Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Article10 març 2023Representation in Spain – Barcelona2 min read

Programa LIFE: una iniciativa catalana, entre els vuit projectes estratègics finançats per la Comissió

El projecte que coordinarà la Diputació de Barcelona rebrà 11 milions d’euros per a l’adaptació climàtica

LIFE Programme

La Comissió ha anunciat avui una inversió per valor de més de 116 milions d’euros en projectes estratègics del nou Programa LIFE. Aquest finançament ajudarà vuit grans projectes a Bèlgica, Estònia, Espanya, Itàlia, Polònia, Eslovàquia i Finlàndia a assolir els seus objectius en matèria de clima i medi ambient. Es preveu que els projectes mobilitzin importants fons suplementaris d’altres fonts de finançament de la UE, com ara els fons agrícoles, estructurals, regionals i de recerca, a més dels fons nacionals i inversions del sector privat.

 

Vuit grans projectes a set estats membres

El finançament s’orienta a projectes en quatre àmbits d’actuació: conservació i recuperació de la natura, gestió i qualitat de l’aigua, mitigació del canvi climàtic i adaptació al canvi climàtic. Precisament el projecte català pertany a aquesta darrera categoria i serà finançat amb 11 milions d’euros d’un pressupost elegible de 18,6 milions. LIF eCOadapt50, que coordinarà la Diputació de Barcelona augmentarà la sensibilització sobre l’adaptació al canvi climàtic mitjançant la participació de les administracions i les empreses en les estratègies locals d’adaptació al canvi climàtic. Més informació sobre el projecte.

 

Rerefons

Els projectes estratègics relatius a la natura i els projectes estratègics integrats es basen en l’èxit dels projectes integrats de LIFE, que es van finançar entre 2014 i 2020.

Els projectes estratègics relatius a la natura i els projectes estratègics integrats donen suport a l’aplicació de la legislació i les polítiques mediambientals i climàtiques de la UE a nivell regional, pluriregional, nacional o transnacional. Els projectes estratègics relatius a la natura ajuden els països de la UE a integrar els objectius de les polítiques en matèria de natura i biodiversitat en altres polítiques i instruments financers. Els projectes estratègics integrats contribueixen a les estratègies nacionals, regionals o sectorials de mitigació dels gasos amb efecte d’hivernacle i als fulls de ruta cap a una economia hipocarbònica.

Els projectes contribuiran a fer d’Europa el primer continent climàticament neutre del món com a tard el 2050 i a la correcta execució del Pacte Verd Europeu. També sostenen l’Estratègia de la UE sobre biodiversitat per al 2030, el Pla d’Acció per a l’Economia Circular, el Pla d’Acció de Contaminació Zero i la Llei de Recuperació de la Natura, i ajuden a la transició cap a una energia neta.

El Programa LIFE és l’instrument de finançament de la UE en els àmbits del medi ambient i l’acció pel clima. Posa en pràctica idees ecològiques des del 1992 i, fins ara, ha cofinançat més de 5 500 projectes arreu de la UE i a països tercers. Per al període 2021-2027, la Comissió Europea ha incrementat el finançament del Programa LIFE gairebé un 60 %, fins als 5 400 milions d’euros, i hi ha inclòs el nou subprograma de transició cap a les energies netes. El Programa LIFE el gestiona l’Agència Executiva Europea de Clima, Infraestructures i Medi Ambient (CINEA).

Detalls

Data de publicació
10 març 2023
Autor
Representation in Spain – Barcelona