Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa27 juny 2022Representation in Spain – Barcelona

NextGenerationEU: la Comissió Europea fa una avaluació preliminar positiva de la 2a sol·licitud de pagament d’Espanya del Mecanisme de Recuperació i Resiliència

Avui la Comissió Europea ha fet una avaluació preliminar positiva de la segona sol·licitud de pagament d’Espanya, de 12 000 milions d’euros en subvencions, en el marc del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR), l’instrument central de NextGenerationEU.

 

El 30 d’abril de 2022 Espanya va presentar a la Comissió una sol·licitud de pagament que es basava en l’assoliment dels quaranta objectius i fites indicats en la Decisió d’Execució del Consell per al segon tram. Consisteixen en inversions i reformes en els àmbits de la transició verda i justa, el mercat de treball, les pensions, les professions regulades, la connectivitat digital i la recerca i el desenvolupament. També abasten altres àmbits com ara l’atenció sanitària, l’educació, l’ajuda a grups vulnerables, l’emprenedoria i les microempreses, la prevenció del frau fiscal i la fiscalitat verda, així com una despesa pública eficaç i sostenible.

 

En la seva sol·licitud, les autoritats espanyoles van acreditar àmpliament i detalladament l’assoliment de tots quaranta objectius i fites. Tal com exigeix el Reglament de l’MRR, Espanya també ha confirmat que no s’han revertit les mesures relatives a les fites i els objectius assolits prèviament. La Comissió ha analitzat exhaustivament aquesta informació abans de presentar la seva avaluació preliminar positiva de la sol·licitud de pagament.

El Pla de Recuperació i Resiliència d’Espanya abasta un ventall ampli de mesures d’inversió i reformes agrupades en trenta components temàtics. El pla comptarà amb el suport de 69 500 milions d’euros en subvencions, el 13 % dels quals (9 000 milions d’euros) es van desemborsar a Espanya el 17 d’agost de 2022 en concepte de prefinançament. D’altra banda, el 27 de desembre de 2021 s’havia desemborsat a Espanya un primer pagament per valor de 10 000 milions d’euros.

 

Els pagaments que s’efectuen en virtut del Mecanisme de Recuperació i Resiliència depenen dels resultats i estan supeditats a l’execució per part dels estats membres de les inversions i les reformes que s’indiquen en els plans de recuperació i resiliència corresponents.


Properes passes

La Comissió ja ha enviat la seva avaluació preliminar positiva de l’assoliment per part d’Espanya de les fites i els objectius necessaris per a aquest segon pagament al Comitè Econòmic i Financer (CEF) per demanar-li que emeti un dictamen. El dictamen del CEF, que s’ha d’emetre en un termini màxim de quatre setmanes, s’ha de tenir en compte en l’avaluació per la Comissió. Després del dictamen del CEF, la Comissió adoptarà la decisió final sobre el desemborsament de la contribució financera, de conformitat amb el procediment d’examen, mitjançant un comitè de comitologia. Després que la Comissió hagi adoptat la decisió, es podrà desemborsar el pagament a Espanya.

 

La Comissió avaluarà noves sol·licituds de pagament d’Espanya sempre que es vagin assolint les fites i els objectius indicats en la Decisió d’Execució del Consell, cosa que demostrarà el progrés en l’execució de les inversions i les reformes.

 

Els imports desemborsats als estats membres es publiquen en el quadre d’indicadors de recuperació i resiliència, que mostra els avenços en l’execució dels plans nacionals de recuperació i resiliència.

 

Declaracions dels membres del Col·legi de Comissaris

 

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha declarat: «Avui tinc bones notícies per a Espanya. Pensem que Espanya ha fet prou avenços en l’execució del seu pla nacional de recuperació per rebre un segon pagament de NextGenerationEU. Tan bon punt els estats membres hi donin el vistiplau, Espanya rebrà 12 000 milions d’euros. Espanya està mostrant un bon ritme de reformes en àmbits estratègics clau, com ara el mercat de treball i la sostenibilitat de les finances públiques. Així, doncs, enhorabona, Espanya! Continuem avançant en la recuperació. La Comissió està al vostre costat durant tot el trajecte.»


Valdis Dombrovskis, vicepresident executiu per a una Economia al Servei de la Gent, ha declarat: «Un altre pas endavant per a Espanya, que assoleix els següents quaranta objectius i fites marcats en el seu Pla de Recuperació i Resiliència: enhorabona! Amb aquesta segona sol·licitud de pagament, Espanya continua avançant en el seu programa de reformes i inversions: en la renovació energèticament eficient i la comunicació mòbil 5G, per exemple, i també en les reformes del mercat de treball i les mesures per prevenir el frau fiscal. Quan els estats membres hagin estudiat i aprovat l’avaluació de la Comissió, Espanya rebrà 12 000 milions d’euros en subvencions per ajudar la seva economia a continuar la recuperació.»


Paolo Gentiloni, comissari d’Economia, ha declarat: «Avui confirmem els avenços substancials que ha fet Espanya en l’execució del seu ambiciós Pla de Recuperació i Resiliència. Un cop s’hagin completat els tràmits corresponents, Espanya pot comptar a rebre 12 000 milions d’euros en subvencions per finançar inversions amb visió de futur que fomentin un creixement fort i sostenible. Entre les quaranta mesures que s’han avaluat per a aquest pagament hi ha reformes transformadores del mercat de treball, acordades amb els agents socials: això hauria de comportar més llocs de treball estables i més inversió en capital humà, alhora que es manté la flexibilitat necessària tant per als treballadors com per a les empreses. El paquet de mesures també conté la primera part de les reformes del sistema de pensions que preveu el pla, que contribuirà en especial al poder adquisitiu dels pensionistes i alhora acostarà l’edat real de jubilació a la legal. La nostra avaluació també confirma els avenços realitzats en l’execució d’inversions relacionades amb les transicions verda i digital, amb la recerca i el desenvolupament, amb l’atenció sanitària, amb l’educació i amb el turisme sostenible. Enhorabona, Espanya!»


Més informació

Avaluació preliminar

Preguntes i respostes sobre la sol·licitud per part d’Espanya de desemborsament de 12 000 milions d’euros de NextGenerationEU

La Comissió desemborsa el primer pagament de 10 000 milions d’euros a Espanya en el marc del Mecanisme de Recuperació i Resiliència

Comunicat de premsa: «La Comissió Europea adopta una avaluació preliminar positiva de la sol·licitud per part d’Espanya d’un pagament per valor de 10 000 milions d’euros amb càrrec al Mecanisme de Recuperació i Resiliència»

Comunicat de premsa sobre el desemborsament de 9 000 milions d’euros de prefinançament per a Espanya

Comunicat de premsa: «La Comissió Europea aprova el pla d’Espanya»

Decisió d’Execució del Consell amb relació a l’aprovació de l’avaluació del Pla de Recuperació i Resiliència d’Espanya i Annex

Document de treball dels serveis de la Comissió: «Anàlisi del Pla de Recuperació i Resiliència d’Espanya»

Fitxa informativa: «El Pla de Recuperació i Resiliència d’Espanya»

Preguntes i respostes: «La Comissió Europea aprova el pla d’Espanya»

Mecanisme de Recuperació i Resiliència

Quadre d’indicadors de recuperació i resiliència

Reglament del Mecanisme de Recuperació i Resiliència

Preguntes i respostes sobre el Mecanisme de Recuperació i Resiliència

Web de la UE en qualitat de prestatària

 

IP/22/4088


 

Detalls

Data de publicació
27 juny 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona