Notícia escrita per Guillem Delso, estudiant de periodisme de la UPF i participant en el projecte Ona Europa
El febrer de 2022, quan Rússia va començar la invasió a Ucraïna, molts joves van fugir del país. Dos anys després continuen la seva vida a Praga, capital de la República Txeca, amb la seva família a Ucraïna. Els joves refugiats estudien i treballen intentant mantenir una vida normal mentre imaginen el seu futur entre Ucraïna i Europa. El conjunt de lleis Lex Ukraine, del govern de la República Txeca, i el projecte Prague Process de la Unió Europea ofereixen diverses ajudes als refugiats.
Praga: la nova vida dels joves refugiats de la guerra podeu escoltar el podcast aquí
La majoria viuen en residències universitàries compartint habitació, però amb unes condicions econòmiques assequibles. La Masha és una refugiada que fa dos anys que viu a la residència. "Hi visc perquè amb la beca de la universitat el cost de la residència queda totalment cobert".
Les ajudes econòmiques del govern txec a les persones refugiades són escasses actualment. Per això molts joves ucraïnesos es veuen forçats a complementar els seus estudis amb un treball. Sovint, però, les feines que fan són poc qualificades i de baixa remuneració. El Nikhita és un refugiat que estudia i treballa. "Treballo com a cambrer per ajudar la meva família i intento complir els seus objectius i els meus malgrat la distància".
A banda de la feina, els estudis continuen sent la prioritat dels joves refugiats. Matricular-se a una carrera és complicat per les dificultats burocràtiques i de matriculació. La Masha explica que "hi ha una gran competència perquè molta gent ucraïnesa i d'altres països ve a estudiar a Praga i és complicat aconseguir una plaça". Amb tot plegat, tot i que en dos anys molts refugiats s'han acostumat a la vida a Praga, tots esperen poder tornar a Ucraïna en el futur pròxim.
Solidaritat de la UE amb Ucraïna
La UE i els seus socis internacionals estan units en la condemna de l'agressió de Putin a Ucraïna. La UE dona suport a aquells que busquen refugi i ajuda els que busquen un camí segur a casa. La UE continuarà oferint una forta assistència política, financera i humanitària a Ucraïna i imposant sancions dures contra Rússia i els còmplices de la guerra. En aquesta pàgina hi torbareu tota la informació
Ona Europa
Aquest és el segon episodi d'‘Ona Europa’, una sèrie d’àudioreportatges produïda conjuntament entre el Diari de Barcelona i la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.
Nou joves periodistes tracten sobre diferents temàtiques que permetran als oients conèixer programes i iniciatives europees; i descobrir l’impacte que la té la UE en la vida diària dels seus ciutadans, sobretot dels joves.
Els capítols han estat elaborats per estudiants de quart curs del grau en Periodisme de la UPF des de la ciutat on han cursat el seu Erasmus+ durant el curs acadèmic 2023/204: París (França), Siena (Itàlia), Lisboa (Portugal), Limerick (Irlanda), Praga (República Txeca), Copenhaguen (Dinamarca) i Anvers (Bèlgica).
Podeu trobar tots els capítols aquí
Detalls
- Data de publicació
- 19 abril 2024
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona