Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa8 novembre 2021Representation in Spain – Barcelona2 min read

Nova estratègia per millorar la sostenibilitat de la pesca al Mediterrani i al Mar Negre

La Comissió general de pesca del Mediterrani (GFCM, per les seves sigles en anglès) ha adoptat la seva nova Estratègia 2030 per al Mediterrani i el Mar Negre en la 44a sessió anual, que s’ha celebrat entre el 2 i el 6 de novembre. També s’hi ha assolit un acord sobre un conjunt de mesures ambicioses que traduiran l’Estratègia en accions concretes. La Unió Europea donarà suport a l’aplicació de l’Estratègia amb un augment de l’aportació financera.

Virginijus Sinkevičius, comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, s’ha congratulat dels resultats de la sessió anual: «La nova Estratègia 2030 de la GFCM proporciona el marc i les eines que calen per garantir un futur sostenible, just i inclusiu per a les nostres flotes i les nostres comunitats locals, alhora que protegim els ecosistemes de la regió. Hem d’actuar amb rapidesa i amb decisió. La UE continua compromesa amb l’aplicació de la nova estratègia.»

L’ambiciós conjunt de mesures adoptat inclou el primer pla plurianual per gestionar les petites poblacions pelàgiques de l’Adriàtic (anxoves i sardines), una reducció suplementària de l’esforç pesquer per a les poblacions demersals clau i noves zones de pesca restringida (FRA), que conjuntament evitaran la desaparició dels peixos pelàgics petits, fomentaran la recuperació de les poblacions demersals i ajudaran a la rendibilitat a llarg termini de la pesca adriàtica. Entre les altres recomanacions que ha presentat la UE hi ha mesures importants per millorar la gestió i el control de l’activitat pesquera a l’Adriàtic i al Mar Negre, per protegir més bé les espècies i hàbitats sensibles i per consolidar el marc de monitoratge i control, en particular pel que fa a la lluita contra la pesca il·legal, no declarada i no reglamentada (INDNR) tant al Mediterrani com al Mar Negre.

La nova estratègia parteix dels assoliments recents. Amb els cinc objectius que fixa, proposa un plantejament integrat dels reptes complexos que hi ha a la regió i de la transició verda. A més, l’Estratègia continua donant suport a les comunitats locals i als seus mitjans de subsistència al llarg de la cadena de valor, amb una atenció especial a la pesca artesanal. També s’aplicaran mesures coordinades per garantir condicions de treball dignes, ajudar el jovent i reconèixer degudament el paper de les dones en el sector de la pesca i l’aqüicultura, així com per promoure processos de decisió participatius.

Detalls

Data de publicació
8 novembre 2021
Autor
Representation in Spain – Barcelona