Anar al contingut principal
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
  • Article
  • 4 novembre 2021
  • Lectura de 2 min

Que ve el llop: tres projectes europeus ajuden a millorar la convivència entre el llop i la ramaderia als Pirineus catalans

El programa de TV3 30 minuts emetrà un documental sobre la tornada del llop a Catalunya

30 minuts

Un segle després de ser exterminat dels boscos catalans, el llop ha reaparegut, i amb ell han tornat els problemes de convivència amb els ramaders que sovint veuen com els seu bestiar és atacat. El documental que emetrà el programa 30 minuts de TV3 el proper diumenge 7 de novembre, “Que ve el llop” explica  el procés d’adaptació que estan fent els pagesos de les zones afectades i mostra tres projectes europeus que estan ajudant a fer-ho possible.

 

Els gossos de guarda

Amb l’extermini del llop es va acabar també el costum de protegir els ramats. Ara que ha tornat a Catalunya cal recuperar la tradició dels gossos de guarda, un element clau per evitar els atacs del llop. El gos de protecció de ramat es considera el mètode més eficaç per protegir el ramat dels atacs per grans carnívors salvatges, per això el projecte “El gos de protecció de ramats: el millor amic de la ramaderia” cofinançat amb fons FEDER de la UE vol ajudar a formar nous gossos de guarda que puguin vetllar pels ramats i fomentar la convivència entre la ramaderia i el llop.  En el documental “Que ve el llop” es pot veure la història del Ron, un gos de guarda que va arribar de França quan era un cadell i que s’ha format per convertir-se en un bon protector del ramat al Solsonès.

 

El seguiment de llop

El llop dels Pirineus és part del patrimoni natural d'Espanya, França i Andorra. El projecte europeu LoupO és un pla transfronterer per a la monitorització i el seguiment, especialment genètic, de les poblacions de llop i ós per tal de protegir i millorar la biodiversitat als Pirineus francoespanyols i al Principat d'Andorra. En el documental “Que ve el llop” coneixem l’agent rural Gabriel Lampreave que fa el seguiment dels llops que arriben a Catalunya. Fa molts anys que n’estudia el comportament i coneix millor com seguir-los el rastre.

LoupO, que compta amb un pressupost total de 1.250.109 €, està cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020), un programa europeu de cooperació territorial creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre els tres països.

 

Rewilding Europe

En el documental també es dona a conèixer la iniciativa Rewilding Europe, que té l’objectiu de promoure els entorns salvatges en diferents regions europees i que compta amb un programa LIFE de la UE.

 

El documental

El diumenge 7 de novembre TV3 emetrà el documental de Lluís Jené “Que ve el llop” sobre la presència del llop als Pirineus catalans, dels problemes que això implica per al sector ramader i de les solucions que s’estan buscant per aconseguir que hi hagi una bona convivència entre el llop i els habitants de la zona.

 

 

Detalls

Data de publicació
4 novembre 2021