Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa7 juliol 20203 min read

Previsions econòmiques de l’estiu de 2020: una recessió més profunda encara i amb grans divergències

Brussel·les, 7 de juliol de 2020

L’economia de la UE experimentarà una profunda recessió aquest any com a conseqüència de la pandèmia de coronavirus, malgrat la resposta política ràpida i general a escala nacional i de la UE. Degut al fet que l’atenuació de les mesures de confinament va més lenta del que es preveia en les nostres previsions de la primavera, l’impacte en l’activitat econòmica del 2020 serà més significatiu del que s’esperava.  

Les previsions econòmiques de l’estiu  apunten que l’economia de la zona de l’euro patirà una contracció històrica del 8,7% el 2020 i creixerà novament un 6,1% el 2021. Al conjunt de la UE l’economia es contraurà un 8,3% el 2020 i creixerà entorn del 5,8% el 2021. Per tant, es preveu que la contracció el 2020 sigui significativament superior al 7,7 % previst per a la zona de l’euro i al  7,4% per a la UE pel conjunt de la UE en les previsions econòmiques de la primavera de 2020. El retorn al creixement el 2021 també serà lleugerament menys sòlid del que es preveia a la primavera.

Resum de les previsions per a Espanya

El fort impacte de la pandèmia de COVID-19 a Espanya i les mesures de confinament que es van prendre com a resposta des de mitjans de març han donat com a resultat una contracció sense precedents de l’activitat en la primera meitat de l’any, essent el sector serveis el més afectat. Els indicadors econòmics i de confiança van tocar fons a l ‘abril i van millorar al maig, quan es van començar a relaxar de manera graduar les restriccions. El país va entrar en una ‘nova normalitat’ a final de juny, durant la qual les mesures de distància social es mantenen fins a nou avís. Aquestes mesures, juntament amb els canvis en els comportaments de consum, s’espera que tinguin un impacte a llarg termini en activitats en les quals la interacció personal és intrínseca a la provisió dels serveis, com ara la restauració i l’hostaleria, el comerç minorista, els serveis personals, la cultura i l’entreteniment. En el cas del turisme internacional, l’impacte s’agreujarà per la reducció de les connexions aèries malgrat l’obertura gradual de fronteres. L’activitat en el sector industrial s’espera que es recuperarà més ràpidament que en el sector serveis. Tot i això, les disrupcions en les cadenes de valor globals i la dèbil demanda podrien impedir una normalització de l’activitat industrial abans de final d’any. L’impacte econòmic del confinament en la primera meitat de 2020 sembla que serà pitjor del que s’esperava en les previsions de la primavera. Aquest impacte no es compensarà totalment amb el rebot de l’economia previst per la segona meitat de 2020. Com a conseqüència, la variació anual del producte interior brut el 2020 es preveu ara que el serà de com a mínim un -11%, prop d’un punt i mig percentual més baix del previst a la primavera. L’activitat hauria de continuar recuperant-se durant la primera meitat del 2021 i després es moderaria gradualment en la segona meitat de l’any. Això, juntament amb una forta inèrcia positiva dels darrers mesos de 2020, portaria l’IPC anual a créixer vora un 7% el 2020 i deixaria la xifra de creixement global del 2021 entorn del 4,5% per sota del nivell de 2019.

Més informació:

Nota de premsa completa de les previsions econòmiques de l’estiu (en castellà)

Document complet de les previsions (en castellà)
Taules

Tots els documents i previsions per països

Detalls

Data de publicació
7 juliol 2020