Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article12 juliol 2022Representation in Spain – Barcelona

Les institucions europees a Barcelona i el CIDOB organitzen la segona edició del Curs d'Estiu sobre la UE

En aquesta ocasió aquest esdeveniment, que començarà demà i acabarà el divendres 15 de juliol,  se centrarà en els reptes de la Unió Europea en economia, tecnologia i geopolítica.

“Els reptes de la Unió Europea: aspectes econòmics, tecnològics i geopolítics”

Les Representacions de les institucions europees a Barcelona i el CIDOB organitzen del 13 al 15 de juliol la segona edició del curs d’estiu sobre la UE, que passa a dir-se “Curs d’estiu Sofia Corradi”, en homenatge a la pedagoga italiana que va impulsar el programa Erasmus fa 35 anys. Les tres sessions tractaran: La governança econòmica i el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, innovació i tecnologia i l’Europa geopolítica. El curs, gratuït, serà híbrid (presencial i en línia) i es desenvoluparà en català, castellà i anglès amb interpretació simultània. Les persones que assisteixin al curs podran rebre, sota demanda, un certificat de participació.

Els tres dies lectius -tarda de dimecres i matins de dijous i divendres- seran sessions monogràfiques enfocades des d’una perspectiva teòrica i pràctica. Es dividiran en una intervenció per part d’un/a keynote speaker del Parlament Europeu o la Comissió; seguit d’un diàleg amb un/a periodista i una taula rodona que comptarà amb investigadors del CIDOB, funcionaris de les institucions europees i experts independents.

L’objectiu d’aquest curs és dotar als participants d’una perspectiva completa dels debats i reptes de la Unió Europea en el curt, mitjà i llarg termini. Perquè puguin analitzar i comprendre la realitat europea de forma analítica i prendre-hi part de manera activa.

El curs donarà resposta als reptes interns i internacionals als quals fa front la Unió Europea. El primer dia s’explorarà el futur de la governança econòmica de la UE, l’impacte que han tingut i tindran els Fons NextGenerationEU i es debatrà al voltant de les noves regles fiscals del Pacte d’Estabilitat i Creixement. El segon dia s’analitzarà què vol dir reforçar les capacitats tecnològiques i industrials de la UE en clau d’ètica de dades i d’intel·ligència artificial i es debatrà si la UE pot convertir-se en una alternativa a la visió que tenen del ciberespai els Estats Units i la Xina. També es valorarà quins avenços s’estan produint en aquest sentit amb mesures com la Llei Europea de Xips, la regulació del ciberespai o la lluita contra la desinformació. L’última jornada se centrarà en el naixement de l’Europa geopolítica i la seva reacció a la guerra a Ucraïna; valorant la situació al país i quins són els següents passos de la UE per aprendre el llenguatge del poder.  

 

Període d’inscripcions obert

El curs, gratuït, es podrà seguir presencialment a la Sala Jordi Maragall del CIDOB (C/ Elisabets, 12) o online, en català, castellà i anglès a través de la web del curs: https://www.eusummercourse.eu/. El període d’inscripcions està obert i el registre per assistir-hi presencialment està limitat fins a omplir aforament (80 places).

Els assistents al curs podran rebre, sota demanda, un certificat de participació.

 

Ponents

Per part del Parlament Europeu participarà com a keynote speaker a la sessió del dimecres 13 de juliol sobre governança econòmica l’eurodiputat Ernest Urtasun, membre del grup de treball del Parlament Europeu sobre l'escrutini del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, membre de la comissió d’Afers Econòmics i Monetaris i membre de la subcomissió d'Afers Fiscals. Ha estat ponent alternatiu de l’informe sobre la implementació del Mecanisme de Recuperació i Resiliència. També és vicepresident del grup dels Verds/Aliança Lliure Europea.

El dijous 14 de juliol, a la sessió sobre l’Europa tecnològica i industrial, el Parlament Europeu comptarà amb un analista del Servei d’Estudis del Parlament Europeu, Clément Evroux, participant en la taula rodona.

El divendres 15 de juliol, a la sessió sobre les perspectives per a l’Europa Geopolítica, comptarem com a keynote speaker amb el president de la comissió d’Afers Exteriors del Parlament Europeu, David McAllister. Darrerament, McAllister va co-presidir la delegació que la institució va enviar a Ucraïna del 30 de gener a l’1 de febrer, poques setmanes abans de l’inici de l’atac rus a Ucraïna. També co-presideix el grup de contacte amb el Regne Unit, que el Parlament Europeu va establir com a nexe amb el vicepresident de la Comissió Europea per a Relacions Interinstitucionals i Prospectiva sobre qüestions relacionades amb l'aplicació de l'Acord de Retirada i l'Acord de Comerç i Cooperació entre la UE i el Regne Unit.

Per una informació més detallada, consulta el programa actualitzat a la web del curs.

Detalls

Data de publicació
12 juliol 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona