Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa28 maig 2024Representation in Spain – Barcelona1 min read

Les aigües de bany d’Europa continuen sent segures

El 2023 la immensa majoria de les zones de bany d’Europa van complir els criteris de qualitat de l’aigua de bany «excel·lent», el nivell més exigent de la Unió Europea, segons l’últim informe anual d’aigües de bany, que s’ha publicat avui. Això suposa el 85,4 % de les populars aigües de bany de la UE. El 96 % de totes les aigües de bany de la UE que reben aquesta denominació oficial complien els criteris mínims de qualitat, i només l’1,5 % van rebre la qualificació d’«insuficient».

L’avaluació, que ha dut a terme l’Agència Europea de Medi Ambient (AEMA) en cooperació amb la Comissió, indica on es poden trobar les zones de bany més segures d’Europa aquest estiu. Se centra particularment en la seguretat per al bany —amb el control de bactèries que poden provocar malalties greus en el persones— més que no pas en la qualitat general de l’aigua.

La proporció més alta d’aigües de bany excel·lents la trobem a Grècia, Croàcia, Xipre i Àustria. A Bèlgica, Bulgària, Luxemburg, Malta, Àustria i Romania totes les aigües classificades oficialment com a aigües de bany van complir el 2023 els criteris mínims de qualitat.

La qualitat per al bany de les aigües costaneres tendeix a ser més alta en línies generals que no la de les aigües interiors. El 2023 el 89 % de les zones de bany costaneres van obtenir una qualificació de qualitat excel·lent, mentre que en el cas de les aigües de bany d’interior no va arribar al 79 %.

La proporció d’aigües de bany amb una qualitat de l’aigua insuficient es va anar reduint en els primers anys posteriors a l’adopció de la Directiva sobre les aigües de bany, el 2006, i des del 2015 es manté estable. Malgrat tot, els riscos per a la salut de banyar-se en aigües de bany no han desaparegut, i el 2023 es van detectar 321 zones amb qualitat «insuficient» a la UE.

Detalls

Data de publicació
28 maig 2024
Autor
Representation in Spain – Barcelona