Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa3 setembre 20203 min read

Onze científics que fan recerca a Catalunya rebran una subvenció inicial del Consell Europeu de Recerca

  • En aqueta convocatòria, la UE destinarà un total de 677 milions d’euros per resoldre incògnites científiques

3 de març de 2020

Què podem fer per millorar l’eficàcia de les vacunes? Com podem predir el futur del clima? Quin impacte ambiental tenen els nanoplàstics? Hi ha cap model econòmic alternatiu al creixement econòmic constant? De què està formada la matèria fosca de l’univers? A partir d’avui 436 guardonats de la ronda del 2020 de subvencions inicials del Consell europeu de recerca (ERC) podran abordar aquestes i d’altres grans qüestions científiques a universitats i centres de recerca de tot Europa. Entre els científics seleccionats n’hi ha onze que estan fent recerca en centres de recerca o universitats de Catalunya. A sota hi podeu trobar un quadre amb la informació.

Les subvencions atenyen un total de 677 milions d’euros i permetran que aquests acadèmics i científics novells puguin formar els seus propis equips i dur a terme recerques capdavanteres en totes les disciplines. Les subvencions formen part del programa de recerca i innovació de la UE, Horitzó 2020.

«Amb les subvencions del Consell europeu de recerca, la UE aprofita el talent i la curiositat d’alguns dels millors joves investigadors d’Europa. Tenen idees molt innovadores i obriran noves vies per donar resposta als reptes més apressants en l’àmbit de la salut, l’energia, les tecnologies digitals i molts altres camps. La nostra ambició de fer front amb eficàcia a les crisis actuals i a les que puguin venir en el futur depèn de la nostra ferma voluntat de donar un suport continu i creixent a la recerca d’alt nivell a la frontera del coneixement», ha declarat avui la comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel.

«L’actual crisi sanitària ha posat de manifest que, malgrat els espectaculars avenços de la recerca aconseguits aquestes últimes dècades, continua havent-hi moltes incògnites científiques sense resoldre i moltes lliçons per aprendre. Per tant, la millor estratègia és permetre que algunes de les ments més brillants puguin dur a terme les seves idees més innovadores i d’aquesta manera donar una oportunitat a les descobertes més inesperades. Vet aquí el que pretén el Consell europeu de recerca. És ben clar que, perquè Europa pugui ser competitiva a nivell mundial, ha d’oferir moltes més possibilitats a la propera generació d’investigadors i això és justament el que fem amb aquestes subvencions inicials de l’ERC; i, a més, hem d’invertir molt més en recerca científica bàsica», ha declarat avui també el president del Consell europeu de recerca (ERC), Jean-Pierre Bourguignon.

Els beneficiaris de les subvencions són un grup molt divers de quaranta nacionalitats diferents. Entre els investigadors guanyadors n’hi ha una vintena que ja s’estan traslladant a Europa gràcies a la subvenció rebuda. Els beneficiaris de les subvencions treballaran a vint-i-cinc països de tot Europa. Alemanya (88), Regne Unit (62), Països Baixos (42) i França (38) són on més n’hi ha. En aquesta ronda han obtingut subvenció prop del 13 % de les sol·licituds rebudes.

Segons els càlculs, aquestes subvencions inicials crearan uns 2.500 llocs de treball per a post doctorands, estudiants de doctorat i d’altres membres del personal de les institucions amfitriones.

Annex

Científics becats que treballen a Catalunya

Nom i cognoms

Institució

Títol del projecte de recerca  

Can Onur AVCI

CSIC-Centre de recerca educativa

Magnetic Insulators: An Enabling Platform for Innovative Spintronic Concepts

Arnau Busquets Garcia

Fundacio Institut Mar d'Investigacions Mediques

Beyond classical conditioning: Hippocampal circuits in higher-order memory processes

Rosa Fernández

CSIC-Institut de biologia evolutiva

Land animal evolution: genomic landmarks on the path to terrestrial life

Gergely Neu

Universitat Pompeu Fabra

Provably Efficient Algorithms for Large-Scale Reinforcement Learning

Daniel Richter

CSIC-Institut de biologia evolutiva

The missing majority: understanding global ocean ecology by revealing the unknown biology of the most abundant marine microbial eukaryote

Maria Rubio

Fundació Sant Joan de Déu

Effectiveness and cost-effectiveness of the Initial Medication Adherence intervention: cluster randomized controlled trial and economic model

Marta RUIZ COSTA-JUSSÀ

Universitat Politècnica de Catalunya

Lifelong UNiversal lAnguage Representation

Marc Suárez Calvet

Barcelonaβeta Brain Research Center

Identification of age-related Human Blood factors as a therapeutic target for Alzheimer's disease

Victòria Vanasco

CREi

Information, Markets, and the Macroeconomy

Daniele Vigano

CSIC-Institut de Ciències espacials

Imprints of Magnetic fields in Exoplanets

Diederik Boertien

Centre d’estudis demogràfics

Sexual Minorities and Inequality of Opportunit

Detalls

Data de publicació
3 setembre 2020