Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa13 febrer 2023Representation in Spain – Barcelona7 min read

Previsions econòmiques de l’hivern del 2023: l’economia de la UE podrà evitar la recessió, però continuen les dificultats

Gairebé un any després que Rússia iniciés la seva guerra d’agressió contra Ucraïna, l’economia de la UE ha començat el 2023 amb més bon peu que no s’havia previst a la tardor. La previsió intermèdia de l’hivern eleva les perspectives de creixement per a aquest any fins al 0,8 % a la UE i el 0,9 % a la zona euro. Es preveu que totes dues zones evitin per poc la recessió tècnica que s’havia anticipat per a l’inici de l’any. La previsió també redueix lleugerament les projeccions d’inflació tant per al 2023 com per al 2024.

Les perspectives milloren gràcies a una més gran resiliència

Després d’una sòlida expansió la primera meitat del 2022 el ritme de creixement es va reduir en el tercer trimestre, si bé menys del que s’havia previst. Malgrat algunes pertorbacions adverses excepcionals, l’economia de la UE va eludir la contracció que s’havia anunciat en les previsions de la tardor. S’estima que la taxa de creixement anual per al 2022 serà del 3,5 % tant a la UE com a la zona euro.

L’evolució favorable d’ençà de les previsions de la tardor ha millorat les perspectives de creixement per a aquest any. Gràcies a la diversificació continuada de les fonts de subministrament i a la forta caiguda del consum de gas, les reserves de gas presenten nivells superiors a la mitjana estacional d’altres anys, i els preus majoristes del gas s’han situat molt per sota dels preus d’abans de la guerra. A més, el mercat de treball de la UE ha continuat registrant bons resultats: la taxa d’atur s’ha mantingut en el seu mínim històric del 6,1 % fins al final del 2022. La confiança millora i les enquestes del gener indiquen que l’activitat econòmica també està en condicions d’eludir la contracció en el primer trimestre del 2023.

Malgrat tot, encara hi ha factors adversos substancials. Els consumidors i les empreses continuen patint els preus elevats de l’energia i la inflació subjacent (la inflació general sense tenir en compte l’energia ni els aliments frescos) va continuar pujant al gener, de manera que el poder adquisitiu de les famílies ha continuat minvant. Atesa la persistència de les tensions inflacionistes, es preveu que continuï l’enduriment de les condicions monetàries, cosa que perjudica l’activitat empresarial i llasta les inversions.

Les projeccions de creixement per al 2023 de les previsions intermèdies de l’hivern —del 0,8 % a la UE i el 0,9 % a la zona euro— superen en 0,5 i 0,6 punts percentuals, respectivament, les de les previsions de la tardor. La taxa de creixement per al 2024 es manté en l’1,6 % per a la UE i l’1,5 % per a la zona euro. Es calcula que a finals del període de predicció el volum de producció haurà estat gairebé un 1 % superior al que es va estimar en les previsions de la tardor.

La inflació va tocar sostre el 2022 i s’anirà moderant al llarg del període de predicció

Tres mesos seguits amb una inflació general moderada fan pensar que la inflació ja ha tocat sostre, tal com es va anticipar en les prediccions de la tardor. La inflació ha baixat després del màxim històric del 10,6 % que va assolir al mes d’octubre: l’estimació ràpida del gener la situa en el 8,5 % a la zona euro. El descens s’explica principalment per la reducció de la inflació energètica, mentre que la inflació subjacent encara descriu una trajectòria ascendent.

La previsió d’inflació s’ha revisat lleugerament a la baixa respecte de la tardor per reflectir-hi principalment l’evolució del mercat de l’energia. Les previsions d’inflació apunten a un descens des del 9,2 % del 2022 al 6,4 % el 2023 i el 2,8 % el 2024 a la UE. A la zona euro es preveu que passi del 8,4 % del 2022 al 5,6 % el 2023 i el 2,5 % el 2024.

Els riscos que assetgen les perspectives són més equilibrats

Si bé les prediccions continuen carregades d’incertesa, els riscos per al creixement estan equilibrats globalment. La demanda interna podria assolir valors més alts dels previstos si la rebaixa recent dels preus majoristes del gas es repercuteix en els consumidors en més gran mesura i el consum demostra ser més resilient. Tot i així, en el context actual de tensions geopolítiques continuades, no es pot descartar la possibilitat que aquesta rebaixa s’inverteixi. La demanda externa també podria acabar sent més alta arran de la reobertura de la Xina que, d’altra banda, podria atiar la inflació mundial.

El risc d’inflació es manté vinculat en gran mesura a l’evolució del mercat de l’energia, de manera que es repliquen els riscos que s’han detectat per al creixement. Especialment per al 2024, es manté el risc a l’alça de la inflació ja que les tensions sobre els preus poden resultar més àmplies i més persistents del previst en cas que les taxes d’increment salarial se situïn per sobre de la mitjana durant un període prolongat.

Rerefons

Les previsions econòmiques de l’hivern del 2023 són una actualització de les previsions econòmiques de la tardor del 2022, que es van presentar l’11 de novembre del 2022, i se centren en l’evolució del PIB i de la inflació en tots els estats membres de la UE.

Val a destacar que aquestes previsions es basen en el supòsit purament tècnic que l’agressió russa a Ucraïna no s’intensificarà però sí que continuarà al llarg del període de predicció. També se sustenten en una sèrie d’hipòtesis tècniques sobre els tipus de canvi, els tipus d’interès i els preus dels productes bàsics fins a la data límit del 27 de gener. Pel que fa a la resta de dades que s’han tingut en compte, incloses les hipòtesis sobre les polítiques públiques, aquestes previsions tenen en compte la informació obtinguda fins a l’1 de febrer inclòs.

La Comissió Europea publica cada any dues previsions completes (a la primavera i a la tardor) i dues d’intermèdies (a l’hivern i a l’estiu). Les previsions intermèdies abasten el PIB i la inflació anuals i trimestrals de l’any en curs i de l’any següent a tots els estats membres, així com les dades agregades de la UE i de la zona euro.

Les properes previsions de la Comissió Europea seran les de la primavera del 2023 i es preveu que es publiquin el maig del 2023.

Més informació

Document complet: Previsions econòmiques de l’hivern del 2023

Seguiu el vicepresident Dombrovskis a Twitter: @VDombrovskis

Seguiu el comissari Gentiloni a Twitter: @PaoloGentiloni

Seguiu la DG ECFIN a Twitter: @ecfin

 

Paolo Gentiloni, comissari d’Economia

  • L’any passat, amb un creixement resilient malgrat l’onada expansiva de la guerra d’agressió de Rússia, l’economia de la UE va superar les expectatives. I hem iniciat el 2023 amb més bon peu que no havíem previst: els riscos de recessió i d’escassetat de gas s’han esvaït i l’atur continua en mínims històrics. Tot i això, els europeus es troben davant d’un període difícil. Es continua predint que el ritme de creixement baixarà a causa de potents factors adversos i que la inflació deixarà de tenallar el poder adquisitiu només de manera gradual al llarg dels pròxims trimestres. Gràcies a una acció política unitària i d’ampli abast, la UE ha capejat els temporals que han assetjat les nostres economies i societats d’ençà del 2020. Cal que mostrem la mateixa determinació i ambició a l’hora d’escometre els desafiaments a què ens enfrontem actualment.

 

Valdis Dombrovskis, vicepresident executiu per a Una Economia al Servei de la Gent

L’economia europea està demostrant resiliència davant de les dificultats actuals. Hem pogut evitar per poc una recessió. Som una mica més optimistes pel que fa a les perspectives de creixement i la disminució prevista de la inflació enguany. Però ens continuem enfrontant a un gran nombre de reptes, de manera que no és moment per a la complaença, especialment perquè la guerra inclement de Rússia contra Ucraïna continua generant incertesa. Estem decidits a impel·lir la nostra competitivitat industrial per reforçar el creixement i la resiliència generals. Tenint en compte els canvis i riscos geopolítics, és fonamental que mantinguem la posició de la UE com actor econòmic capdavanter a nivell mundial.

 

IP/23/707

Detalls

Data de publicació
13 febrer 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona