Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa26 setembre 2023Representation in Spain – Barcelona1 min read

Llei de serveis digitals: la Comissió posa en marxa la base de dades de transparència

La Comissió de la UE ha establert una base de dades per a plataformes digitals, millorant la transparència sobre la moderació de continguts en línia.

La Comissió ha posat en marxa la base de dades de transparència de la Llei de serveis digitals, cosa que suposa la concreció d’un dels aspectes trencadors en matèria de transparència de la dita llei.

Segons la Llei de serveis digitals, tots els proveïdors de serveis d’allotjament de dades han de facilitar als usuaris informació específica i clara, que la norma denomina «motivació», sempre que impedeixin o limitin l’accés a determinats continguts. La nova base de dades recopilarà aquestes motivacions de conformitat amb l’article 24.5 de la Llei. És la primera vegada que es crea una base de dades com aquesta, en la qual la ciutadania pot accedir, a una escala i en un grau de detall sense precedents, a decisions sobre moderació de continguts que hagin pres els proveïdors de les plataformes digitals que operen a la UE, amb la qual cosa es reforça la responsabilitat en l’entorn digital.

Actualment només estan obligades a presentar dades per a la base de dades les plataformes digitals molt grans, en compliment de la Llei de serveis digitals. A partir del 17 de febrer de 2024, tots els proveïdors de plataformes digitals, tret de les microempreses i les petites empreses, hauran de presentar dades sobre les seves decisions de moderació de continguts.

Gràcies a la base de dades de transparència, els usuaris poden consultar resums estadístics (actualment en versió beta), cercar motivacions concretes i descarregar-se dades. En les propers mesos la Comissió afegirà noves opcions d’anàlisi i visualització, i des d’ara està oberta a rebre comentaris sobre la configuració actual. El codi font de la base de dades està disponible a GitHub. Juntament amb el Codi de bones pràctiques en matèria de desinformació i les mesures de foment de la transparència que emanen de la Llei de serveis digitals, la nova base de dades permet als usuaris estar més ben informats pel que fa a la divulgació de continguts en línia il·legals i nocius.

Detalls

Data de publicació
26 setembre 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona