Skip to main content
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Comunicat de premsa19 maig 2022Representation in Spain – Barcelona2 min read

REPowerEU: un pla per reduir ràpidament la dependència dels combustibles fòssils russos i accelerar la transició verda

La Comissió Europea ha presentat avui el Pla REPowerEU, la seva resposta a les dificultats i les pertorbacions en el mercat mundial de l’energia provocades per la invasió russa d’Ucraïna. La urgència per transformar el sistema energètic d’Europa és doble: acabar amb la dependència de la UE respecte dels combustibles fòssils russos, que s’usen com a arma política i econòmica i suposen un cost de gairebé 100 000 milions d’euros anuals per als contribuents europeus, i fer front a la crisi climàtica. Actuant com una unió, Europa pot deixar enrere la seva dependència dels combustibles fòssils russos més ràpidament. El 85 % dels europeus pensen que la UE ha de reduir la seva dependència del gas i el petroli russos al més aviat possible per donar suport a Ucraïna. Les mesures contingudes en el Pla REPowerEU poden donar resposta a aquesta ambició mitjançant l’estalvi energètic, la diversificació del subministrament d’energia i el desplegament accelerat de l’energia renovable per substituir els combustibles fòssils en el consum domèstic i industrial i en la producció d’energia.

La transformació verda reforçarà el creixement econòmic, la seguretat i l’acció pel clima per a Europa i per als nostres socis. El Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) es troba al centre del Pla REPowerEU ja que dona suport a la planificació i el finançament coordinats d’infraestructures nacionals i transfrontereres així com a projectes i reformes en matèria energètica. La Comissió proposa de fer modificacions concretes al Reglament de l’MRR per incorporar seccions dedicades al Pla REPowerEU en els plans de recuperació i resiliència (PRR) existents dels estats membres, a més de les nombroses reformes i inversions que ja formen part dels PRR. Les recomanacions per país del cicle del Semestre Europeu de 2022 també s’integraran en aquest procés.

·       Estalvi d’energia

·       Diversificació del subministrament i suport als nostres socis internacionals

·       Acceleració del desplegament de les renovables

·       Reducció del consum de combustibles fòssils en la indústria i el transport

·       Inversió intel·ligent

Trobareu la nota de premsa sencera aquí

 

Mercats de l'energia: la Comissió presenta mesures d'emergència a curt termini i opcions per a millores a llarg termini

Davant dels preus de l'energia excepcionalment alts i volàtils dels últims mesos, la Comissió estableix avui una sèrie de mesures addicionals a curt termini per fer front als preus elevats de l'energia i abordar possibles interrupcions del subministrament de Rússia. També presenta una sèrie d'àrees on es pot optimitzar el disseny del mercat elèctric, fent-lo apte per a la transició dels combustibles fòssils i més resistent als cops de preus, alhora que protegeix els consumidors i ofereix electricitat assequible.

 

Podeu trobar la nota de premsa aquí

Detalls

Data de publicació
19 maig 2022
Autor
Representation in Spain – Barcelona