Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa15 setembre 20214 min read

Nova Bauhaus europea: noves accions i finançament per vincular la sostenibilitat amb l’estil i la inclusió

La Comissió ha adoptat avui una comunicació en què defineix el concepte de la nova Bauhaus europea. Es tracta d’un projecte que inclou tota una sèrie d’accions i de possibilitats de finançament. El seu objectiu és accelerar la transformació de diversos sectors econòmics, com ara el de la construcció i el tèxtil, per facilitar que tota la ciutadania tingui accés a productes circulars i menys intensius en carboni.

La nova Bauhaus europea afegeix una dimensió cultural i creativa al Pacte verd europeu, amb l’objectiu de demostrar que la innovació sostenible ofereix experiències concretes i positives en el nostre dia a dia.

Pel que fa al finançament, als projectes de la nova Bauhaus europea es destinaran 85 milions d’euros provinents dels programes de la UE per al període 2021–2022. Molts altres programes de la UE integraran també la nova Bauhaus europea com a element contextual o prioritari, sense pressupost específic predefinit.

Els fons provindran de diferents programes de la UE, com ara el programa de recerca i innovació Horitzó Europa (concretament, les missions d’Horitzó Europa), el programa LIFE (pel que fa a l’acció per al medi ambient i pel clima) i el Fons europeu de desenvolupament regional. A més, la Comissió convidarà els estats membres a incorporar els valors fonamentals de la nova Bauhaus europea en les seves estratègies de desenvolupament territorial i socioeconòmic, i també els animarà a fer servir els components rellevants dels seus plans de recuperació i resiliència, així com els programes de política de cohesió, per construir un futur més bo per a tothom.

La Comissió crearà un laboratori de la nova Bauhaus europea: un grup de reflexió i acció que es dedicarà a la creació col·lectiva; l’elaboració de prototips; i l’assaig de noves eines, solucions i recomanacions estratègiques. Aquest laboratori mantindrà l’esperit col·laboratiu del moviment, que aplega diferents disciplines i està dirigit a la societat, la indústria i la política, a fi de connectar les persones i trobar noves formes de creació conjunta.

La comunicació parteix de les 2 000 aportacions que van arribar d’arreu d’Europa i la resta del món durant la fase de disseny cooperatiu, que es va dur a terme entre el gener i el juliol.

 

Fomentem un moviment creixent

El gener de 2021 es va iniciar la fase de disseny cooperatiu de la nova Bauhaus europea, amb l’objectiu d’explorar i descobrir noves solucions d’habitatge estètiques, sostenibles i inclusives, i també el d’ajudar a aplicar el Pacte verd europeu. Durant la primera part de la fase de desenvolupament, tothom estava convidat a participar en el diàleg per repensar la manera com vivim en comunitat. Aquests intercanvis són el fonament de la comunicació sobre la nova Bauhaus europea que s’adopta avui.

La creació col·lectiva continuarà sent un procés essencial que evolucionarà, arran dels primers resultats concrets, mitjançant avaluacions i revisions. Així doncs, la Comissió intensificarà la seva col·laboració amb la creixent comunitat de la nova Bauhaus europea, formada per ciutadans, organitzacions i autoritats compromesos. 

El moviment també s’inspira en els bells espais i projectes sostenibles i inclusius que ja existeixen a Europa. La primera edició dels premis de la nova Bauhaus europea celebra aquestes obres atorgant premis en deu categories diferents, com ara «Productes i estil de vida» o «Espais reinventats per reunir-s’hi i compartir». La categoria «Estrelles emergents de la nova Bauhaus europea», oberta exclusivament als menors de trenta anys, dona suport a les generacions més joves i les encoratja a continuar desenvolupant idees noves i conceptes atractius. Els guanyadors rebran els premis en una cerimònia que se celebrarà el 16 de setembre.

 

Declaracions dels membres del Col·legi

«La nova Bauhaus europea combina l’àmplia visió del Pacte verd europeu amb canvis tangibles sobre el terreny: canvis que milloren la vida quotidiana i que la gent pot tocar i sentir, no només en els edificis o els espais públics, sinó també en els productes de moda o en el mobiliari. La nova Bauhaus europea té la finalitat de crear un nou estil de vida que aplegui la sostenibilitat i el disseny de qualitat, que requereixi menys carboni i que sigui inclusiu i assequible per a tothom», ha declarat avui la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

«La nova Bauhaus europea construeix ponts entre la ciència i la innovació, d’una banda, i l’art i la cultura, de l’altra, i crea així solucions que són no només sostenibles i innovadores, sinó també accessibles, assequibles i enriquidores per a tots nosaltres», ha declarat avui la comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel.

«Gràcies al seu plantejament interdisciplinari i participatiu, la nova Bauhaus europea reforça el paper de les comunitats locals i regionals, les indústries, els innovadors i les ments creatives que col·laboren per fer que tinguem una qualitat de vida més bona. La política de cohesió farà que les noves idees esdevinguin accions locals», ha declarat avui també la comissària de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira.

 

Més informació

Comunicació sobre la nova Bauhaus europea

Annex 1: Informe de la fase de disseny cooperatiu

Annex 2: Mobilització dels programes de la UE

Annex 3: L’ecosistema de la nova Bauhaus europea

Preguntes i respostes

Web de la nova Bauhaus europea

Taula rodona d’alt nivell

Detalls

Data de publicació
15 setembre 2021