En el seu paquet mensual de decisions d’infracció, la Comissió Europea emprèn accions legals contra els estats membres per incompliment de les seves obligacions en virtut del dret de la Unió. L’objectiu d’aquestes decisions, que abasten diversos sectors i àmbits competencials de la UE, és garantir la correcta aplicació del dret de la Unió en benefici dels ciutadans i de les empreses.
Aquí podeu trobar més informació sobre el procediment d’infracció de la UE. Podeu trobar informació més detallada sobre els antecedents d’un cas al registre de decisions sobre procediments d’infracció.
Energia i clima
Dictamen motivat complementari
La Comissió insta IRLANDA, ESPANYA, FRANÇA i HONGRIA a transposar plenament la Directiva sobre fonts d’energia renovable
La Comissió Europea ha decidit enviar dictàmens motivats complementaris a Irlanda INFR(2021)0260), Espanya (INFR(2021)0220), França (INFR(2021)0238) i Hongria (INFR(2021)0256) per no haver transposat plenament les normes de la UE relatives al foment de l’ús de l’energia provinent de fonts renovables que disposa la Directiva (UE) 2018/2001.
Aquesta Directiva estableix un marc jurídic per al desenvolupament de l’energia renovable en l’electricitat, la calefacció i la refrigeració, i en el sector del transport a la UE. Estableix un objectiu vinculant a nivell de la UE per al 2030 pel que fa a l’energia renovable i conté normes específiques en matèria de garanties d’origen. Les garanties d’origen són uns certificats electrònics per informar els clients finals sobre la proporció d’energia provinent de fonts renovables que hi ha en la combinació energètica d’un proveïdor. A més, la Directiva defineix criteris de sostenibilitat i de reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle per als biocombustibles, els biolíquids i els combustibles de biomassa així com normes sobre la verificació del compliment dels criteris per part d’aquests combustibles.
El termini per transposar la Directiva a l’ordenament jurídic intern va expirar el 30 de juny de 2021. El juliol de 2021 la Comissió va enviar cartes de requeriment a quatre estats membres per no haver transposat plenament la Directiva. En els casos d’Irlanda, Espanya i França, la Comissió va enviar-los dictàmens motivats atès l’incompliment continuat de la transposició completa de la Directiva, i va decidir dur Hongria al Tribunal de Justícia de la Unió Europea per no haver transposat la Directiva.
Després d’estudiar les respostes i les mesures notificades subsegüentment pels quatre estats membres, la Comissió ha decidit emetre sengles dictàmens motivats complementaris a Irlanda, Espanya, França i Hongria atès que la transposició ha estat incompleta. Els dictàmens motivats destaquen altres omissions en la transposició pel que fa a les disposicions en matèria de garanties d’origen de l’energia provinent de fonts renovables, o a d’altres aspectes de la transposició relatius a la sostenibilitat i els criteris de reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle per als biocombustibles, els biolíquids i els combustibles de biomassa. Els quatre estats membres disposen ara de dos mesos per redreçar la situació i notificar a la Comissió la transposició completa de la Directiva. En cas que no ho facin, la Comissió podria decidir de remetre el cas al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.
Estabilitat financera, serveis financers i unió dels mercats de capitals
Dictàmens motivats
La Comissió insta BULGÀRIA, ESPANYA, LETÒNIA, MALTA, PORTUGAL i ROMANIA a transposar plenament la Directiva sobre l’assegurança de vehicles de motor
Avui la Comissió Europea ha decidit enviar dictàmens motivats a Bulgària (INFR(2024)0012), Espanya (INFR(2024)0046), Letònia (INFR(2024)0091), Malta (INFR(2024)0097), Portugal (INFR(2024)0116) i Romania (INFR(2024)0124) per no haver-li notificat la transposició completa a l’ordenament jurídic nacional de la Directiva modificada sobre l’assegurança de vehicles de motor (Directiva (UE) 2021/2118 per la qual es modifica la Directiva 2009/103/CE).
La Directiva sobre l’assegurança de vehicles de motor pretén reforçar la protecció de les víctimes d’accidents de trànsit arreu de la UE. Amb aquesta finalitat, la Directiva modificada aclareix l’abast d’aquesta protecció, facilita els controls de l’assegurança obligatòria de vehicles de motor i estableix un mecanisme per indemnitzar les víctimes en cas d’insolvència de l’assegurador responsable. També facilita el canvi d’assegurador per part del titular de la pòlissa, ja que garanteix un tractament equitatiu i no discriminatori dels certificats de sinistralitat.
El termini per transposar la Directiva a l’ordenament jurídic intern va expirar el 23 de desembre de 2023. El 25 de gener de 2024 la Comissió va enviar una carta de requeriment als estats membres pertinents per no haver-li comunicat la plena transposició de la norma. Atès que no s’ha rebut una resposta satisfactòria, la Comissió ha decidit ara emetre dictàmens motivats a Bulgària, Espanya, Letònia, Malta, Portugal i Romania. Aquests estats membres disposen de dos mesos per respondre-hi i adoptar les mesures necessàries. En cas que no ho facin, la Comissió podria decidir de remetre els casos al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.
Detalls
- Data de publicació
- 14 novembre 2024
- Autor
- Representation in Spain – Barcelona