Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article20 juliol 2022Representation in Spain – Barcelona2 min read

Museu Pau Casals: un espai per honorar la trajectòria i llegat d’un artista universal

La seva Casa del Vendrell, que ha reobert les seves portes després d’un any i mig, permet descobrir la vessant més humana d’un músic que va fer de la defensa de la pau la seva bandera

Inauguració Museu Pau Casals

Per Manuel Szapiro

“L’art i la vida són inseparables”, afirmava Pau Casals. Aquesta és la idea que es respira en el renovat Museu Pau Casals del Vendrell – la seva casa rehabilitada – i que vaig tenir l’oportunitat i honor de poder inaugurar amb una visita molt commovedora. És un espai que ajuda a entendre la figura d’un dels músics més importants del segle XX, amb un llegat etern.

El músic vendrellenc, nascut el 1876 a aquesta localitat del litoral tarragoní, famós mundialment pel seu virtuosisme amb el violoncel, va ser un defensor acèrrim de la pau, la dignitat humana i la democràcia. El museu plasma la seva aposta inequívoca per la pau, el compromís social i la fraternitat, així com també el seu rebuig frontal a la guerra i les dictadures durant tota la seva vida.

El seu llegat va molt més enllà de la música. Gairebé mig segle després de la seva mort, les seves paraules segueixen ressonant i inspirant les noves generacions, especialment en un moment com l’actual en què hem de lamentar que la guerra hagi tornat a Europa. En aquest sentit, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va recordar el violoncel·lista en el discurs que va pronunciar el 6 de maig d’enguany a Barcelona en rebre el Premi a la Construcció Europea del Cercle d’Economia. “Pau Casals va mantenir-se ferm amb les seves decisions durant tota la seva vida. Un artista té l’obligació de prendre partit si hi ha en joc la dignitat humana. El llegat de Pau Casals previu. Ell va prendre partit. Ara ho fa Europa. Per la dignitat humana i la democràcia per a tothom”, va afirmar.

Durant la jornada d’inauguració vaig poder compartir una profunda admiració pel músic català amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez; el P. Manel Gasch, abat de Montserrat; i Marta Casals, la seva dona.

Em congratula doncs veure que la figura de Pau Casals i els seus valors segueixen ben presents avui. El Museu de Pau Casals, en aquest petit paradís del Vendrell que ell tant va estimar, és una caixa de ressonància del seu llegat i una inspiració per tothom en moments tan difícils per al nostre continent. Moments on cal defensar la pau. Perquè no te preu. Simplement.

 

Detalls

Data de publicació
20 juliol 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona