Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa7 maig 20214 min read

Les representacions de les institucions europees a Barcelona impulsen un podcast per promoure la participació en la Conferència sobre el Futur d’Europa

Barcelona, 7 de maig de 2021

L’Oficina del Parlament Europeu i la Representació de la Comissió Europea a Barcelona impulsen a través de la revista d’articles de reflexió “El Món de Demà” una sèrie de podcasts dedicats a la Conferència sobre el Futur d’Europa i que portarà per nom “L’Europa de Demà”. Aquest divendres s’ha publicat el primer podcast coincidint amb la celebració del Dia d’Europa i la inauguració oficial de la Conferència, aquest diumenge 9 de maig.

El 10 de març el president del Parlament Europeu, David Sassoli, la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, i el primer ministre portuguès, António Costa, van signar durant la sessió plenària del Parlament la declaració conjunta relativa a la conferència sobre el futur d’Europa: “Col·laborar amb els ciutadans per la democràcia: construir una Europa més resilient”. L'objectiu de la Conferència sobre el Futur d'Europa és oferir als ciutadans un paper més important en la configuració de les polítiques i ambicions de la UE. Els europeus podran participar en una sèrie d'esdeveniments i debats organitzats per tots els racons d'Europa, així com en una plataforma digital multilingüe, que es va estrenar el 19 d’abril.

Inicialment prevista la seva inauguració al maig del 2020 i endarrerida a causa de la pandèmia de la Covid-19, finalment el proper 9 de maig, Dia d’Europa, quedarà inaugurada la Conferència, que vol assolir unes conclusions abans de la primavera de 2022, amb l’objectiu d’aportar orientacions sobre el futur d’Europa.

Podcast “L’Europa de Demà”

Durant els propers tres mesos es publicaran setmanalment un total de 12 podcasts, de 30 minuts de durada cadascun, que reflexionaran sobre participació democràtica i els diferents eixos temàtics de la Conferència sobre el Futur d’Europa amb explicacions de casos i debats amb experts.

El primer episodi s’ha publicat aquest divendres, dos dies abans de la inauguració oficial de la Conferència, el 9 de maig, Dia d’Europa. Els oients podran escoltar els podcasts gratuïtament des de la pàgina web de El Mon de Demà, així com a les plataformes Spotify i Ivoox, o les xarxes socials de les representacions de les institucions de la UE a Barcelona.

El professor de Ciència Política a la UOC Marc Sanjaume, el periodista i economista Gerard Miret i l'escriptor i filòleg Jordi Amat, director de El Món de Demà, formen l'equip que elaborarà la sèrie de podcasts. "Volem promoure la reflexió al voltant de temes tan transcendentals com els reptes migratoris, el canvi climàtic o la transformació digital, realitats que ens interpel·len i que demanen solucions a curt termini", expliquen.

“L’objectiu d’aquest podcast és oferir un espai de servei públic audiovisual informatiu i pedagògic sobre la Conferència sobre el Futur d’Europa, tot incidint en el procés de participació ciutadana. Des de les representacions de les institucions europees a Barcelona volem contribuir així a involucrar la ciutadania en aquest espai de debat transnacional que és Conferència, fomentant una participació alta i diversa; on s’escolti a la societat civil, els interlocutors socials i el món acadèmic, amb especial atenció als joves i al territori”, Sergi Barrera, cap de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona.

“La conferència sobre el Futur d’Europa vol implicar la ciutadania en el procés de construcció de la Unió Europea. Amb la sèrie de podcasts que hem elaborat amb “El Món de Demà” pretenem fomentar el debat al voltant de temes clau per a l’Europa del futur com ara el medi ambient, l’aprofundiment de la democràcia, la transició digital o la salut”, Laura Rahola, cap de comunicació de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.

Els episodis

El primer episodi, que ja està disponible, se centra en la mateixa conferència i es pregunta sobre els seus principals reptes i objectius. A partir de la setmana vinent cada podcast es dedicarà a un tema en concret. A continuació us detallem els temes dels sis primers podcasts.

1. Sobre la Conferència del Futur d'Europa:

2. La lluita contra el canvi Climàtic:

3. Les bases democràtiques de la UE:

4. Una economia per a les persones:

5. El paper de la UE al món:.

6. Construir un continent més saludable:

El Món de Demà

És un projecte d’articles de reflexió de de Confluència.cat, que té per objectiu produir i difondre idees innovadores i de ser un catalitzador del debat públic sobre qüestions rellevants per a la societat. El projecte promou que els autors siguin de procedències diverses posant especial èmfasi en la col·laboració de joves acadèmics i assagistes.

Enllaços

Plataforma digital de la Conferència sobre el Futur d'Europa

Conference on the Future of Europe (europa.eu)

El Món de demà

Qui som - El món de demà (elmondedema.cat)

Detalls

Data de publicació
7 maig 2021