Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa28 abril 2022Representation in Spain – Barcelona3 min read

Mes Europeu de la Diversitat: la Comissió anuncia les guanyadores dels primers premis «Capitals de la Inclusió i la Diversitat»

Avui la Comissió Europea ha anunciat les guanyadores dels primers premis «Capitals europees de la Inclusió i la Diversitat», que pretenen ser un reconeixement per a ciutats i regions d’arreu de la UE que són un exemple en matèria de polítiques inclusives. Les guanyadores, repartides en cinc estats membres (Alemanya, Espanya, Croàcia, Romania i Suècia), han estat reconegudes pel seu esforç per construir societats més justes mitjançant la promoció de la diversitat i la inclusió pel que fa al sexe, l’origen racial i ètnic, la religió i les creences, la discapacitat, l’edat, els drets LGTBIQ i la integració dels gitanos.

Colònia (Alemanya) ha guanyat la medalla d’or en la categoria d’ajuntaments de més de 50 000 habitants per la seva estratègia per fomentar la diversitat i la inclusió, seguida de Göteborg (Suècia), plata, i Barcelona, bronze. Koprivnica, a Croàcia, ha obtingut la medalla d’or en la categoria d’ajuntaments de menys de 50 000 habitants per la seva estratègia per ajudar les persones amb discapacitat, seguida d’Ingelheim am Rhein (Alemanya), plata, i Antequera, bronze. Andalusia ha obtingut la medalla de plata de la tercera categoria, centrada en els gitanos, pel seu Pla Integral per a la Inclusió de la Comunitat Gitana, seguida de Göteborg (Suècia), plata, i Grădinari (Romania), bronze.

La vicepresidenta de Valors i Transparència, Věra Jourová, ha declarat: «Hem vist que en temps de crisi els grups vulnerables s’enfronten a més riscos. Avui rendim homenatge a aquestes ciutats que són un exemple de protecció de la dignitat i la llibertat de tothom que integra les nostres comunitats. Honorar les guanyadores ens recorda la importància que tenen aquesta mena d’iniciatives en suport dels valors que representa la nostra Unió, sigui al nivell que sigui.»

La comissària europea d’Igualtat, Helena Dalli, ha declarat: «L’enhorabona a totes les guanyadores del primer premi “Capitals europees de la Inclusió i la Diversitat” així com als 82 ens locals que van respondre a la convocatòria de la Comissió per fomentar i donar suport a la diversitat. Avui, aquests ens locals han demostrat de la millor manera possible que tots junts podem defensar la igualtat i la diversitat i esforçar-nos per ser inclusius per a tothom.»

Rerefons

Els premis anuals «Capitals europees de la Inclusió i la Diversitat», que es van convocar en el marc del Pla d’Acció de la UE contra el Racisme 2020-2025, s’inscriuen en la feina de la Comissió en pro d’una Unió de la Igualtat.

El termini de presentació de candidatures per a la primera edició va estar obert del 22 de novembre de 2021 al 15 de febrer de 2022. El jurat va concedir punts a les candidates de totes les categories en tot un ventall de criteris com ara la naturalesa i l’abast de les iniciatives, la seva repercussió o la participació de les persones exposades a la discriminació en la formulació de polítiques.

Les guanyadores dels premis d’aquest any s’han anunciat en una cerimònia en línia celebrada avui que ha marcat l’inici del Mes Europeu de la Diversitat 2022.

El Mes Europeu de la Diversitat es va celebrar per primera vegada el maig del 2020 dins del desè aniversari de la Plataforma de la UE sobre les Cartes de la Diversitat. El Mes celebra els esforços que fan les organitzacions per ajudar a construir entorns igualitaris i inclusius en benefici de tothom. Aquesta iniciativa s’inscriu en el compromís de la Comissió Europea de lluitar contra la discriminació i fomentar entorns laborals diversos i inclusius.

La UE finança iniciatives per promoure la diversitat i la inclusió i lluitar contra les desigualtats i la discriminació, també pel que fa als gitanos. Amb una assignació de 1 550 milions d’euros per al període 2021-2027, el programa Ciutadans, Igualtat, Drets i Valors (CERV) és el fons de la UE per promoure els drets i els valors a la Unió Europea més ben dotat de la història.

Més informació

Diversitat a la UE: iniciatives i premi del 2022

Material per a la premsa

Informació del premi per a la premsa

Guia de l’Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea sobre ciutats de drets humans a la UE

Detalls

Data de publicació
28 abril 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona