Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article12 maig 20211 min read

Les representacions de les institucions europees a Barcelona celebren el Dia d'Europa amb un diàleg entre els escriptors José Luis Peixoto i Lana Bastašić

dh8a7351.jpg
© EU
Les representacions de les institucions europees a Barcelona, el consolat general de Portugal i l’Institut Camões han celebrat el Dia d’Europa amb un acte institucional que ha comptat amb un diàleg sobre el paper de la cultura en el futur d’Europa amb els escriptors Lana Bastašić i José Luis Peixoto moderat per periodista i traductora Pilar del Río. El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha clausurat l’acte.

Els escriptors Lana Bastašić (Zagreb, 1986), premi de literatura de la Unió Europea 2020, i José Luis Peixoto (Galveias, 1974), premi Llibre d’Europa 2013 han debatut al voltant de temes com ara la identitat europea i el paper de la cultura en la integració europea en un diàleg que ha moderat la periodista i traductora Pilar del Río, presidenta de la Fundació José Saramago.

  • Podeu recuperar l’acte en aquest enllaç
  • Us adjuntem tres fotos de l’acte.

 

Dia d'Europa i Declaració Schuman

El Dia d’Europa commemora l’aniversari de la coneguda com a Declaració Schuman. El 9 de maig de 1950, just cinc anys després de la signatura de l'armistici de la Segona Guerra Mundial, el ministre d'Exteriors francès Robert Schuman va proposar, a partir d'una idea de Jean Monnet, un pla que pretenia situar la producció francesa i alemanya del carbó i l'acer -elements necessaris per a la construcció d'armament- sota el control d'una autoritat única i supranacional.

 

Aquest projecte va donar lloc un any més tard a la creació de la Comunitat Europea del Carbó i de l’Acer, la CECA, origen del procés d'integració europea que ha acabat construint l'actual Unió Europea.

Detalls

Data de publicació
12 maig 2021