Avui la Comissió Europea ha presentat dues propostes per garantir que els ciutadans i les empreses puguin continuar disposant de bitllets i monedes d’euro i fent-los servir per als pagaments arreu de la zona euro, i per definir el marc d’una possible nova forma digital de l’euro que el Banc Central Europeu pugui emetre en el futur, com a complement de l’efectiu.
L’euro continua sent un símbol de la unitat i la força d’Europa. Durant més de vint anys, tant a la zona de l’euro com a la resta del món, la gent i les empreses s’han habituat a pagar amb monedes i bitllets d’euro. Si bé el 60 % de les persones enquestades voldrien continuar tenint l’opció de fer servir efectiu, cada vegada hi ha més gent que tria pagar de manera digital, amb targetes i aplicacions emeses per entitats bancàries i altres empreses digitals i financeres. Aquesta tendència es va accelerar arran de la pandèmia de covid-19.
Per tal de reflectir aquestes tendències, avui la Comissió ha proposat dos conjunts de mesures que es complementen mútuament per garantir que tothom que vulgui pagar amb moneda del banc central disposi de les dues opcions, l’efectiu i el digital:
- Una proposta legislativa sobre el curs legal de l’efectiu en euros a fi de preservar el paper de l’efectiu, a més de garantir que s’accepta de manera generalitzada com a forma de pagament i que continua sent accessible per als ciutadans i les empreses arreu de la zona euro.
- Una proposta legislativa que estableix el marc jurídic d’un possible euro digital com a complement dels bitllets i les monedes d’euro. D’aquesta manera la gent i les empreses tindrien una altra opció —a més de les opcions privades actuals— per pagar digitalment a l’eurozona amb una forma àmpliament acceptada, barata, segura i resilient de moneda pública (que complementaria les solucions privades que existeixen actualment). Per bé que la proposta presentada avui, un cop aprovada pel Parlament Europeu i el Consell, establiria el marc jurídic de l’euro digital, la decisió sobre si posar en marxa l’euro digital i quan fer-ho correspondrà en última instància al Banc Central Europeu.
Detalles
- Fecha de publicación
- 28 de junio de 2023
- Autor
- Representación en España – Barcelona