Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa1 juny 2023Representation in Spain – Barcelona3 min read

Política de cohesió de la UE: convocatòria per valor de 120 milions d’euros per a projectes d’innovació urbana

La política de cohesió de la UE ajuda a innovar les nostres ciutats. Avui la Iniciativa Urbana Europea obre una segona convocatòria de propostes per valor de 120 milions d’euros per a projectes innovadors que desenvolupin i provin noves solucions.

La convocatòria busca projectes que impulsin una transformació efectiva en les ciutats, generin inversions i n’inspirin d’altres.

Els projectes han de girar entorn d’una de les tres prioritats següents:

  • ciutats més verdes: experimentar i aplicar solucions innovadores tangibles per a infraestructures verdes i blaves que donin resposta als reptes en matèria de biodiversitat, contaminació i clima;
  • turisme sostenible: impulsar la transformació verda i digital, la resiliència i la sostenibilitat a llarg termini en el sector turístic. Això es podria assolir diversificant els productes turístics, buscant una repercussió local positiva en termes socials i ambientals i millorant les connexions amb els municipis més petits i les zones més remotes;
  • aprofitar el talent en les ciutats que perden població: projectes pilot ubicats i integrats al municipi per provar noves solucions de retenció i atracció de talent. Això es podria assolir amb la implicació del teixit social del municipi i treballant les dimensions econòmica, social i ambiental de les conseqüències de la transició demogràfica.

El Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) finançarà el 80 % del cost dels projectes seleccionats. Cada projecte podrà rebre fins a 5 milions d’euros. Una part d’aquest finançament es destinarà a la transferència de solucions innovadores a d’altres ciutats europees perquè la repercussió sigui encara més gran, especialment en les ciutats i les regions que més necessiten una transformació urbana sostenible. Amb aquest objectiu, els ajuntaments que hagin rebut un ajut crearan partenariats de transferència amb tres altres ciutats a fi de replicar els projectes.

Es poden presentar a la convocatòria totes les ciutats de la UE, tant individualment com en grup. Les entitats que hi estiguin interessades poden inscriure’s a seminaris informatius i altres reunions planificades per a les properes setmanes. Se’n publicarà la informació al web de la Iniciativa Urbana Europea.

El termini per presentar candidatures acaba el 5 d’octubre de 2023.

Rerefons 

La Iniciativa Urbana Europea ja va obrir una primera convocatòria de propostes l’octubre del 2022 per contribuir a la Nova Bauhaus Europea. S’hi van presentar 99 sol·licituds de 21 estats membres. Els guanyadors d’aquella convocatòria s’anunciaran al mes de juny.

La Iniciativa Urbana Europea, que té assignat un pressupost de 450 milions d’euros del FEDER, és un nou instrument per reforçar la dimensió urbana de la política de cohesió en el període 2021-2027. En el període de programació 2021-2027, com a mínim el 8 % dels recursos del FEDER en cada estat membre s’han d’invertir en prioritats i projectes triats per les ciutats mateixes en funció de les seves pròpies estratègies de desenvolupament urbà sostenible.

Més enllà de la innovació, la Iniciativa Urbana Europea fomenta les capacitats de les zones urbanes d’arreu d’Europa. Aporta dades per a la formulació de polítiques i l’intercanvi de coneixements en matèria de desenvolupament urbà sostenible, en particular mitjançant l’Agenda Urbana per a la UE.

La Iniciativa Urbana Europea la gestionen la Comissió i la regió francesa dels Alts de França. Continua la labor iniciada per les Accions Innovadores Urbanes del període de programació 2014-2020 però amb un èmfasi encara més gran en la innovació urbana, la sostenibilitat i la replicabilitat en altres ciutats.

Més informació

Iniciativa Urbana Europea

Plataforma de dades obertes sobre la política de cohesió

Kohesio

@ElisaFerreiraEC

@EUinmyRegion

Elisa Ferreira, comissària de Cohesió i Reformes

Les ciutats de tota mida són essencials per ajudar Europa a esdevenir el primer continent climàticament neutre com a tard el 2050 i per respondre als reptes demogràfics. La segona convocatòria de la Iniciativa Urbana Europea generarà solucions innovadores i estratègies urbanes valentes per fer les ciutats de la UE més verdes, proporcionar models de turisme sostenible i atreure talent, de manera que es doni una resposta satisfactòria als principals problemes actuals i serveixin d’exemple per a altres ciutats, que en poden aprendre i replicar-ho. En poques paraules, permetrà que les ciutats de la UE contribueixin a assolir els objectius a llarg termini de la UE i de la política de cohesió.

 

IP/23/2948

Detalls

Data de publicació
1 juny 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona