Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa20 setembre 2022Representation in Spain – Barcelona2 min read

Les mesures de defensa comercial de la UE protegeixen 460 000 llocs de treball europeus

Avui la Comissió Europea ha publicat el seu informe anual sobre les activitats de defensa comercial de 2021. L’informe conclou que l’any passat les mesures comercials de la UE van protegir directament 462 000 llocs de treball. Això evidencia que aquestes mesures són eficaces per defensar els productors de la UE davant de les pràctiques comercials internacionals deslleials.

 

El vicepresident executiu i comissari de Comerç, Valdis Dombrovskis, ha declarat: «Defensar els productors i els treballadors europeus davant del dany que infligeixen els qui no respecten les regles del joc del comerç és un objectiu clau. Vetllar per un comerç just és més important que mai en el complex entorn mundial actual i en un moment en què la seguretat del subministrament està amenaçada. No podem permetre que les importacions en condicions de dúmping o subvencionades perjudiquin la indústria de la UE. Per això la Comissió Europea manté entre les prioritats l’aplicació efectiva i el control de l’observança de les nostres mesures de defensa comercial.» 

 

Amb la seva lluita contra la importació deslleial de productes que són fonamentals per a les cadenes de valor de les energies renovables o dels productes digitals, com ara els components de les torres eòliques o les fibres òptiques, les mesures comercials de la UE fomenten la inversió en processos de fabricació, recerca i desenvolupament moderns, que són essencials per mantenir els subministraments, el creixement, l’estabilitat de l’ocupació i els ingressos d’aquestes indústries a Europa. També reforcen el Pacte Verd Europeu i l’Agenda Digital per a Europa.Una actuació ferma contra l’evasió de drets i ajuda per als exportadors de la UE a l’estranger

L’informe anual de 2021 constata que la Comissió ha intensificat la seva tasca de supervisió per detectar i sancionar els operadors econòmics que eviten pagar els drets de duana, en particular mitjançant l’elusió. En els casos en què es van detectar aquestes pràctiques el 2021, la Comissió va actuar amb fermesa amb l’aplicació de mesures antielusió o antiabsorció.

 

A més, la Comissió ha millorat l’assistència que presta als exportadors de la UE a l’hora de respondre davant de mesures de defensa comercial injustificades o deslleials que imposen països tercers als nostres exportadors.

 

La Comissió també ha aplicat la resta de recomanacions que va formular el Tribunal de Comptes Europeu el 2020, en particular les relatives a la comunicació amb les parts interessades i la conscienciació d’aquestes (especialment les pimes) quant a la finalitat i l’ús dels instruments de defensa comercial.Rerefons

A finals del 2021 a la UE hi havia 163 mesures de defensa comercial definitives en vigor, la majoria de les quals eren mesures antidúmping. L’any passat la Comissió va incoar catorze noves investigacions: onze investigacions antidúmping i tres d’antisubvenció.

El document de treball dels serveis de la Comissió que acompanya l’informe anual detalla les activitats de defensa comercial que la Comissió va dur a terme el 2021. També resumeix una  selecció de casos i sentències judicials d’interès en matèria de defensa comercial, a més de presentar diversos casos sobre països tercers que la Comissió va estar seguint durant l’any.Més informació

Informe anual de defensa comercial de 2021

Document de treball dels serveis de la Comissió de 2021

La política de defensa comercial de la UE

Detalls

Data de publicació
20 setembre 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona