Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa30 març 2022Representation in Spain – Barcelona

Pacte Verd: noves propostes perquè els productes sostenibles siguin la norma i per fomentar la independència d’Europa en matèria de recursos

Avui la Comissió presenta un paquet de propostes del Pacte Verd Europeu per fer que els productes sostenibles siguin la norma a la UE, fomentar els models de negoci circulars i empoderar els consumidors per a la transició verda. Tal com es va anunciar en el Pla d’Acció per a l’Economia Circular, la Comissió proposa noves regles per fer que gairebé tots els béns físics del mercat de la UE siguin més respectuosos amb el medi ambient, circulars i eficients des del punt de vista energètic al llarg de tot el seu cicle de vida, des de la fase de disseny fins a l’ús quotidià, el rebuig i la readaptació.

La Comissió també presenta avui una nova estratègia per fer que els tèxtils siguin més duradors, reparables, reutilitzables i reciclables, per regular la moda ràpida, els residus tèxtils i la destrucció dels tèxtils no venuts, i per assegurar que en la seva fabricació es respecten plenament els drets laborals.

Una tercera proposta busca estimular el mercat interior de productes de construcció i garantir que el marc reglamentari aplicable sigui l’adequat perquè l’entorn construït contribueixi a l’assoliment dels objectius en matèria de sostenibilitat i acció climàtica.

Finalment, el paquet inclou una proposta de noves regles per empoderar els consumidors en la transició verda de manera que estiguin més ben informats sobre la sostenibilitat ambiental dels productes i més ben protegits davant del rentat verd.

Amb les propostes d’avui, la Comissió presenta les eines necessàries per avançar cap a una economia realment circular a la UE: dissociada de les dependències energètica i de recursos, més resilient a les pertorbacions externes i respectuosa de la natura i la salut de les persones. Les propostes aprofiten l’èxit de les regles vigents de la UE en matèria d’ecodisseny, que han comportat una disminució destacable en el consum energètic de la UE i un estalvi significatiu per als consumidors. Només el 2021, els requisits vigents en matèria d’ecodisseny van fer estalviar 120 000 milions d’euros als consumidors. Aquestes regles també han dut a reduir un 10 % el consum anual d’energia provinent dels productes als quals s’apliquen. D’ara al 2030, el nou marc jurídic pot comportar un estalvi d’energia primària de 132 Mtep, que correspon aproximadament a 150 milions de metres cúbics de gas natural, gairebé l’equivalent de les importacions de gas rus per part de la UE. 

 

Declaracions dels membres del Col·legi

 

El vicepresident executiu per al Pacte Verd Europeu, Frans Timmermans, ha declarat: «És hora de posar fi al model d’“agafar, fabricar, trencar i llençar” que tant de mal fa al nostre planeta, a la nostra salut i a la nostra economia. Les propostes d’avui garantiran que a Europa només es comercialitzin els productes més sostenibles, els que permeten que els consumidors estalviïn energia, reparin els objectes espatllats en lloc de substituir-los i triïn opcions intel·ligents des del punt de vista ambiental quan vagin a comprar-ne de nous. És així com reequilibrem la nostra relació amb la natura i reduïm la nostra vulnerabilitat a les pertorbacions de les cadenes de subministrament mundials.»

El comissari del Mercat Interior, Thierry Breton, ha declarat: «Els consumidors europeus esperen, amb raó, productes més respectuosos amb el medi ambient i més duradors. Més sostenibilitat i més eficiència de recursos també volen dir més resiliència si una crisi pertorba les nostres cadenes de subministrament industrial. Explotarem el potencial del mercat únic, aprofitarem al màxim les eines digitals i millorarem la vigilància del mercat, i d’aquesta manera maximitzarem les oportunitats tant per a les empreses com per als consumidors. L’augment de l’eficiència energètica i de recursos en els sectors tèxtil i de la construcció en particular crearan llocs de treball qualificats arreu d’Europa.»

El comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevičius, ha declarat: «Les nostres propostes en matèria d’economia circular suposen l’inici d’una era en què els productes es dissenyaran d’una manera que reporti beneficis a tothom, respecti les limitacions del nostre planeta i protegeixi el medi ambient. Fer que els telèfons que fem servir, la roba que portem i molts altres productes tinguin una vida útil més llarga suposarà un estalvi per a molts consumidors europeus. I quan arribin al final del seu cicle de vida, aquests productes no seran una font de contaminació sinó de nous materials per a l’economia, de manera que les empreses europees seran menys dependents de les importacions.»

 

Més informació

  1. Iniciativa de productes sostenibles
  2. Estratègia sobre tèxtils sostenibles
  3. Informe sobre la regulació dels productes de construcció

 

Fitxes informatives sobre:

  1. Iniciativa sobre productes sostenibles
  2. Estratègia de tèxtils
  3. Materials de construcció

Detalls

Data de publicació
30 març 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona