Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article22 febrer 2022Representation in Spain – Barcelona2 min read

Manuel Szapiro: "Els bons resultats de Catalunya en captació de fons competitius han de servir de brúixola pel nou capítol obert per Next Generation"

El director de la Representació a Barcelona ha participat en la presentació d'un estudi del Departament d'Exteriors i Govern Obert de la Generalitat sobre la captació de fons competitius europeus a Catalunya.

Fons europeus competitius

El director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro, i l’experta en Next Generation de la Representació de la Comissió Europea a Espanya, María Canal, han participat en una jornada, presidida per la consellera de la Generalitat de Catalunya Victòria Alsina, en què s'ha presentat un estudi sobre la captació de fons europeus competitius a Catalunya. La sessió també ha comptat amb la participació del secretari general del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert, Lluís Baulenas; el secretari d’Acció Exterior del Govern, Gerard Figueras, el director general de la Representació Institucional del Govern a l’Exterior i de la Unió Europea, Gerard Vives i la secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus, Matilde Villarroya.

Manuel Szapiro ha senyalat l'èxit en la captació de fons competitius a Catalunya i que cal que els projectes tinguin un efecte de "taca d'oli" a tot el territori. "Els bons resultats de Catalunya han de servir de brúixola pel nou capítol obert per Next Generation", ha afegit. Per la seva banda, María Canal, ha assenyalat "l'excepcionalitat històrica" d'aquest instrument i ha explicat els detalls de la resposta europea a la crisi del coronavirus.

Entre el 2014 i el 2020, Catalunya ha obtingut 2.009,03 milions d’euros provinents de fons europeus competitius, gairebé el 22% del finançament europeu captat per entitats espanyoles.  En total, en aquest període, 1.552 entitats catalanes i persones físiques han rebut finançament europeu. Catalunya és el principal receptor del Programa de recerca i innovació europeu Horizon 2020 de tot l’estat, i el 78,2% dels fons europeus rebuts a Catalunya entre el 2014 i el 2020 s’han destinat a innovació, recerca i salut. A més, Catalunya se situa al capdavant de la xarxa dels Quatre Motors per a Europa en l’obtenció d’aquests fons.

L’estudi, elaborat pel Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA UPC-IRTA) per encàrrec del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert, és una eina al servei del Govern per maximitzar l’aprofitament dels fons europeus. El treball mostra una radiografia de les entitats catalanes que obtenen fons europeus en el conjunt del marc financer pluriennal de la UE, així com el volum dels recursos obtinguts en aquest període, la situació de Catalunya respecte de l’estat i respecte de la resta de països de la UE i les àrees temàtiques on es demostra més excel·lència.

 

Detalls

Data de publicació
22 febrer 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona