Resums per àmbit d’actuació
En el seu paquet mensual de decisions d’infracció, la Comissió Europea emprèn accions legals contra els estats membres per incompliment de les seves obligacions en virtut del dret de la Unió. L’objectiu d’aquestes decisions, que abasten diversos sectors i àmbits competencials de la UE, és garantir la correcta aplicació del dret de la Unió en benefici dels ciutadans i de les empreses.
A continuació presentem les principals decisions adoptades per la Comissió referents a Espanya agrupades per àmbits d’actuació.
Aquí podeu trobar més informació sobre el procediment d’infracció de la UE. Podeu trobar informació més detallada sobre els antecedents d’un cas al registre de decisions sobre procediments d’infracció.
4. Energia i clima
Dictàmens motivats
La Comissió insta BULGÀRIA, ESPANYA, FRANÇA, ITÀLIA, XIPRE, PAÏSOS BAIXOS, ESLOVÀQUIA i SUÈCIA a transposar les normes de la UE que acceleren els procediments de concessió de permisos per als projectes d’energies renovables
Avui la Comissió Europea ha decidit d’enviar sengles dictàmens motivats a Bulgària (INFR(2024)0211), Espanya (INFR(2024)0224), França (INFR(2024)0227), Itàlia (INFR(2024)0232), Xipre (INFR(2024)0213), Països Baixos (INFR(2024)0241), Eslovàquia (INFR(2024)0252) i Suècia (INFR(2024)0249) per no haver transposat a l’ordenament jurídic nacional les normes de la UE que acceleren els procediments de concessió de permisos per als projectes d’energies renovables que estableix la Directiva (UE) 2023/2413. Aquesta norma modifica la Directiva sobre fonts d’energia renovable (Directiva [UE] 2018/2001) i estableix noves regles per simplificar i escurçar els procediments de concessió de permisos tant per a projectes d’energies renovables com per als projectes d’infraestructures que són necessaris per integrar la capacitat suplementària en el sistema elèctric. S’hi defineixen terminis clars dels procediments de concessió de permisos per a tecnologies o tipus de projectes concrets. A més, introdueix la presumpció que els projectes d’energies renovables, l’emmagatzematge i la infraestructura de xarxa que requereixen són d’interès públic superior. També hi ha l’obligació que els estats membres dissenyin «zones d’acceleració de renovables» en què els projectes puguin gaudir de terminis més curts de concessió de permisos atès el baix impacte ambiental. El termini per transposar la Directiva a l’ordenament jurídic intern va expirar l’1 de juliol de 2024. El setembre de 2024 la Comissió va enviar cartes de requeriment a vint-i-sis estats membres per no haver transposat plenament la Directiva. Després d’haver analitzat les respostes dels vuit estats membres esmentats, la Comissió ha decidit d’enviar dictàmens motivats a Espanya, Itàlia, Xipre, Eslovàquia i Suècia per no haver notificat les mesures de transposició i a Bulgària, França i Països Baixos per no haver aportat informació prou clara i precisa quant a la manera en què les seves mesures de transposició transposen cadascuna de les disposicions de la Directiva. Aquests vuit estats membres disposen de dos mesos per respondre-hi i prendre les mesures necessàries. En cas que no ho facin, la Comissió podria decidir de remetre els casos al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.
7. Estabilitat financera, serveis financers i unió dels mercats de capitals
Dictàmens motivats
La Comissió demana a cinc estats membres que finalitzin la transposició de les modificacions de la Directiva sobre recuperació i resolució bancàries
La Comissió Europea ha decidit enviar dictàmens motivats a Bulgària (INFR(2024)2175), Espanya (INFR(2024)2178), Àustria (INFR(2024)2174), Portugal (INFR(2024)2185) i Eslovàquia (INFR(2024)2186) per no haver transposat les modificacions de la Directiva sobre recuperació i resolució bancàries (Directiva 2014/59/UE) introduïdes pel Reglament (UE) 2022/2036, relatives al tractament prudencial d’entitats d’importància sistèmica mundial i la capacitat d’absorció de pèrdues i de recapitalització dels grups bancaris. Les modificacions són importants per garantir que la UE estigui plenament alineada amb les normes del Consell d’Estabilitat Financera en matèria de capacitat total d’absorció de pèrdues (TLAC) d’entitats d’importància sistèmica mundial (EISM). En particular, els canvis són necessaris per reflectir adequadament l’exposició de les EISM de la UE a les seves filials en tercers països i per continuar millorant la capacitat dels principals grups bancaris de la UE per resistir les pertorbacions financeres. A més, els canvis han de permetre assolir la plena harmonització del tractament prudencial dels recursos interns per a l’absorció de pèrdues i la recapitalització de les entitats intermèdies dels grups bancaris, que és important per a la resolubilitat dels bancs. Si no es transposen aquestes mesures de caràcter tècnic no es podrà assolir el nivell necessari d’harmonització del marc de la UE per al sector bancari. Així, doncs, la Comissió ha decidit d’enviar un dictamen motivat a aquests cinc estats membres, que ara disposen de dos mesos per donar-hi resposta i prendre les mesures necessàries. En cas que no ho facin, la Comissió podria decidir de remetre els casos al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.
Remissió al Tribunal de Justícia
La Comissió decideix dur BULGÀRIA, ESPANYA, HONGRIA, PAÏSOS BAIXOS, ÀUSTRIA, PORTUGAL i FINLÀNDIA al Tribunal de Justícia de la Unió Europea per no haver transposat la Directiva sobre préstecs dubtosos
Avui la Comissió Europea ha decidit dur Bulgària (INFR(2024)0013), Espanya (INFR(2024)0047), Hongria (INFR(2024)0067), Països Baixos (INFR(2024)0103), Àustria (INFR(2024)0000), Portugal (INFR(2024)0117) i Finlàndia (INFR(2024)0054) al Tribunal de Justícia de la Unió Europea per no haver transposat la Directiva sobre préstecs dubtosos (Directiva [UE] 2021/2167). La Directiva pretén fomentar el desenvolupament d’un mercat secundari de préstecs dubtosos operatiu gràcies a la fixació de normes per a l’autorització i supervisió dels compradors i administradors de crèdits. A més, aquesta Directiva estableix un conjunt de criteris harmonitzats que permeten als administradors de crèdits comercialitzar préstecs dubtosos en altres països. Els estats membres havien de transposar la Directiva com a tard el 29 de desembre de 2023. A dia d’avui, la majoria d’estats membres de la UE han declarat la transposició completa de la Directiva. No obstant això, Bulgària, Espanya, Hongria, Països Baixos, Àustria, Portugal i Finlàndia encara no han notificat les mesures nacionals d’aplicació. La Comissió va enviar cartes de requeriment a aquests estats membres el 24 de gener de 2024 i, posteriorment, els va fer arribar dictàmens motivats el 25 de juliol de 2024. La Comissió considera que fins ara els esforços de les autoritats nacionals d’aquests estats membres han estat insuficients i, per tant, du aquests casos davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, a qui sol·licita la imposició de sancions econòmiques. Podeu trobar-ne més informació al comunicat de premsa.
Detalls
- Data de publicació
- 12 febrer 2025
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona