Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa26 octubre 2022Representation in Spain – Barcelona2 min read

Pagaments: la Comissió proposa d’accelerar el desplegament dels pagaments immediats en euros

Avui la Comissió ha adoptat una proposta legislativa perquè els pagaments immediats en euros estiguin disponibles per a tots els ciutadans i les empreses que siguin titulars d’un compte bancari a la UE i als països de l’Espai Econòmic Europeu. La proposta pretén garantir que els pagaments immediats en euros siguin assequibles i segurs i que es tramitin sense traves arreu de la UE.

 

Els pagaments immediats permeten transferir diners en qualsevol moment del dia, qualsevol dia de l’any, en només deu segons. Així, doncs, són molt més ràpids que no les transferències tradicionals, que els proveïdors de serveis de pagament només poden rebre durant l’horari comercial i que no arriben al compte del beneficiari fins al següent dia hàbil, que pot escaure’s fins a tres dies naturals després. Els pagaments immediats augmenten de manera significativa tant la velocitat com la comoditat per als consumidors, per exemple a l’hora de pagar factures o rebre transferències urgents (com ara en cas d’una emergència mèdica). A més, ajuden a millorar substancialment el flux d’efectiu i suposen un estalvi per a les empreses, especialment per a les pimes, inclòs el petit comerç. Aquests pagaments permeten alliberar diners que d’altra manera estarien bloquejats en situació de trànsit en el sistema financer ¾el que s’anomena flotant de pagaments¾ i per tant es poden fer servir més aviat per al consum o la inversió (cada dia estan bloquejats gairebé 200 000 milions d’euros). Però a començaments de 2022 només l’11 % de totes les transferències en euros es van fer de manera immediata. Aquesta proposta pretén eliminar els obstacles que dificulten la generalització dels pagaments immediats i dels seus beneficis.

 

Valdis Dombrovskis, vicepresident executiu per a una Economia al Servei de la Gent, ha declarat: «En molts països els pagaments immediats s’estan convertint ràpidament en la norma. Han de ser accessibles per a tothom a Europa perquè puguem mantenir la nostra competitivitat a nivell mundial i aprofitar al màxim les oportunitats d’innovació que ofereix l’era digital. La gent tindrà més opcions i més comoditat, les empreses tindran més control del seu flux d’efectiu i menys costos d’explotació. La proposta que presentem avui farà la nostra economia més forta i més eficient i l’ajudarà a créixer.»

 

Mairead McGuinness, comissària de Serveis Financers, Estabilitat Financera i la Unió de Mercats de Capital, ha declarat: «Passar de les transferències per al següent dia hàbil a les transferències en deu segons és un canvi sísmic i comparable al pas del correu postal al correu electrònic. Tot i això, ara com ara nou de cada deu transferències en euros encara es tramiten com a transferències “lentes” tradicionals. No hi ha cap motiu perquè un gran nombre de ciutadans i d’empreses de la UE no puguin enviar i rebre diners de manera immediata, la tecnologia que ho permet està disponible des de 2017. Aquesta possibilitat d’enviar i rebre diners en cosa de segons és especialment important en un moment en què augmenten les despeses de les famílies i les pimes i en què cada cèntim compta. Aquesta iniciativa beneficiarà directament els ciutadans i les empreses de la UE.»

 

Aquí podeu trobar la nota de premsa sencera 

Detalls

Data de publicació
26 octubre 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona