L’equip del projecte LIFE ENERGY a Eslovàquia ha acabat amb les topades d’ocells amb línies d’electricitat instal·lant 8.600 desviadors de vol d’ocells en 77km de les àrees més perilloses. Aquests desviadors eviten que 700 ocells amb línies elèctriques  cada any. En el marc del projecte també s’han plantat 550 arbres per ajudar els ocells a veure millor les línies elèctriques.

Premi LIFE de Medi ambient

L’equip de LIFE REUSING POSIDONIA ha fet servir posidònia per aïllar de manera efectiva i gratuïta 14 llars socials per a persones en situació de vulnerabilitat a Formentera. Aquest mètode de construcció tradicional i sostenible ha reduït en un 60% les emissions, en un 75% l’ús energètic i un 60% l’aigua.

En aquest enllaç podeu trobar un vídeo sobre el projecte

Premi LIFE  a l’acció climàtica

El projecte LIFE FORECCAsT ha ajudat els gestors forestals del Parc Natural de HAUT-Languedoc, a França a implementar estratègies d’adaptació al canvi climàtic. Es va crear una aplicació mòbil per ajudar els forestals a avaluar i gestionar els riscos de la zona.

Projectes finalistes

Protecció de la natura

Medi Ambient:

Acció climàtica:

Rerefons

El programa LIFE és l’instrument de finançament de la UE per a la protecció del medi ambient i l’acció climàtica. Des del seu naixement el 1992 a cofinançat 5.500 projectes a tota la UE i a països tercers. En qualsevol moment s’estan duent a terme uns 1.100 projectes sobre el terreny. El pressupost per al 2021-2021 és de 5.400 milions d’euros en preus actuals Aquesta xifra representa un augment del 60% respecte el període anterior. 3.500 milions es destinaran a projectes ambientals i els 1.900 milions restants a acció climàtica. El programa LIFE té quatre sub-programes: natura i biodiversitat, econòmica circular i qualitat de vida, mitigació i adaptació al canvi climàtic i transició cap a l’energia neta.

Detalls

Data de publicació
2 juny 2021