Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article23 desembre 20204 min read

Les empreses catalanes X1 Wind i NEOS Surgery reben fons de la UE per desenvolupar els seus projectes innovadors

gettyimages-1214627273.jpg
© EU
La Comissió Europea ha seleccionat 38 de les empreses emergents i pimes europees més prometedores  que rebran un total de 176 milions d’euros per desenvolupar i ampliar innovacions pioneres a Europa. Entre les empreses seleccionades s'hi troben les catalanes  X1 Wind i NEOS Surgery

Les innovacions inclouen un aparell revolucionari per a la detecció ràpida de la septicèmia, una tecnologia robòtica de classificació innovadora per reduir els residus perillosos i la primera solució de control dels llums de creixement per a interiors per optimitzar els processos de fotosíntesi de les plantes amb una reducció dràstica del cost energètic.

Les empreses emergents i les pimes seleccionades per a la fase pilot de l’Acceleradora del CEI provenen de divuit països diferents —els que en concentren més són Alemanya, França i Israel— i un 21 % tenen una dona al capdavant.

Les empreses es van seleccionar mitjançant un procés d’avaluació summament competitiu per part d’experts interns. A continuació es va convidar les 134 sol·licitants amb més puntuació a fer una presentació en línia dels seus projectes davant d’un tribunal independent format per experts, inversors i emprenedors. Cada empresa rebrà un ajut de fins a 2,5 milions d’euros per donar suport al desenvolupament dels seus projectes innovadors, i n’hi ha dinou que també rebran una inversió directa en accions de fins a 15 milions d’euros provinent del Fons CEI, de recent creació. A més del suport financer, les empreses emergents i les pimes tindran accés a serveis de suport, creació de xarxes i acceleració empresarial per ajudar-les a desenvolupar les seves operacions. El programa pilot no ha deixat de recollir èxits i des del desembre del 2019 l’Acceleradora del CEI ha seleccionat 293 empreses per rebre finançament per valor de més de 1 000 milions d’euros.

A més dels projectes seleccionats, les avaluacions independents van considerar que hi havia 1 291 empreses emergents i pimes que complien tots els criteris per rebre finançament del CEI i se’ls concedirà el Segell d’excel·lència per ajudar-les a accedir a altres fonts de finançament.

Sobre X1 Wind

X1 Wind està ha rebut 2,5 milions d’euros per al desenvolupament d’un sistema flotant disruptiu per transformar el paradigma de la indústria de l’energia eòlica. Actualment, els productors d’energia estant buscant solucions flotants per explotar les plantes ubicades en aigües profundes, però la tecnologia existent no té un preu competitiu. En aquest sentit, X1 Wind ha estat dissenyat per a l’energia eòlica marina però sense oblidar que, per ser competitives, les solucions de renovables han de tenir un cost reduït. A diferència d’altres solucions, que fan servir turbines eòliques terrestres col·locades sobre dissenys adaptats de plataformes petrolíferes o de gas, X1 Wind ha dissenyat un sistema integrat per aprofitar al màxim l’entorn marí. El resultat n’és una reducció dràstica del pes de la plataforma, a més de la reducció dels costos d’instal·lació i explotació, que fan que l’energia eòlica marina flotant sigui rendible i permeten aprofitar l’enorme potencial que detenen les aigües profundes (>7,000 GW).

L’innovador disseny de l’X1 Wind combina la reducció del pes i la millora de l’estabilitat amb els avantatges del muntatge en terra i el remolcat fins a la ubicació definitiva. A més, el sistema patentat d’amarrada d’un sol punt fa que la instal·lació sigui molt més fàcil i ràpida, alhora que permet que la plataforma s’orienti ella mateixa de manera passiva segons el vent i elimina la necessitat de sistemes actius, cosa que redueix el cost del manteniment.

Mitjançant el projecte X1 ACCELERATOR, X1 Wind desenvoluparà un disseny complet i detallat de la seva plataforma per a ús comercial. És important destacar que els principals obstacles comercials deriven de l’elevada inversió necessària per fabricar una plataforma a escala real. En aquest sentit, X1 Wind s’ha associat amb importants socis industrials interessats a fabricar la plataforma i subministrar-ne els components clau. Aquest projecte té per objectiu reduir els riscos associats a aquesta tecnologia i comercialitzar la solució proposada.

NEOS Surgery

L’empresa de tecnologia mèdica NEOS Surgery ha rebut 1,9 milions d'euros per a la validació clínica del dispositiu DISC care. Aquest aparell ha estat dissenyat per millorar el tractament de les hèrnies discals.

L'objectiu de NEOS Surgery és finalitzar l'estudi clínic de DISC care en cinc hospitals universitaris espanyols durant el 2021. Posteriorment, entrar a la fase regulatòria a Europa i els Estats Units i iniciar la comercialització del producte el 2023.

Sobre el Consell Europeu d'Innovació

Després de l’èxit de la fase pilot del CEI (2018-2020) es preveu posar-lo en marxa a ple rendiment amb un pressupost de 10 000 milions d’euros a la primeria del 2021 en el marc del pròxim programa de recerca i innovació Horitzó Europa (2021-2027). Comptarà amb un procés de sol·licitud simplificat, més oportunitats de finançament i un ventall més ampli de serveis i xarxes de suport.

Més informació

Llista de les empreses seleccionades per rebre finançament

Lloc web de la fase pilot del CEI

Detalls

Data de publicació
23 desembre 2020