L’Agència executiva europea en àmbits de salut i digitals (HaDEA) va celebrar la setmana passada les jornades d’innovació cerebrals. Sota el lema "Navegant el cervell durant tota la vida", s’hi van destacar diversos projectes europeus sobre el tema, quatre dels quals compten amb participació d’empreses o entitats catalanes.
Aproximadament 165 milions d'europeus viuen amb un trastorn cerebral. S'estima que 1 de cada 3 persones patirà un trastorn neurològic i/o mental en algun moment de la seva vida. La quarta edició de l’esdeveniment ha comptat amb conferències, taules de debat o presentacions sobre recerca i innovació en neurologia.
Els projectes presentats s’han centrat en les fases inicials de desenvolupament del cervell, fases de cognició a l’escola o la feina, la resiliència cognitiva o estratègies de salut cerebral en una societat dinàmica.
A les jornades s’han presentat quatre projectes amb participació catalana. Aquests projectes han rebut fons Horitzó Europa de la Comissió Europea per la recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I) durant el període 2021-2027.
Salut mental i física en el lloc de treball
El projecte PROSPERH té com a objectiu recollir dades i proves crucials sobre els factors que influeixen en la salut mental i física en el lloc de treball. Especialment amb els canvis generats per la Covid-19, la transició digital i ecològica. El Consorci Mar Parc de Salut de Barcelona és una de les entitats europees que hi participa.
Els riscos de l’ús d’internet entre els joves
El projecte Bootstrap aborda els riscos generats per l'ús generalitzat d'Internet, investigant els patrons d'ús i identificant comportaments entre els joves d'arreu d'Europa. Utilitzant models basats en algoritmes, Bootstrap crearà una plataforma digital per facilitar informació i mecanismes psicològics darrere dels patrons d’ús i així guiar als joves. El projecte compta amb la coordinació de l’Institut Català de la Salut
I la Fundació de l’Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL).
Prevenció i atenció a la multimorbiditat
El projecte PRIME està desenvolupant eines per millorar la prevenció, el diagnòstic i l'atenció de la multimorbiditat relacionada amb la insulina subjacent a condicions com la diabetis tipus 2 i els trastorns cerebrals (incloent-hi la malaltia d'Alzheimer, el trastorn obsessiu-compulsiu i l'autisme). El projecte ha identificat que mitjançant una aplicació de seguiment poden estandarditzar i augmentar la recollida de dades de recerca. També ha desenvolupat un curs d'aprenentatge electrònic per a metges i altres professionals de la salut per unir el coneixement sobre la multimorbiditat de la insulina i l'impacte de la insulina en la funció cerebral. El projecte compta amb la participació de la Fundació Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i l’Institut Català de la Salut.
La IA per millorar el diagnòstic de malalties cerebrals
El projecte ALAMEDA té com a objectiu millorar el tractament de rehabilitació per a pacients de parkinson, esclerosi múltiple i ictus mitjançant la intel·ligència artificial (IA). L’ús de la IA permet millorar la predictibilitat dels resultats i la gestió de les malalties cerebrals, oferint dades obertes i models dels resultats sanitaris dels pacients amb malalties cerebrals. L’empresa Wise Angle Consulting SL, situada a Catalunya, co-finançat per Horitzó Europa.
Més informació
Detalls
- Data de publicació
- 20 novembre 2024
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona