Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article11 maig 2022Representation in Spain – Barcelona4 min read

La UVic-UCC, BETA i Science for Ukraine són exemples inspiradors de solidaritat i innovació en un món rural en plena transformació

Visita al centre BETA de la UVic

Per Manuel Szapiro, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona

«Les zones rurals són el teixit de la nostra societat i el batec de l’economia», va afirmar la presidenta Von der Leyen en la presentació el mes de desembre del Pla d’Acció Rural de la Unió Europea. La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya n’és un exemple paradigmàtic i pedagògic. Situada al bell mig de Catalunya, aquesta universitat és jove però té una llarga tradició i una mirada audaç cap al futur, amb una població estudiantil molt internacional. He tingut l’oportunitat de visitar-la de la mà del seu rector, Josep Eladi Baños, i el vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement, Jordi Collet. En aquest centre hi he trobat una comunitat  compromesa i vibrant que ha teixit en poques dècades un ecosistema educatiu, econòmic i d’innovació que pot servir de referència, molt arrelat a les necessitats i reptes del territori i de la societat en general.

El millor exemple, la resposta inspiradora de l’equip del Centre Tecnològic BETA, una entitat de la UVic nascuda el 2014 per impulsar la recerca en el camp de les tecnologies ambientals i la bioeconomia. Els seus responsables, el director, Sergio Ponsá; la subdirectora, Laia Llenas; i el director de Comunicació i Relacions Institucionals, Albert Palou, ens van explicar com en esclatar la guerra a Ucraïna, van dedicar el seu temps, energia i recursos per ajudar les persones d’aquell país. A Vic va néixer Science for Ukraine, una iniciativa i una xarxa ara molt extensa per oferir oportunitats específiques a investigadors i estudiants ucraïnesos perquè puguin fugir del conflicte alhora que continuen treballant en els seus camps professionals. La proposta va ser gratament acollida i ja compta amb la participació activa de més de vuitanta centres educatius i de recerca per tot Europa i el món. Els participants en aquesta iniciativa, que va en la línia d’iniciatives europees com ERA4Ukraine, s’han bolcat per ajudar les persones que han vist truncades la seva vida i la seva carrera. Des de la seva posada en marxa, aquesta plataforma ha aconseguit reunir dues mil oportunitats laborals que ajudaran els ciutadans ucraïnesos a seguir endavant i poder contribuir a la reconstrucció del seu país.

Durant la visita  he pogut conèixer el testimoni commovedor de vuit investigadors ucraïnesos –set dones i un home– i part de les seves famílies. A Vic hi han trobat un refugi que, a més de garantir la seva seguretat, els permet  seguir treballant en els camps a què havien dedicat les seves vides fins que el 24 de febrer va començar la invasió russa d’Ucraïna. Ha estat emocionant veure en primera persona un espai com aquest liderat per persones compromeses que han buscat i busquen recursos per oferir aquestes oportunitats a més gent; una iniciativa que exemplifica els valors fundacionals en acció de solidaritat i germanor de la Unió Europea.

Una referència d’innovació i sostenibilitat en l’àmbit rural

Les zones rurals, com diu la presidenta de la Comissió, són regions vitals per al teixit en què es construeix la Unió Europea. És per això que la Comissió Europea ha presentat recentment un pla d’acció amb mesures per garantir unes zones rurals interconnectades, resilients i pròsperes coma a tard el 2040.

En aquest context, la UVic té un paper clau en el foment de la recerca, la innovació i la vida rural, així com per donar resposta a problemàtiques específiques d’aquest àmbit com la despoblació, la contaminació, la transició energètica i la sostenibilitat ambiental i econòmica.

La Universitat aporta a la comarca d’Osona més d’un 2,3 % del seu PIB, atrau talent d’arreu (compta amb un gran nombre d’estudiants internacionals) i, a més, crea un ecosistema que ofereix oportunitats laborals d’alt valor afegit per als ciutadans de l’entorn, que poden romandre-hi en lloc de traslladar-se a grans metròpolis.

A més, gràcies a entitats com el Centre Tecnològic BETA, la Universitat és capaç de donar respostes capdavanteres a aquests reptes. Durant la visita, m’ha congratulat conèixer línies de recerca per millorar el tractament dels residus derivats de la ramaderia a fi d’elaborar adobs que, per una banda, facin front a la contaminació del sòl que afecta la zona i, per l’altra, contribueixin a l’autosuficiència del sector agrícola europeu en la producció de fertilitzants. Iniciatives com aquestes són molt interessants per fer que Europa sigui capaç d’adaptar-se a futurs xocs exògens i sigui més resilient davant de futures crisis. Estic segur que BETA, que participa en un gran nombre de projectes europeus de programes com Horitzó Europa o Interreg, entre d’altres, seguirà contribuint a la creació de nous models de negoci adaptats a les necessitats de les zones rurals, que en diversifiquin les fonts d’ingressos i que garanteixin una cadena alimentària sostenible i segura. Estic convençut també que la Universitat de Vic i el Centre Tecnològic BETA seran clau, gràcies als coneixements extrets de la seva recerca capdavantera per millorar les nostres polítiques i governança europees, per fer la nostra legislació més adaptada al futur, i que treballarem i afrontarem aquests reptes plegats.

 

Galeria d'imatges

Detalls

Data de publicació
11 maig 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona