Anar al contingut principal
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
  • Comunicat de premsa
  • 16 octubre 2024
  • Representation in Spain – Barcelona
  • Lectura de 3 min

Missatge de vídeo per a The Business Booster 2024 d’EIT InnoEnergy

Bon dia.

És un plaer obrir aquesta segona jornada de The Business Booster 2024.

Vull donar les gràcies a EIT InnoEnergy, i en particular a Diego Pavía, per haver-me convidat a intervenir-hi malgrat no poder ser en persona amb vostès a Barcelona.

Aquesta trobada és una oportunitat important per aplegar la indústria i el sector de l’energia, per debatre i desenvolupar maneres d’ajudar a la competitivitat de les empreses europees alhora que es descarbonitzen, reforcen la resiliència geopolítica i acceleren la transició cap a una energia neta.

La Comissió Europea ha treballat en aquest àmbit al llarg de tota la legislatura.

Especialment tenint en compte les dificultats imprevistes que han sorgit. Per exemple, la crisi energètica que es va desencadenar arran de la invasió il·legal d’Ucraïna per part de Rússia. 

La nostra resposta, el pla REPowerEU, va ajudar a superar aquesta crisi impulsant el desplegament de les renovables, millorant l’eficiència energètica i diversificant el subministrament d’energia.

Això ens va permetre reduir la dependència de les importacions de gas rus, que han passat del 45 % del nostre consum el 2021 al 15 % actual. 

La nostra feina per assolir l’objectiu ambiciós de ser el primer continent climàticament neutre com a tard el 2050 també ha constituït la nostra estratègia de creixement.

El 2030 el mercat mundial de les tecnologies amb zero emissions netes tindrà un valor d’uns 700 000 milions d’euros anuals, i la demanda de tecnologies netes experimentarà un creixement extraordinari.

A tall d’exemple, la capacitat de producció de bateries es podria multiplicar per vuit d’ara al 2030.

Per tant, és fonamental que Europa se situï al capdavant de la transició neta per tal de continuar sent competitiva internacionalment i aprofitar al màxim aquesta oportunitat històrica per a la nostra indústria.

Hem construït un marc per fer-ho possible gràcies al Pla Industrial del Pacte Verd, assentat sobre tres pilars que es reforcen mútuament: la Llei de la indústria amb zero emissions netes, la Llei de matèries primeres fonamentals i la configuració del mercat de l’electricitat. 

Aquests elements ens ajudaran a fer compatibles la competitivitat, la resiliència i la transició neta. El nostre objectiu és que el 2030 la nostra pròpia capacitat de producció satisfaci el 40 % de la demanda de tecnologies amb zero emissions netes a la UE.

Ara estem centrats en l’aplicació d’aquest marc. 

Però aquestes qüestions no les treballem de manera aïllada. Els Diàlegs sobre la transició vers una energia neta que vaig celebrar juntament amb la presidenta Von der Leyen van permetre a la indústria de fer-nos arribar les seves preocupacions i proposar solucions perquè la competitivitat vagi de la mà de la descarbonització.

Però hem d’anar més enllà. Els preus de l’energia a Europa continuen sent elevats en comparació amb els dels nostres competidors econòmics, i encara hem de superar dependències crítiques.

La inversió serà un altre dels grans reptes i ens hem d’assegurar que el finançament privat arribi allà on és necessari.

Així, doncs, en els pròxims anys la competitivitat continuarà sent una prioritat clau de la UE.

I continuarem treballant amb totes les parts interessades per avançar en aquest camí: som conscients de la importància que té que aquestes mesures es prenguin en col·laboració estreta amb la indústria.

Els desitjo una conferència profitosa i esperaré amb interès a conèixer les conclusions dels debats.

Moltes gràcies.

 

Maroš Šefčovič

Vicepresident executiu de la Comissió Europea pel Pacte Verd, Relacions Institucionals i Prospectiva de la Comissió Europea.

Detalls

Data de publicació
16 octubre 2024
Autor
Representation in Spain – Barcelona