Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
  • Article
  • 21 octubre 2020
  • 2 min read

L’Oli d’Eivissa obté la qualificació d’Indicació Geogràfica Protegida de la UE

igp_oli_eivissa.jpg
© EU
Després de la concessió de la DOP al Pebre Bord de Mallorca a començament de mes, aquest oli es converteix en el vuitè producte alimentari de les Illes Balears que aconsegueix una certificació de qualitat europea

La Comissió Europea ha aprovat la inscripció de l’Oli d’Eivissa al registre d’indicacions geogràfiques protegides (IGP). Es tracta d’un oli d’oliva verge extra produït a l’illa d’Eivissa, de fruitat verd que en boca presenta una amargor i un picant d’intensitat baixa a mitjana. L’obtenció de les característiques que distingeixen l’Oli d’Eivissa  ¾i en particular la seva amargor i el seu picant marcats¾ depèn principalment de l’època de la collita. La decisió de quan collir demana l’experiència i els coneixements dels agricultors. La seva reputació s’ha mantingut intacta al llarg dels segles i avui dia és apreciat pels consumidors, els experts, els cuiners i els restauradors.

La Comissió Europea també ha aprovat la demanda d’inscripció d’un altre producte alimentari de qualitat de la UE,  la «Colatura di alici di Cetara» d’Itàlia com a Denominació d’Origen Protegida (DOP).

Aquestes noves denominacions s’afegiran als 1.497 productes alimentaris que ja gaudeixen de protecció. A més, també hi ha registres per als vins i les begudes espirituoses. Se’n pot trobar la llista completa a la base de dades eAmbrosia. Per a més informació, consulteu les pàgines sobre la política de qualitat.

8 productes alimentaris de les Illes Balears protegits per la UE

El darrer producte alimentari de les Illes en obtenir la certificació de qualitat va ser el Pebre Bord de Mallorca, que va quedar definitivament registrat com a Denominació d’Origen Protegida a comenaçment d’octubre. Ara, amb la inscripció de l’Oli d’Eivissa, les Illes Balears ja compten amb 8 productes agroalimentaris amb protecció europea. Es tracta de les Denominacions d’Origen Protegides del Pebre bord, l’Oli de Mallorca, l’Oliva de Mallorca i el Formatge de Maó; i de les Indicacions Geogràfiques protegides de l’Ensaïmada de Mallorca, la Sobrassada de Mallorca, l’Ametlla de Mallorca i l’Oli d’Eivissa.

Tipus de segells de qualitat de la UE:

  • Denominació d’Origen Protegida (DOP): reservada a productes les característiques dels quals es deuen exclusiva o fonamentalment al lloc de producció i als coneixements tècnics dels productors locals. El producte agrícola o alimentari s’ha de produir, transformar i elaborar en una zona geogràfica determinada i segons un mètode reconegut.
  • Indicació Geogràfica Protegida (IGP): productes agrícoles i alimentaris la reputació o característiques dels quals estan estretament vinculats a una zona geogràfica. Com a mínim una de les etapes de producció, transformació o elaboració ha de tenir lloc en aquesta zona.
  • Especialitat tradicional Garantida (ETG): distingeix productes que garanteixen el seu caràcter tradicional, ja sigui per la seva composició o pel mètode de producció. Les ETG no estan lligades a un lloc en concret, però s’han de produir conforme al plec de condicions presentat.

Llistat de productes d’alimentació de les Illes Balears inclosos al registre

ILLES BALEARS

Denominacions d’Origen Protegides (DOP)

  • Pebre bord de Mallorca
  • Oli de Mallorca
  • Formatge de Maó
  • Oliva de Mallorca

Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP)

  • Ensaïmada de Mallorca
  • Sobrassada de Mallorca
  • Ametlla de Mallorca
  • Oli d’Eivissa

Detalls

Data de publicació
21 octubre 2020