Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article4 agost 20202 min read

L'Agència de Residus de Catalunya, líder d'un projecte europeu de suport a l'emprenedoria i l'ecoinnovació en el sector tèxtil

gettyimages-1150051518.jpg
© EU
El projecte “STAND Up! Acció tèxtil sostenible per a la creació de xarxa i el desenvolupament de negocis d’economia circular al Mediterrani” el finança la Unió Europea en el marc del Programa ENI CBC Med, de cooperació entre països mediterranis. 200 start-ups i noves empreses es beneficiaran del projecte, que busca la igualtat d’oportunitats per a dones i homes d’entre 25 i 35 anys que vulguin emprendre en aquest sector.

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i el Centre d’Activitat Regional per al Consum i la Producció Sostenible (SCP/RAC)  seran els socis principals d’un nou projecte, finançat per la Unió Europea, anomenat “STAND Up! Acció tèxtil sostenible per a la creació de xarxa i el desenvolupament de negocis d’economia circular al Mediterrani”. Hi participaran sis socis més de cinc països: Texfor, Confederación Industria Textil (Espanya); la fundació Berytech (Líban); Sekem Development Foundation (Egipte); el Centre Tècnic del Tèxtil CETTEX (Tunísia); la Fondazione MUSEO DEL TESSUTO di Prato (Itàlia); i el Centre International des Technologies de l'Environnement, CITET (Tunísia).

Llocs de treball verds

Per donar suport l’emprenedoria i a les iniciatives ecoinnovadores d’aquests països, STAND Up! preveu oferir un programa de formació i suport tècnic en ecodisseny per facilitar oportunitats de desenvolupament i creixement; donar suport financer; posar en marxa una plataforma d’innovació per promoure la creació de productes i serveis innovadors; i difondre una campanya de sensibilització per fomentar el consum i la producció sostenibles i la ecoinnovació.

D’aquesta manera, es preveu que STAND Up! estimuli la creació i el desenvolupament d’empreses del sector tèxtil, proporcionant oportunitats de treball justes i reduint la petjada ambiental a la regió mediterrània. En termes de llocs de treball verds, al voltant de 200 empreses rebran suport per fer créixer les seves idees. En especial, es donarà suport a les persones d’entre 25 i 35 anys. La creació de noves iniciatives empresarials i el desenvolupament de les actuals ha de facilitar la transició de la regió cap a un desenvolupament sostenible en la indústria tèxtil.

Reduir la petjada de carboni

Durant les darreres tres dècades molts països mediterranis han emergit com a productors i exportadors tèxtils. La indústria de la roba ha esdevingut estratègica en el desenvolupament econòmic d’aquests països però preocupen els seus efectes socials i ambientals. És un dels sectors més contaminants; genera 1,2 bilions de tones de gasos amb efecte d’hivernacle cada any arreu del món, més que els vols internacionals i el trànsit marítim junts, tal com assegura la Fundació Ellen MacArthur a l’informe A new textiles economy: Redesigning fashion’s future de l’any 2017.

La perspectiva és cap a l’empitjorament ja que la producció de roba en l’escala global s’ha duplicat en els darrers 15 anys i, segons els pronòstics, s’haurà incrementat un 63% l’any 2030. És per això que cal la innovació de les noves empreses i start-ups, que tenen un paper important en la transició a un model de consum i producció sostenibles.

L’STAND Up! és un projecte finançat per la Unió Europea en el marc del Programa ENI CBC Med, de cooperació entre països mediterranis que comença les activitats entre el 28 i el 29 de juliol de 2020 i acabarà el desembre de 2022. Compta amb un pressupost de  3,7 milions d’euros, amb una contribució del 90% de la Unió Europea.

Detalls

Data de publicació
4 agost 2020