Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article27 maig 20214 min read

Life Terra, un projecte europeu per plantar un arbre per cada habitant de la Unió Europea

lifeterra44.jpg
© EU
Plantar 500 milions d’arbres a Europa per al 2025 amb criteris científics i potenciar l’educació mediambiental de la ciutadania és l’objectiu principal de Life Terra ( ) , un projecte internacional en què participa la Universitat de Barcelona. L’objectiu d’aquesta iniciativa és mitigar els efectes del canvi climàtic amb la participació de tota la societat.

La iniciativa vol involucrar prop de 50 milions de voluntaris en la plantació d’arbres i conscienciar fins a 100 milions de persones mitjançant activitats i campanyes de sensibilització per protegir el medi ambient. El projecte, que vol potenciar la sostenibilitat i l’economia verda a tot el continent europeu, està impulsat per Sven Kallen, creador de la Fundació Life Terra, i hi participen els experts Santi Sabaté, Teresa Sauras i Francesc Sabater, del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Facultat de Biologia de la UB, que són professors del màster d’Ecologia, Gestió i Restauració del Medi Natural de la UB.

Cuidar la natura amb una ciutadania més implicada

L’acció Life Terra suma esforços amb l’estratègia europea i les polítiques forestals per conservar la biodiversitat, els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides i la nova estratègia de creixement del Pacte Verd Europeu (European Green Deal).

El projecte climàtic, que vol contribuir a la captura i l’emmagatzematge de carboni mitjançant les plantacions d’arbres, està cofinançat amb 7 milions d’euros pel programa LIFE de la Unió Europea, que dona suport als projectes mediambientals.

Life Terra té la participació a Espanya de Volterra Ecosystems, Land Life Company, la Universitat de Barcelona, Viveros Fuenteamarga i l’Agència Efe, que participa en el grup de comunicació del consorci mitjançant la plataforma d’informació mediambiental Efeverde. En l’àmbit internacional, també hi col·laboren les entitats Stichting, Gynzy, BrightVibes i Land Life Company (Països Baixos); CybELE i Fundació Natura i Home (Portugal); EURACTIV i European Schoolnet (Bèlgica); Comunicazione Europe (Alemanya); Legambiente (Itàlia); IFER (República Txeca) i CERTH (Grècia).

Cada arbre en el seu millor hàbitat natural

«El canvi climàtic i totes les derivades que comporta és una de les principals amenaces per a la conservació dels ecosistemes forestals arreu del món», detalla el professor Santi Sabaté, investigador principal del projecte a la UB i membre del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). «D’una banda, pel canvi de condicions ambientals que genera (augment de temperatura, canvis de pluviometria, etc.), i de l’altra, per les pertorbacions relacionades amb aquests canvis, que s’incrementen (incendis, sequeres, tempestes, expansió de plagues, etc.)».

Cada hectàrea de bosc restaurat pot arribar a capturar unes 200 tones de diòxid de carboni durant un període de quaranta anys. Amb aquesta premissa, Life Terra ha impulsat la plantació de milers d’arbres i arbustos en diferents punts del país i de tot el continent europeu. Cada arbre plantat és georeferenciat i monitorat a llarg termini mitjançant una aplicació creada per Life Terra per supervisar el creixement i l’evolució de cada espècimen.

Les jornades per plantar arbres i arbustos estan obertes a la participació de tota la ciutadania més implicada en la protecció del medi ambient. A Catalunya, els espais naturals del Bruc i del Delta del Llobregat han estat escenaris de jornades de restauració forestal amb la participació de persones voluntàries i expertes força motivades amb la convocatòria de Life Terra.

Repoblar els boscos amb criteris científics

L’equip de la UB-CREAF, que col·labora activament en aquestes jornades, participa en la revisió i assessorament científic sobre els criteris i la realització de les plantacions. És una tasca que implica conèixer i analitzar les característiques de l’hàbitat natural i les espècies més resilients al medi —per exemple, espècies rebrotadores en cas d’incendis— per assolir una restauració forestal més efectiva.

L’equip també supervisa la preparació prèvia del material vegetal dels vivers i de les possibles combinacions d’espècies per a diferents condicions ambientals, a més d’impulsar la transferència de coneixement (elaboració del material científic, dossiers i protocols, material docent per a escoles de primària i secundària) per a tots els membres i entitats que col·laboren en el projecte.

«No podem oblidar la importància d’involucrar tota la societat mitjançant la transferència de coneixement. És important que la ciutadania faci les coses perquè entén els reptes, no perquè els hi diguem», remarquen Santi Sabaté, Teresa Sauras i Francesc Sabater. «També tenim interès per fer el seguiment científic de l’acció i avaluar què ha funcionat, què no, i com es pot corregir el que és millorable. És a dir, incorporar informació i indicadors que ens ajudin a decidir millor les estratègies per a la repoblació forestal».

Plantar, connectar i inspirar

A més d’implicar i connectar la ciutadania en la protecció de la natura, Life Terra també vol inspirar les futures generacions per actuar enfront dels desafiaments del canvi climàtic mitjançant un programa interactiu en línia d’educació mediambiental. Life Terra impulsarà accions com ara la possibilitat de poder «adoptar» un arbre o participar en altres iniciatives individuals o col·lectives per compensar emissions de carboni i restaurar la salut ambiental del planeta.

Detalls

Data de publicació
27 maig 2021