
Del 13 al 15 de maig, prop de 80 estudiants de diferents països d’Europa van aportar solucions innovadores per combatre les ‘fake news’ durant l’Innovation Challenges for Students organitzat per l’aliança d’universitats EUTOPIA, que coordina la UPF, l’amfitriona de l’esdeveniment al campus de la Ciutadella. Aquesta aliança aposta per crear uns campus connectats a través de l'aprenentatge multidisciplinari i la innovació docent, posant els estudiants al centre.
Les jornades connecten estudiants de diverses universitats d’EUTOPIA per afrontar reptes amb impacte real al territori, plantejats per empreses i entitats de diferents àmbits. Aquesta darrera edició estava centrada concretament en la lluita contra la desinformació, sota el lema Unmasking the Truth: Tackling Fake News Together.
Els quatre reptes
Els estudiants de les universitats de l’aliança EUTOPIA van demostrar el seu compromís per fer front a l’amenaça de la desinformació, una problemàtica creixent. Les notícies enganyoses es difonen sis vegades més ràpid que les notícies reals i un 63% dels joves europeus es topen amb algunes fake news més d’una vegada a la semana, segons va afirmar Karma Peiró, periodista especialitzada en tecnologia.
Per trobar solucions innovadores a aquesta problemàtica social, els participants de la hackathon es van dividir en setze equips interdisciplinaris, amb estudiants de diferents àmbits de coneixement, per resoldre quatre reptes de la mà d’entitats col·laboradores que van designar tutors i mentors per guiar els estudiants durant tot el seu procés de treball.
El primer, coordinat amb Verificat, va culminar en la creació de "Clarificat", una app per identificar desinformació mitjançant el joc. Amb el suport de la Fundació Joia, es va explorar l'impacte de les fake news en la salut mental, donant lloc al prototip "MIST", que utilitza intel·ligència artificial per generar vídeos informatius basats en dades científiques. Un altre grup va crear "Face It", projecte que aborda la proliferació de deepfakes amb una experiència immersiva educativa amb +Rain Film Festival. Finalment, el repte amb Canòdrom va destacar el paper de les dades obertes en la lluita contra la desinformació i la defensa de la democràcia, fomentant iniciatives per millorar la transparència i sancionar la difusió deliberada de notícies falses.
Aquesta edició dels Innovation Challenges va comptar amb finançament de la UE i del Ministeri d’Universitats.
Les aliances universitàries europees
És una ambiciosa iniciativa de la UE destinada a establir aliances entre institucions d'ensenyament superior de tot Europa, en benefici dels seus estudiants, personal i societat. S'implementa principalment mitjançant el finançament d'Erasmus+. A través del desenvolupament d’una cooperació estructural, estratègica i sostenible a llarg termini entre les institucions d'ensenyament superior en les aliances d'Universitats Europees, la iniciativa té com a objectius millorar la competitivitat internacional de les institucions d'ensenyament superior a Europa i promoure els valors i la identitat europeus.
A través d'aquestes aliances, els estudiants poden obtenir un títol combinant estudis en diversos països europeus. La iniciativa té el potencial de portar majors beneficis a les institucions d'ensenyament superior que cap projecte de cooperació anterior.
EUTOPIA és una de les 65 aliances que, en concret, es composa de 9 universitats: Universitat CY Cergy París (França), Universitat de Göteborg (Suècia), Universitat Tècnica de Dresden (Alemanya), Universitat NOVA de Lisboa (Portugal), Universitat Pompeu Fabra-Barcelona (Espanya), Universitat Ca' Foscari de Venècia (Itàlia), Universitat Babeș-Bolyai (Romania), Universitat de Ljubljana (Eslovènia), Universitat Lliure de Brussel·les (Bèlgica).
La Comissió Europea i la desinformació
La Comissió du a terme diverses iniciatives per lluitar contra la desinformació, com ara el Codi de bones pràctiques contra la desinformació, que han subscrit actors rellevants de la indústria per acordar les normes d’autoregulació contra la desinformació o el grup de treball EUvsDisinfo, creat pel Servei d’Acció Exterior de la Unió Europea. Des del passat mes de febrer la Llei europea de serveis digitals ja s’aplica a totes les plataformes i a tots els països de la UE. Aquest reglament té l’objectiu de crear un espai digital més segur on es respectin els drets fonamentals.
La Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha promogut diferents accions per reforçar la resiliència dels ciutadans davant la desinformació com ara aquesta gimcana, cursos per a secundària o la traducció d’una guia amb activitats per a docents. Pots trobar tota la informació aquí.
Detalls
- Data de publicació
- 29 maig 2025
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona