Anar al contingut principal
Representació de la Comissió Europea a Barcelona
  • Article
  • 11 juliol 2024
  • Representation in Spain – Barcelona
  • Lectura de 6 min

Sant Boi de Llobregat, finalista al Premi «Fulla Verda Europea» 2026

Fulla Verda Europea 2026

La Comissió Europea ha preseleccionat set ciutats europees per a la fase final dels premis «Capital Verda Europea» i «Fulla Verda Europea», entre les quals s'hi troba Sant Boi de Llobregat. Un panell d’experts independents ha dut a terme l'avaluació de les candidatures i de la ciutat catalana, n'ha destacat les solucions integrals basades en la natura, sistemes de drenatge urbà i adaptació al canvi climàtic que està duent a terme. A més, també compta amb un ampli programa de reducció del plàstic, que promou l’ús d’aigua de l’aixeta oferint ampolles de vidre.

Sant Boi, com a ciutat petita de més de 20 000 habitants, competirà amb 3 altres finalistes per al títol de «Fulla Verda Europea» de 2026, que són Vaasa (Finlàndia), Saint-Quentin (França) i Águeda (Portugal).

Per altra banda, les finalistes al títol de «Capital Verda Europea» de 2026 per a les ciutats de més de 100 000 habitants són: Heilbronn (Alemanya), Guimaraes (Portugal) i Klagenfurt am Wörthersee (Àustria).

Tots aquests municipis han estat seleccionades en funció dels seus assoliments i ambicions en resposta als desafiaments ambientals urbans que sorgeixen arran de la triple crisi planetària del canvi climàtic, la contaminació i la pèrdua de biodiversitat. Són un model a seguir i combinen solucions innovadores amb marcs de governança sòlids, amb l’objectiu de crear entorns saludables per als seus ciutadans.

Virginijus Sinkevičius, comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, ha declarat:

«És encoratjador veure ciutats amb ambició i determinació per avançar en la transició ecològica. Això redunda en benefici dels ciutadans, la seva salut i la qualitat de vida, però també de les empreses i els nostres ecosistemes. Ara que s’ha adoptat la Llei de Restauració de la Natura, tenim objectius clars per fer les ciutats més verdes. Les finalistes d’avui ja estan a l’avantguarda en àmbits mediambientals clau i poden servir d’inspiració perquè altres en segueixin l’estela».

Els premis «Capital Verda Europea» i «Fulla Verda Europea» valoren els èxits de les ciutats més sostenibles d’Europa en set àmbits mediambientals:

  1. Qualitat de l’aire
  2. Gestió de l’aigua
  3. Biodiversitat, zones verdes i ús sostenible de la terra
  4. Residus i economia circular
  5. Contaminació acústica
  6. Mitigació del canvi climàtic
  7. Adaptació al canvi climàtic

Assoliments de les ciutats

Capital verda

Heilbronn té un sistema integral de vigilància de la contaminació acústica. La integració de la gestió del soroll al Pla Paisatgístic 2030 i al Concepte de Mobilitat i l’àmplia participació ciutadana demostren un plantejament holístic de la planificació urbanística.

Guimaraes ha estat seleccionada per les pràctiques de gestió de residus i economia circular, que prohibeixen els materials d’un sol ús en actes de la ciutat i promouen programes de prevenció del malbaratament d’aliments. D’altra banda, també ha millorat l’eficiència hídrica gràcies a la reducció del consum d’aigua en edificis de propietat municipal, la detecció i la reparació ràpida de fuites i la creació de punts d’aigua públics.

Klagenfurt am Wörthersee compta amb un sistema integral de vigilància de la qualitat de l’aire i té previst continuar millorant la qualitat de l’aire connectant més habitatges a la calefacció urbana sostenible i invertint en logística urbana sostenible, incloses les bicicletes de càrrega elèctriques.

Fulla verda

Sant Boi de Llobregat està integrant a la ciutat solucions basades en la natura, sistemes de drenatge urbà i adaptació al canvi climàtic. Sant Boi també compta amb un ampli programa de reducció del plàstic, que promou l’ús d’aigua de l’aixeta oferint ampolles de vidre i inclou la campanya «Consells per a una compra lliure de plàstics».

Saint-Quentin disposa d’un sistema de gestió de residus amb cobertura completa que fa servir un codi de colors per als contenidors dels diferents tipus de residus. Per donar suport a aquesta acció, la ciutat ha introduït mesures innovadores com el sistema de recompensa digital per reciclar («CLIIINK»).

Águeda compta amb un Pla d’Acció pel Clima amb l’ambiciós objectiu de reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle un 90% d’aquí al 2050 en comparació amb el 2005. El projecte «BeAgueda» integra un sistema de bicicletes elèctriques d’ús compartit per millorar l’eficiència del transport, reduir les emissions de CO2 i promoure un estil de vida saludable.

Vaasa ha implantat sistemes en línia innovadors, com l’aplicació web «Compte d’aigua», per al seguiment en temps real del consum d’aigua dels clients. El Minimossen de Vaasa és el primer centre de reciclatge de Finlàndia i un punt comercial per al consum sostenible.

Propers passos

A l’octubre les ciutats finalistes presentaran davant d’un jurat la seva visió i governança ambientals, així com la seva estratègia de comunicació en cas de resultar guanyadores.

L’anunci de les guanyadores es farà a València , Capital Verda Europea d’enguany, el 24 d’octubre de 2024 en una cerimònia festiva de lliurament de premis.

La ciutat guanyadora de la «Capital Verda Europea» rebrà un premi financer de 600 000 euros per aplicar la seva estratègia en cooperació amb la ciutadania i les parts interessades. El títol de «Fulla Verda Europea» s’atorga a una o dues ciutats i a cada guanyadora de la «Fulla Verda» se li concedeix un premi financer de 200 000 euros per ajudar a organitzar activitats durant l’any en què ostenten el títol i continuar impulsant la transformació.

Beneficis per a les ciutats

Les ciutats són fonamentals per a la protecció del medi ambient. Concentren innovació i recursos, cosa que permet implementar de forma eficient pràctiques i polítiques sostenibles que poden reduir significativament la petjada ambiental d’una gran part de la població. A més, les zones urbanes, amb les seves economies d’escala i els seus ciutadans compromesos, són líders influents com a models de polítiques ambientals.

Es reconeix les ciutats finalistes com a exemples destacats. A més, totes les ciutats candidates reben comentaris valuosos d’experts independents, i poden comparar la seva tasca amb la d’altres ciutats, cosa que els proporciona informació important per millorar els resultats ambientals.

Les guanyadores obtenen una gran visibilitat a nivell europeu, o fins i tot internacional, al llarg del seu any de titularitat, cosa que impulsa el turisme, la inversió i la cooperació. Però hi ha beneficis duradors fins i tot molt després que s’acabi aquest període. Les ciutats guanyadores poden canviar la perspectiva dels ciutadans en assumptes ambientals i crear així una inèrcia per a transformacions urbanes ambicioses i fonamentals que milloraran les ciutats de forma permanent i atrauran els inversors. Això alhora pot inspirar altres a seguir els seus passos a nivell regional, nacional o fins i tot internacional i d’aquesta manera ser una font d’orgull per als ciutadans que donen suport activament a l’evolució de la seva ciutat.

Podeu trobar més informació al nostre kit de premsa.

 

Més informació

Detalls

Data de publicació
11 juliol 2024
Autor
Representation in Spain – Barcelona